DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

Bejelentés: Suzuka 2029-ig marad az F1-ben

Jó hír a klasszikus pályák rajongóinak: a Japán Nagydíjnak otthont adó legendás helyszín öt évvel meghosszabbította szerződését az F1-gyel.

Egy héttel a vadonatúj, részben utcai madridi pálya 2026-os érkezése után újabb bejelentést tett a jövőbeli versenynaptárral és helyszínekkel kapcsolatban a Formula-1: ötéves szerződéshosszabbítást kötöttek Suzukával, így 2029 végéig biztosan ott rendezik a Japán Nagydíjat.

A versenyzők és rajongók körében is népszerű klasszikus helyszín eddigi kontraktusa a 2024-es – a megszokott őszi helyett április eleji időpontban rendezendő – verseny után lejárt volna, azaz azon két pálya közé tartozott Silverstone mellett, amelynek eddig nem volt érvényes szerződése a következő évadra.

f1-suzuka-start_1



Az elmúlt hetekben ráadásul Japánból olyan hírek érkeztek, hogy Osaka városa is bejelentkezne a közeljövőben egy F1-es futam megrendezésére egy új pályával – igaz, az illetékesek hangsúlyozták, hogy nem Suzuka helyett kerülnének be a naptárba, hanem két japán versenyről álmodnak.

„Suzuka egy különleges pálya és a sport szövetéhez tartozik, úgyhogy örülök, hogy legalább 2029-ig versenyezni fog ott az F1” – kommentálta a hírt az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali.

„Miközben készülünk arra, hogy a szokottnál korábban térjünk vissza az idei szezonban Japánba, szeretném kifejezni az óriási hálámat a Honda MobilityLand promóterének és csapatának azért, hogy támogatják a törekvéseinket a naptár racionalizását illetően, amellyel fenntarthatóbbá tennék a sportot. A japán rajongóink egyedi szenvedéllyel fogadják mindig az F1-et, és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a promóterrel, hogy a szurkolók a következő években is megadhassuk a megérdemelt élményt.”

Suzuka 1987-ben adott otthont először Formula-1-es világbajnoki nagydíjnak, azóta csak két-két évben maradt ki a menetrendből: 2007-ben és 2008-ban Fujiba látogatott a mezőny, míg 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt kellett törölni az eseményt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: