Óriási változás a Sparnál, ez minden vásárlót érinteni fog

Spar
Budapest, 2019. május 8. Egy dolgozó rendeléseket ellenőriz a webshop háttérterületén a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Négy budapesti SPAR január végétől kizárólag olyan tyúkok tojását árulja, amelyeket nem ketrecben tartottak. A mostani egy úgynevezett próbaidőszak. 
Vágólapra másolva!

A ketrecben tartott tyúkok tojásait eddig is fokozatosan vezette ki a piacról a vállalat, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartást a tagállamokban.

Fontos változás jön néhány SPAR-áruház tojáskínálatában Forrás: spar.hu

A SPAR üzleteiben az elmúlt évtizedben fokozatosan nőtt a forgalomba hozott alternatív-, ökológiai- és szabadtartásból származó tojások aránya és csökkent a ketreceseké. A szabadtartásból származó tojások négy éve elérhetők az áruházláncnál, 2023-ban az összes eladott tojás közel 4 százaléka ilyen típusú volt. Látványosan nőtt az alternatív termelésből származó tojások aránya is, hiszen amíg 10 évvel ezelőtt 100 eladott tojásból kilenc volt ilyen, addig mára ennek már a háromszorosa.

Mit kell tudni a tojóketreces tartásról?

A tojótyúkok hagyományos ketrecekben való tartását már több, mint tíz éve tiltják az EU teljes területén, de az úgynevezett kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba, és 2027-re végleg megszűnjön árusításuk.

"Vállalatunk az elmúlt években folyamatosan csökkentette a ketreces tartásból származó tojások arányát annak érdekében, hogy egyre közelebb kerüljünk az Európai Unió által meghatározott törekvéshez" – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A tojások jelöléseivel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán olvashat bővebb információkat, többek között arról, milyen számok jelölik az egyes tartási fajtákat.

Ahogy az Origo megírta, az áruházláncból nemrég veszélyes terméket vontak vissza, ennek részleteit itt olvashatja el.

A SPAR tavaly egy közösségi médiában megjelent videó miatt került a figyelem középpontjába. Ám a zöldség-gyümölcs osztályon készült, nagy leleplezésnek szánt felvételről kiderült, hogy valóban a vásárló károsította meg az áruházláncot. Részleteket ide kattintva talál.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: MTI/Balogh Zoltán