Brutális aszály van Spanyolországban, a tengervízhez hozhat segítséget

Vilanova de Sau, 2024. január 31.
2024. január 26-i drónfelvétel pontonhoz kötött vízibiciklikről a mindössze 5 százalékos kihasználtságú Sau víztározó kiszáradt partján, a katalán fővárostól, Barcelonától mintegy 100 kilométerre, északra fekvő Vilanova d
Vilanova de Sau, 2024. január 31. 2024. január 26-i drónfelvétel pontonhoz kötött vízibiciklikről a mindössze 5 százalékos kihasználtságú Sau víztározó kiszáradt partján, a katalán fővárostól, Barcelonától mintegy 100 kilométerre, északra fekvő Vilanova de Sau település közelében. A Spanyolországban több mint két éve tartó aszály egyik legsúlyosabban érintett régiója Katalónia, amelynek a Baleár-tenger menti partvidékén levő tározók édesvíztartaléka a tárolókapacitásuk 16 százalékát sem éri el. Ez az arány kevesebb, mint a fele a jelenlegi országos átlagnak. Az elhúzódó csapadékhiány miatt a hatóságok várhatóan a lakossági, mezőgazdasági és ipari vízfogyasztás hatályos korlátozásának további szigorítására kényszerülnek az autonóm régióban. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
Aszály sújtja Spanyolországot, a helyzet Katalónia tartományban már olyan rossz, hogy néhány napja vízkorlátozást rendeltek el. Nem várható, hogy a következő években megszűnjenek a hosszú aszályos időszakok, ezért a spanyolok tengervíz-sótalanító üzemek építésével keresnének megoldást a vízhiányra.
Vágólapra másolva!

Február 1-jétől aszály miatt vészhelyzetet hirdettek és vízkorlátozást vezettek be több mint 200 katalán településen Spanyolországban, az ország keleti részének autonóm tartományában.

- fogalmazott Pere Argonés katalán elnök.

2024. január 26-i drónfelvétel pontonhoz kötött vízibiciklikről a mindössze 5 százalékos kihasználtságú Sau víztározó kiszáradt partján, a katalán fővárostól, Barcelonától mintegy 100 kilométerre, északra fekvő Vilanova de Sau település közelében Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Katalóniában az elmúlt három évben a szokásos átlagnál és a szükségesnél is jóval kevesebb eső hullott a térségben, a víztározók szintje 16 százalék alá csökkent.

A mintegy hatmillió embert érintő vészhelyzeti fázisban személyenként napi 200 literre csökkentik a települési tartályba belépő víz összmennyiségét.

A lakosságtól azt kérik, hogy törekedjenek ennél kevesebb, átlagosan 90 liter napi felhasználására. Tilos az autómosás és számos más, vízigényes lakossági tevékenység is.

Amennyiben tovább romlik a helyzet, nőhet a szigor is, és fázisonként további 20 literrel csökkentik az engedélyezett mennyiséget.

A mezőgazdaságban 80 százalékkal, az állattenyésztésben 50 százalékkal, míg az iparban 25 százalékkal kevesebb vizet használhatnak fel a következő időszakban.

Az illusztrációs célú felvételen egy mérnök az izraeli Askelón városának sótalanító üzemében (2014) Forrás: AFP/Yoav Lemmer

Ezen intézkedések mellett a spanyolok másról is határoztak a vízhiány enyhítésére:

467 millió eurós költséggel (kb. 180 milliárd forint) két tengervíz-sótalanító üzemet építenek fel.

A Reuters szerint a két üzemet Barcelona közelében helyezik el. A tervek szerint 2028-ban illetve 2029-ben kezdhetik meg működésüket. Évente összesen 80 millió köbméter víz sótalanítását végzik majd el a két telephelyen.

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, és a közelében már működik sótalanító üzem, ám annak kapacitásai nem elegendők az állandósult vízhiány kezelésére.

A tengervíz sótalanítása nagyon technológia-érzékeny, emellett sok energiát igénylő, de egyre elterjedtebb megoldás a vízhiány enyhítésére. Ahogy az Origo megírta, vannak csapadékhiányos országok, ahol nagyon komoly eredményeket értek el ebben