Megszavazták: háromszor annyit fizetnek a parkolásért a terepjárósok, mint a többi autós

Toyota RAV4
1. Toyota RAV4 (1,016 millió db) – 2021-ben taszította le a trónjáról a Toyota Corollát, és 2022-ben is tartani tudta pozícióját, így továbbra is a középkategóriás SUV a világ legnagyobb számban eladott személyautója. Ez egyetlen típus, amiből több mint egymilliót adtak el 2022-ben, pedig az eladásai csökkentek 10%-kal. Több mint 430 ezer darab Észak-Amerikában kelt el, az eladások harmada pedig Kínáé
Vágólapra másolva!
A párizsiak népszavazáson jóváhagyták, hogy megháromszorozzák a városi terepjárók parkolási díját. A szavazásra jogosultak kevesebb mint hat százaléka vett részt a voksoláson.
Vágólapra másolva!

Az 1,3 millió választópolgárból alig több mint 78 ezren, azaz 5,68 százalék járult az urnákhoz vasárnap, s döntött abban a kérdésben, hogy külön díjszabás jöjjön-e létre a "nehéz és sok helyet foglaló, környezetszennyező személyautók" (SUV) parkolására. 54,55 százalék szavazott igennel.

A népszavazással a fővárosi önkormányzat egyértelműen a városi terepjárókat célozta, miután a számuk folyamatosan nő Párizsban. Hivatalos adatok szerint 2019-ben a francia rendszámú városi terepjárók tulajdonosának 46 százaléka párizsi lakos volt.

Az Anne Hidalgo főpolgármester által előterjesztett javaslat szerint

a belső égésű motorral hajtott, illetve az 1,6 tonnát meghaladó tömegű hibrid, illetve a 2 tonnát meghaladó tömegű elektromos járművet használóknak a közeljövőben 18 eurót (7000 forint) kell fizetniük óránként a parkolásért a főváros központi kerületeiben, és 12 eurót (4600 forint) a külső kerületekben.

A saját kerületükben parkoló lakókat és a hivatásos sofőröket nem érinti a szabályozás.

Az erről szóló határozatot májusban terjesztik a fővárosi közgyűlés elé, s szeptember 1-től lép életbe. A főpolgármester üdvözölte a párizsiak "egyértelmű döntését" egy olyan intézkedés mellett, amely "jót tesz az egészségünknek és a bolygónak".

Ez volt a második népszavazás Párizsban: 2023 áprilisában a bérelhető elektromos rollerek betiltásáról döntöttek a helyiek, akkor az 1,3 millió választásra jogosult közül 103 ezren vonultak az urnákhoz, azaz a részvétel 7,46 százalékos volt, de 90 százalékuk a betiltás mellett voksolt. A bérelhető elektromos rollereket 2023 szeptemberében ki is vonták a forgalomból.