DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Bejelentés: Így változik a sprinthétvégék lebonyolítása

Ülésezett az F1 Bizottság: módosul a sprintformátum, növelik az egy szezonban használható motorok számát, változik a DRS-használat – itt vannak a döntések.

Hétfőn Londonban ülésezett az F1 Bizottság, amelynek mai gyűlését Nikolas Tombazis, az FIA együléses szakágért felelős igazgatója, valamint Stefano Domenicali, a Formula-1 vezérigazgatója vezényelte le.

 

Nincs fordított rajtrács a sprinteken

Az egyik legfontosabb napirend pont a sprintformátum esetleges változtatásai voltak. Bár korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy akár a fordított rajtrácsot is bevezethetik a szombati rövid versenyeken, végül csak a sprinthétvégék eseményeinek lebonyolítási sorrendjéhez nyúltak hozzá.

Ennek értelmében az új rendszerben pénteken az egyetlen szabadedzést a sprintidőmérő követi, szombaton rendezik a sprintfutamot és a nagydíj kvalifikációját, vasárnap pedig magát a normál futamot.

f1-sprint-start



Arról nem tesz említést az FIA közleménye, hogy a korábban rebesgetett terveknek megfelelően feloldják-e a parc fermé hatályát a sprint és a hagyományos időmérő között.

 

Több motor, új DRS-szabály

A sprintformátumon kívül több más pontot is érintett még az F1 Bizottság. Egyfelől elfogadták, hogy – vélhetően az egyre több fordulóból álló szezon okán – háromról négyre növelik az egy versenyző által az idény során felhasználható erőforrások számát.

Változik a DRS használatának szabályozása: az idei esztendőtől csak a rajtokat és az újraindításokat követő első körben nem lehet majd nyitni az állítható hátsó szárnyat eddigi két körrel ellentétben, azaz egy körrel hamarabb aktiválhatóvá válik a DRS.

Az FIA közleménye szerint az F1 Bizottság ezen felül érintette még a 2026-os szabályokat is, különösen azok pénzügyi és fenntarthatósági aspektusait. Emellett további apró módosításokat is elfogadtak a 2024-es technikai, sport- és pénzügyi szabályzatot illetően is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: