Egy betörő elárulta, hogyan tudjuk biztonságossá tenni otthonunkat

betörés, bűnöző, illusztráció, címlapfotó
A kép illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egy korábbi tolvaj elárulta, hogy melyik az a hat legfontosabb biztonsági kockázat, ami miatt a lakástulajdonosok fokozottabban ki vannak téve annak, hogy betörnek hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A liverpooli Jenny Radcliffe azután kezdte betörői karrierjét, hogy a szülei tinikorában megmutatták neki a szakmai fortélyait. Birtokháborító pályafutása elején még üres házakba tört be.

"A közelünkben volt egy gyönyörű, nagy és régi ház a sarkon, ami üresen állt. Kipróbáltuk, hogy be tudunk-e jutni, de ekkor még nem azért, hogy bármit is ellopjunk, csak a hecc kedvéért, mert unatkoztunk" - mesélte a lány.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Audio und werbung/Shutterstock. No use without permission./Audio Und Werbung

Ettől kezdve úgy tűnt, hogy a lány élete a bűnözésről fog szólni, de a sors különös fintorának köszönhetően 20 évvel ezelőtt egy bárban találkozott egy focistával, ami mindent megváltoztatott. A sportoló megkérte őt, hogy tesztelje le a házába beüzemeltetett biztonsági rendszert. Radcliffe-nek sikerült bejutnia a férfi otthonába, ehhez csupán a takarítóval kellett beszédbe elegyednie.

"Az emberek nagyon könnyen megnyílnak előttem, mert egyáltalán nem tűnök gyanúsnak. De fontos, ha jól az eszünkbe véssük: nem biztos, hogy mindenki az, akinek mondja magát."

Radcliffe új karrierje a törvény másik oldalára sodorta őt: most már saját tapasztalatai alapján segíti az embereket abban, hogyan tehetik betörésbiztonságossá otthonaikat.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Lucky Business/Shutterstock. No use without permission./Lucky Business

Az első és egyben legfontosabb tanácsa, hogy soha ne osszunk meg magánjellegű információkat a közösségi média felületein.

Ne adjuk meg a lakásunk címét, a telefonszámunkat, a riasztónk kódját, vagy bármit, amivel segíthetjük a betörők munkáját.

Azt sem érdemes továbbá leírni, ha hosszabb időre, például nyaralásra elhagyjuk a lakásunkat. A lány elmondása szerint az internet létezése megkönnyítette a rablók és betörők életét, hiszen így már nem kell a lebukásuk veszélyét kockáztatva szóba állniuk a szomszédokkal a szükséges információkért.

"Valamiért az emberekben nem tudatosul, hogy az online életünk szorosan kapcsolódik a fizikai tulajdonunkhoz."

A következő fontos lépés a CCTV-rendszer fokozott védelme. A CCTV (Zártkörű Televíziókamera Rendszer) egy olyan technológia, amely ma már széles körben elterjedt az otthonokban, vállalkozásokban és közintézményekben. Ezek a rendszerek kamerákból és egy vagy több központi monitorból állnak, és a nap 24 órájában figyelik és rögzítik a környezetüket. A szolgáltatók nyomon követik és megosztják az információkat, de már bármelyik csatlakoztatott eszköz feltörhető, ez pedig aggodalomra adhat okot. Ezért kiemelten fontos olyan kamerarendszert venni a lakásunkba, ami mögött hiteles és megbízható emberek állnak, és valóban figyelnek.

"Ne feledje, a betörők utálják, ha lelassítják vagy hátráltatják őket, ha zajt csapnak, vagy ha úgy vélik, esetleg beazonosíthatják őket. Ezért az olyan eszközök, amik ezeket képesek produkálni, mind hatásos lehet otthonunk megóvására."

Jenny arra is figyelmeztetett, hogy ne hagyjunk olyan helyen szerszámokat, ahol a bűnözők könnyen hozzáférhetnek, mivel így sokkal könnyebbé válhat az ingatlanok feltörése.

"Láttam olyan házakat, ahol létrákat hagytak kint, vagy a garázsokat nem zárták be, és a betörők meglátták az itt felhalmozott különféle szerszámokat" - mesélte a lány.

Fontos lehet az is, hogy ne adjunk a lakásunkhoz pótkulcsot a szomszédoknak, kivéve, ha rokonokról van szó. A betörők ellen az is hasznos lehet, ha valamilyen módon úgy tudunk tenni, mintha mindig lenne nálunk valaki.

Az Origo megírta, hogy egy tévés szakácsot betörésért és testi sértésért tartóztatták le.

Az Origo beszámolt arról, hogy meccs közben, a családja szeme láttára törtek be sztárfocista luxusházába.

A sztárok sem ússzák meg: Keanu Reeves-hez is betörtek tavaly.

Az Origo megírta, hogy az egyik híres angol kastélyból egy arany vécét loptak el.

Forrás: Daily Star