DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Retro

Retro – Egy borzalmas nap krónikája

2011. február 6-án szörnyű hír rázta fel az autósport téli álmából még csak ébredező világát: generációja egyik legjobb pilótája, Robert Kubica életveszélyes sérüléseket szenvedett egy helyi ralin.

2011. február 6-a csendes, nyugodt vasárnapnak indult az autósport rajongói számára – nem sokkal túl az első téli teszten legfeljebb az szolgáltatott beszédtémát, hogy milyen esélyekkel indulnak neki az egyes csapatok az előttük álló szezonnak. Aztán ebédidő táján valósággal felrobbant az internet: szörnyű hírek érkeztek Olaszországból...

kubica_2010



Eleinte meglehetősen ellentmondásos információk érkeztek, csupán annyi volt bizonyos, hogy a két teszt közt szabadidejében egy helyi raliversenyen, a Ronde di Andorán rajthoz álló Robert Kubica súlyos balesetet szenvedett. Egyes beszámolók életveszélyes sérülésekről szóltak, és arról, hogy nem kizárt az sem, hogy amputációra lesz szükség... Nem sokkal később a versenyző menedzsere hivatalosan is megerősítette, hogy Kubica sérülései igen komolyak, de azt is kiemelte, hogy már nincs életveszélyben.

Később kiderült, hogy több mint egy órán át tartott, mire kimentették a versenyzőt autójából, majd hamarosan fény derült a szörnyű részletekre is. Ami előbb csak szóbeszédként kezdett terjedni, később a helyszíni fotók alapján megerősítést nyert: a becsapódáskor eltört az út szélén található szalagkorlát, s a bal első kerék mellett betört az autóba, és eltalálta Kubicát – hogy pontosan milyen mértékben, azt még nem lehetett tudni.

retro_kubica_Korlat

Kubica csapata, a Renault először délután kettőre ígért hivatalos tájékoztatást, ám ezt többször is elhalasztották, ami további aggodalomra adott okot. A szurkolók legfeljebb csak abba kapaszkodhattak, hogy Kubica két óriási balesetet már maradandó károsodások nélkül túlélt karrierje során: 2003-ban utasként közúton, 2007-ben pedig a Kanadai Nagydíjon sérült meg.

Három óra után, miközben egyre nagyobb tömeg gyűlt össze a Santa Corona kórház előtt, megérkezett a hivatalos tájékoztatás a Renault részéről: a nem túl részletes közlemény szerint a versenyző többszörös töréseket szenvedett jobb karján, kezén és lábán – ez megerősítette, hogy a szalagkorlát okozta a sérüléseket, hiszen egyaránt megmagyarázta, hogy miért csak testének egyik része sérült meg, ahogy azt is, miért maradt sértetlen navigátora.

Szimuláció a baleset rekonstrukciójára

A közlemény emellett kitért arra is, hogy Kubica jelenleg is a műtőben van. A következő három órában, este hatig nem érkezett újabb tájékoztatás, ami ismét aggodalomra adott okot. Ekkor szólalt meg a versenyző menedzsere, Daniele Morelli, aki közölte, hogy a műtét továbbra is tart Kubica jobb karjának és kezének megmentéséért. Mint elmondta, az orvosok az izomműködés helyreállításán dolgoznak.

Az autósport világa természetesen felbolydult a történetek hatására: rengetegen fejezték ki jókívánságaikat a Twitteren, a Kubicával jó barátságot ápoló Fernando Alonso pedig este nyolc körül a helyszínre érkezett. Hamar – talán túlságosan is hamar – elindult a találgatás arról, hogy ki helyettesítheti a lengyel versenyzőt, hiszen ekkorra teljesen biztos volt, hogy a bő egy hónappal későbbi szezonnyitót ki kell hagynia, s inkább az a kérdés, hogy valaha visszatérhet-e még a versenypályákra.

retro_alonso_2011_kub

Már majdnem este tíz óra volt, mire bejelentették, hogy véget ért a műtét, mely során két külön orvoscsoport dolgozott Kubicán: az egyik a törött jobb lábát, a másik a súlyosan sérült karját és kézfejét igyekezett helyreállítani. A kitűnő kézsebész, dr. Igor Rossello, aki a baleset után azonnal Genovába utazott, hogy segítsen a versenyzőn, közölte a sajtóval, hogy Kubica felépülése legalább egy évet vesz majd igénybe, így már ekkor biztosra lehetett venni, hogy a 2011-es szezonban nem láthatjuk viszont a Formula-1-ben a generációja egyik legnagyobb tehetségének tartott lengyel pilótát...

Kubica csak jóval később, 2019-ben térhetett vissza az F1-be, amikor a Williams adott neki lehetőséget, ám egyetlen szezon és egyetlen pontszerzés jutott neki osztályrészül ekkor. A lengyel ezt követően a hosszútávú sportautózás irányába fordult, ahol azóta szép sikereket ért el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: