DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

„Nincs kétségem Lewis tisztességét illetően” – Wolff

Igazságos bánásmódot ígér 2024-re a két pilóta között a Mercedes F1-es főnöke, aki azt is elmondta: a személyes kapcsolatuk nem fog megszakadni.

Új helyzetbe kerül a Mercedes azzal, hogy Lewis Hamilton 2024 végén távozik tőlük és átigazol a Ferrarihoz. A Toto Wolff által tartott és a Formula.hu virtuális részvételével zajlott sajtóbeszélgetésen a csapatfőnök nem kerülhette ki azokat a kérdéseket, hogy hogyan fogják kezelni ezt a helyzetet, például a fejlesztésekre és a műszaki részletekre vonatkozó információk megosztását illetően:

„Úgy gondolom, mindig is azt akartam csapatfőnökként a Mercedesnél, hogy transzparensek legyünk és igazságosak. Semmi sem fog változni ilyen tekintetben 2024-ben. Tartjuk magunkat az elveinkhez, és biztos vagyok benne, hogy a versenyzőink is tiszteletben fogják tartani.”

„Ami a későbbi fejlesztéseket illeti, úgy vélem, ezt át kell néznünk. A szabályok nagyjából változatlanok maradnak, és 2025-öt illetően át fogjuk tekinteni, mit jelent ez technikai információk szempontjából, de ez a kérdés egyáltalán nem zavar. Vannak olyan mérnökeink is, akik más csapathoz igazolnak.”

f1-hamilton-ferrari-1



„Nincsenek kétségeim Lewis tisztességében az információk megosztását illetően, és csak azt akarjuk, hogy sikeres szezonunk legyen mindkét versenyzőnkkel és a Mercedes számára. Mindannyian mindent bele fogunk adni ezért.”

„Egyértelműen egy új helyzet, amit kezelni kell Lewisnak és a csapatnak is. De ha abszolút a rövid távú dolgokra fókuszálunk, ami maga a versenycsapat, arra nincs igazán nagy hatással, hogy mi történik később a fejlesztések terén” – mutatott rá Wolff. „Mindig érdekeltek az új, kihívást jelentő helyzetek, és egyensúlyozni 2024-ben a Mercedes érdekei és a 2025-ös pilóták érdekei között, ez olyasmit, amit az elejétől kezdve nyíltan megbeszéltünk.”

 

Barátként megmarad a kapcsolat Hamiltonnal

Wolffnak azt a kérdést is nekiszegezték, hogy személyes szinten hogyan érintette a hétszeres világbajnok döntése: „Amikor először elmondta nekem, gyakorlatias szempontok jutottak eszembe: mit jelent ez, mi az időzítés, hogyan menedzseljük a szezont, és mit fogunk tenni a pilótafelállást illetően. Úgyhogy először a csapatfőnöki és mercedeses agyam kapcsolt be. Most, hogy aludtam rá párat, ez azt jelenti, hogy a professzionális utunk véget fog érni, de ez nem azt jelenti, hogy a személyes kapcsolatunk is.”

„Rátaláltam egy barátra, szoros kapcsolatot építettünk ki az elmúlt tíz évben, és ő is nagyon-nagyon nehéz helyzettel szembesült, hiszen döntenie kellett, hogy hol vezessen – valószínűleg tíz óta először úgy, hogy átbeszélte volna ezt velem. Mindig is tiszteletben fogom tartani a helyzete nehézségét, s a jövőben meg fogjuk beszélni, hogy lehetett-e volna másképp csinálni ezt, de nincs harag.”

f1-hamilton-russell-mercedes-wolff

A Mercedes-vezér elmondta: nem fáj neki Hamilton távozása, és nem is fájhat, mert meg kell őriznie a nyugodtságát, hogy menedzselni tudják a 2024-es idényt és a jövő évi pilótafelállást érintő döntéseket. Hozzátette: „Nem arról van szó, hogy valaki, akit kedvelek, eltűnik, csupán csapatot vált. Amikor aláírtuk a szerződést, tudtuk, hogy ez egy lehetőség.”

 

Lehet-e még világbajnok Hamilton?

„Van még előttünk egy év, vár ránk még a 2024-es szezon, amit szeretnénk a lehető legsikeresebbé tenni” – fogalmazott Wolff. „Hogy reális-e, hogy a bajnokságért harcoljunk Max ellen a Red Bullban? Ha a valószínűségeket nézzük, és az esélyek ellenünk szólnak, de így is mindent bele fogunk adni.”

A csapatfőnök hozzáfűzte: a következő években is ugyanúgy fognak küzdeni a vb-címért, amikor már Hamilton máshol fog szerepelni, csak épp másik pilótával. „De ez nem vesz el semmit a történelmi örökségünkből, a közös utunkból, amelyek örökre megmaradnak a történelemkönyvekben” – hangsúlyozta.

Arra a konkrét kérdésre, hogy szerinte a 39 éves pilóta nyerhet-e még világbajnokságot az F1-ben akár velük, akár később a Ferrarival, így felelt Wolff: „Az egyik felem azt mondja, hogy nyernie kellene egy nyolcadikat, hiszen azt elvették tőle. Ha ezt megszerzi 2024-ben, az nagyszerű lenne. Ami a későbbieket illeti, amikor egymás ellen versenyzünk, akkor jobban örülnék, ha mi nyernénk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: