DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 13. hétfő
F1

Meddig? Mennyiért? – a kérdések a Ferrari-szerződés körül

Kettő plusz egy év, 410 millió euró értékű szerződés, nagyköveti státusz, a nyomába szegődő Mercedes-szakemberek: ilyen részletekről hallani Hamilton szerződése kapcsán.

„A Scuderia Ferrari örömmel jelenti be, hogy Lewis Hamilton 2025-ben csatlakozik a csapathoz egy többéves szerződéssel” – ezzel a rövid közleménnyel jelentette be a Ferrari a bombahírt február 1-jén, és tény: több konkrétumot nem tudunk a Scuderiával kötött egyezségről, mint amennyi ebbe a mondatba belefért. Amit tudunk: Hamilton 2025-ben a Ferrarinál lesz, és több évre érkezik.

A többéves szerződés értelemszerűen két évnél indul: az olasz sajtó információi szerint a konkrét szerződés két vagy három szezonra szólhat, vagy esetleg a kettő közti átmenetre: kettő plusz egy év leosztásban opciót tartalmazhat 2027-re.

100 millió dollár egy szezonért?

Talán még érdekesebb a nyilvánosság számára, hogy Hamilton mekkora fizetésért igazolt a Ferrarihoz. Ugyancsak az olasz hírforrások alapján egy dolog biztos: Hamilton többet fog keresni a Ferrarinál, mint a Mercedesnél. 2023-as fizetése a becslések szerint 35 millió dollár volt: ezt augusztusban kötött új szerződésével 45 millióra tornázta fel 2024-re. (Ennyit keresett volna 2025-ben, de a második évet érvénytelenítette a kilépési záradékkal.)



Azon túl, hogy a fizetése magasabb lesz, a szórás óriási: az 50 millió dollár a szerényebb becslés, egyes olasz források 100 millió dollárt emlegetnek, ami óriási, az F1-ben precedens nélküli összeg.

A Formula.hu forrásai a 80 millió dolláros határt lőtték be – már ezzel is a legjobban fizetett versenyző lenne, a Forbes szerint Max Verstappen sikerességi bónuszokkal együtt (amiből jutott neki bőven) keresett 70 milliót 2023-ban.

A legmeredekebb szám, amivel a sajtóban találkozhattunk, 410 millió euró – nem történt elírás, a francia Sportune ezt a számot hozta le a szerződés értékeként. Arra hivatkoznak, hogy a megállapodás jócskán túlmutathat a versenyzésen, amellyel Hamilton 2025-ben a már említett 80 milliót keresné, azaz két év alatt 160 milliót. A kontraktus emellett példátlan módon üzleti megállapodást is tartalmazna: az Agnelli család tulajdonában álló Exor befektetőcég – amelynek vezérigazgatója a Ferrari elnöke, John Elkann – közös befektetési alapot hozna létre Hamiltonnal, amelybe 250 milliót fektetne.

Sir Lewis Hamilton, a Ferrari nagykövete

Ez utóbbi sajtóhír már megpendíti, hogy Hamilton nem csupán egy versenyző lenne a Ferrarinál, hanem visszavonulása után is ezer szállal kötődne a gyártóhoz. Január 31-ig az a forgatókönyv élt a köztudatban, hogy Hamilton aktív pályafutása után, élete végéig a Mercedes nagykövete marad – ehelyett most arról beszélhetünk, hogy ugyanebben a státuszban képviselheti a Ferrarit.

Beszédes adat a Ferrariról mint vállalatról, hogy 6,4 milliárd dolláros 2023-as bevételének egyharmada merchandising termékekből származott – ne csak pólókra, sapkákra és zászlókra gondoljunk, hanem mindenféle szuvenírre a közúti autók modelljeiig.

A tökéletes reklámarc a Ferrari ruházati kollekciója számára

A hivatalos Ferrari Store-ban a Ferrari márkaneve alatt már egy egész kollekció ruházati terméket találunk, luxuskategóriás árazással: a férfipólók 150 eurónál kezdődnek, de van dzseki 3800 euróért is. Ezek a termékek csaknem olyan fontos bevételi forrást jelentenek a Ferrari számára, mint a sportkocsik eladása. Ha pedig öltözködésről van szó, Hamiltonnál jobb reklámarcot – aki a Mercedesszel és a Tommy Hilfigerrel együttműködve népszerűsített már ilyen kollekciókat – nehéz elképzelni. Bármilyen felfoghatatlan összegekről is volt feljebb szó, a Ferrari számára megtérülhet a befektetés.

Kik mehetnek Hamilton után a Ferrarihoz?

Még egy kérdéssel érdemes foglalkozni: Hamilton személyével a Ferrari vonzóbb munkáltatóvá válhat a Formula-1-es szakemberek számára, egyesek Hamilton közvetlen hatására, a Mercedestől pártolhatnak át. A Hamiltonnal 2013 óta együtt dolgozó versenymérnök, Peter Bonnington nevét már említettük: nem ő lenne az első versenymérnök, aki követné a pilótát új csapatához, Riccardo Adami is így érkezett Sebastian Vettellel együtt a Red Bulltól a Ferrarihoz.

Andrew Shovlin a kezdetektől a Mercedes csapattagja, 1999-ben kezdett az istálló elődjénél, a BAR-nal

Az olasz Motorsport.com Bonnington mellett Andrew Shovlint említi, a Mercedes kulcsemberét, aki a pályaszéli mérnökigazgató posztját tölti be, és Toto Wolff után talán ő tűnik fel a legtöbbet a médiában. A Gazzetta dello Sport pedig Riccardo Musconit, Valtteri Bottas és George Russell korábbi versenymérnökét nevezte meg, aki a pályaszéli teljesítményigazgató posztját kapta meg, és ugyanezt a szerepet töltené be a Ferrarinál.

Ilyen nevek megszerzésével a Ferrari technikai stábja kétségtelenül erősödne – ahogy korábban a szintén Brackley-ből átszerződő teljesítményigazgató, Loic Serra személyével, akinek jelenléte Hamilton döntését is segíthette –, a Mercedes pedig érezhetően gyengülne, a sorozatos bajnoki címeket nyerő sikercsapat megbomlana. A kulcsfigurák pedig csak a jéghegy csúcsa, őket a hierarchiában alacsonyabban szereplő mérnökök, szakemberek is követhetik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: