Deutsch Tamás: A magyar érdekek érvényesültek a múlt heti EU-csúcson

Deutsch, Tamás, interjú, unió, Brüsszel, nemzeti, konzultáció, képviselő,
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője interjút ad az Origónak.
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Magyarország minősíthetetlen támadássorozatnak volt kitéve a múlt heti EU-csúcsot megelőzően, a tanácskozáson olyan döntés született, amely több szempontból a magyar nemzeti érdekek érvényesülését jelenti - nyilatkozta Deutsch Tamás az MTI-nek kedden Strasbourgban.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatást illetően a következetes - a zsarolások és a támadások ellenére is fenntartott - magyar álláspontnak köszönhetően a csúcson úgy döntöttek a tagállami vezetők, hogy "nem egy biankó csekket töltenek ki", hanem minden évben az Európai Bizottság által elvégzett alapos értékelést követően az Európai Tanács tárgyal az Ukrajnának nyújtott támogatás felhasználásáról.

Deutsch Tamás szerint a másik fontos döntés az volt, hogy a tagállami vezetők "egyértelmű garanciát adtak arra, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de mindezidáig nagyrészt törvénytelenül visszatartott európai uniós fejlesztési pénzek nem köthetnek ki Ukrajnában."

A képviselő hangsúlyozta, a csúcstalálkozót az előzte meg, hogy "a brüsszeli bürokraták, a brüsszeli vezetők, a tagállami állam- és kormányfők egy jó része, valamint az Európai Parlament baloldali többsége ahelyett, hogy az európai polgárok mindennapjait érintő súlyos problémákkal törődtek volna, inkább elképesztő támadásokat eszeltek ki, hogy a legbotrányosabb zsaroló politikai módszereket alkalmazzák Magyarországgal szemben".

- emlékeztetett. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyarország elleni politikai erőszak és zaklatás élharcosa az Európai Parlament.

Az EU-csúcs következtetéseiről szóló kedd délelőtti plenáris vitával kapcsolatban elmondta: a magyar dollárbaloldal ismét saját hazája ellen áskálódó politikai magatartást mutatott. Rámutatott, hogy

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólalásában azt követelte, az Európai Unió alapszerződésében szűnjön meg minden kérdést illetően az egyhangú, tehát a teljes konszenzust jelentő döntéshozatal.

"Ez nem kevesebbet jelent annál, hogy az Európai Unió alapszerződését módosítani lehet, új tagot lehet felvenni, és az uniós költségvetést is el lehet fogadni teljes egyetértés nélkül. Ez ahhoz vezethet, hogy az EU átlagos és kis méretű tagállamainak a véleményét figyelmen kívül lehet hagyni. Cseh Katalin megnyilatkozása az egyik legalapvetőbb magyar nemzeti érdek nagy nyilvánosság előtt történő megtagadását jelenti" - hangoztatta.

A fideszes képviselő az ukrajnai háborúról szólva hangsúlyozta: több százezer ukrán halt meg a két éve tartó harcokban, milliók otthona pusztult el, de Brüsszel továbbra is háborúpárti álláspontot képvisel.

"A háború százmilliárd eurókkal történő finanszírozása semmivel nem hozta közelebb az orosz agresszió miatt kirobbant háború végét, úgyhogy teljes fordulatra lenne szükség. Az őrült háborúpárti állásponthoz képest egy azonnali tűzszünet érdekében határozott diplomáciai lépéseket tevő európai álláspontra, magatartásra lenne szükség" - hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás.