Utcára vonultak a gazdák Hollandiában, megbénult a forgalom az autópályán - videó

Vágólapra másolva!
Európa-szerte folytatódnak a gazdatüntetések. Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöldmegállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland-belga határátkelők forgalmát.

A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak.

- idézte a rendőrség közleményét a hírportál.

A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak.

Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya és településekre bevezető út még nehezen járható - tájékoztattak.

Balesetek is történtek a megmozdulások miatt

A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos - írták.

A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre.