Nagy a baj: komoly fenyegetést kapott Olaszország

Megdöbbentő képeken a vörös-tengeri teherhajózás helyzete, Vörös-tenger, hajó, teherhajó, húszi, galéria, 2024
Szanaa, 2024. január 12. Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én. Reggelre virradóan a brit légierő amerikai támogatással katonai műveletet hajtott végre a jemeni húszi lázadók szárazföldi állásai – Absz városának repülőtere és egy Bani körzetbeli katonai célpont – ellen, mert a brit védelmi tárca szerint húszi katonai létesítményekből felderítő és támadó drónokat indítottak a Vörös-tenger felé. A jemeni húszi vezetés közölte, hogy folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat. MTI/EPA/Jajha Arhab
Vágólapra másolva!
A jemeni húszi lázadók egyik kulcsfontosságú alakja, Mohamed Ali al-Húszi üzent Olaszországnak a La Repubblica napilap hasábjain, és arra figyelmezteti az olasz kormányt, hogy ha támadást indít a térségben, akkor igen könnyen maga is merénylet célpontjává válhat.
Vágólapra másolva!

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a napokban bejelentette, Olaszország csatlakozik ahhoz a tengeri misszióhoz, mely a Vörös-tenger térségének biztonságát garantálja.

Az olasz kikötőkbe ugyanis egyre kevesebb hajó fut be a jemeni lázadók támadásai következtében megváltozott kereskedelmi útvonal miatt.

A francia, görög, német és olasz összefogással létrehozott pajzs elnevezésű tengeri misszió már februárban elkezdődhet.

A húszi lázadók azonban előre jelzik, hogy következményekkel jár a Jemen-ellenes beavatkozás, mely a konfliktus kiszélesedéséhez vezet, és nem valószínű, hogy meghozza a várt eredményeket.

Az Itáliát ért fenyegetésekre válaszolva Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elmondta:

Mohamed Ali al-Húszi azt tanácsolja, Itália jobban tenné, ha inkább a gázai vérontások felelősére, Izraelre gyakorolna nyomást, a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében. Antonio Tajani, a külügyi tárca vezetője úgy reagált a fenyegetésekre, hogy Itália nem hagyja magát megfélemlíteni -írja a Magyar Nemzet.