A Klebersberg Központ elnöke szerint álhír, hogy sztrájkoló tanárok nem kaptak béremelést

2024.02.03. 20:13
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke a Mandinernek adott interjút, amelyben többek között beszélt a pedagógusbér-emelésről, a tanártüntetésekről és polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusokról is.

Összesen 140 ezer, köznevelésben dolgozó pedagógust érint a februári béremelés. A tanárok megbecsülését mutatja, hogy a kormány a magyar adófizetők pénzéből adott béremelést, mivel az uniós pénzek még nem érkeztek meg – hangsúlyozta Hajnal Gabriella a Mandinernek adott, szombaton megjelent interjúban.

A Klebelsberg Központ (KK) elnöke többek között arról beszélt, hogy:

  • A pályakezdők legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 800 forint. A mestertanárok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa 750 ezer forint.
  • Esélyteremtési illetményrészként további húszszázalékos többlet jelentkezik azoknál a tanároknál, akik hátrányos helyzetű településeken vagy iskolákban tanítanak.
  • Hivatalosan nem érkezett panasz arról, hogy egyes tanároknak csak pár százalékos emelés jutott. Előfordult, hogy az iskola elmulasztotta az egyetemi végzettség megszerzésének bejelentését, és ezért nem vették figyelembe a magasabb fokozatba lépést. Ezeket a hibákat kijavították.
  • Szerinte álhír, hogy a sztrájkban részt vett tanároknak nem jár magasabb bér. Mindenki a korábban említett elvek alapján kapja meg a fizetésemelését.
  • Összesen 1215 pedagógus jelezte, hogy nem marad a státusztörvény bevezetése után. Hajnal Gabriella visszásnak nevezte, hogy akiknek októberben „nem voltak fontosak a gyerekek”, és felmondtak – „sok esetben ráborítva az asztalt a munkaadójukra” –, azok a béremelés hírére egyből visszatérnének.
  • Összesen 13 tanár ellen folyik munkajogi per, mivel nem sztrájkoltak, hanem a következmények ismeretében megtagadták a munkavégzést.
  • Nem találkoztak még olyan pedagógussal, akit akarata ellenére másik településre vezényeltek át tanítani.
  • A Klebelsberg Központ (KK) elnöke egyetért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel abban, hogy a pedagógus-szakszervezetek a baloldal választási kampányát képviselve inkább akadályozták, hogy megvalósuljon a béremelés.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön beszélt arról, hogy az előző években 2-3 ezer pedagógus visszatérésével számoltak, de idén további emelkedésre számítanak. Ahogy az Index beszámolt róla, a szakszervezetek és a kormány is áttekinti a februári helyzetet annak érdekében, hogy kiderüljön: minden pedagógus megkapta-e a neki járó összeget.

A szakszervezetek képviselői szerda délután azért látogattak el a Belügyminisztériumba, hogy felhívják a figyelmet a különböző anomáliákra. A kormány vállalta, hogy még az idén felzárkóztatja a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 72 százalékára, jövőre pedig már a 80 százalék a cél. Az érdekvédők úgy vélik: „ettől egyelőre messze vagyunk”, mert ahhoz, hogy ez megvalósuljon, további bérkorrekciókra lesz szükség.