Hiénák öltek meg egy embert az egyik kenyai egyetemnél

Namíbia
Foltos hiéna (Crocuta crocuta)
Vágólapra másolva!
A Nairobi Nemzeti Park mellett Multimédia Egyetem közelében portyázó hiénák megöltek egy férfit, két embert pedig megsebesítettek. A vadállatok egyre gyakrabban támadnak a környéken, legutóbb egy 10 éves fiúval végeztek.
Vágólapra másolva!

Az egyik sérült, Kevin Mwendwa egyetemi hallgató az egyik hüvelykujját vesztette a nemzeti park mentén vezető úton a hétfő éjjeli támadásban.

A hatóságok a helyszínen megtalálták a megölt ember testrészeit. Anthony Pasha a rokonai szerint tűzifát gyűjtött, amikor megtámadták a hiénák.

Képünk illusztráció! Forrás: AFP/Denis Huot

A hatóságok altatólövedékkel kilőttek és megvizsgáltak egy környéken bóklászó hiénát, hogy kiderüljön, hordoz-e veszettséget vagy más betegséget, majd megkezdték a környező hiénafalkák felkutatását.

A hiénatámadás után az egyetem több száz hallgatója tartott Nairobi utcáin, illetve azon az úton, ahol a támadások történtek tüntetést, hogy a város környéki vadállatok elleni védekezés miatt tiltakozzanak. A rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

- mondta a tüntetésen a Multimédia Egyetem egyik hallgatója.

Nairobi környékén egyre több a hiénatámadás, legutóbb egy 10 éves kisfiút öltek meg az állatok.

Emiatt a vadvédelmi hatóság januárban útmutatót adott ki az alapvetően dögevő vadállatokkal való helyes viselkedésről. "Ha hiénával találkozunk, addig ne mozduljunk, amíg ő nem teszi. Hogy elriasszuk, legyünk hangosak, nézzünk agresszívan a szemébe, és tűnjünk ijesztőnek!" - tanácsolták.

Az Origo korábban megírta, hogy 2022-ben egy oroszlánfejjel a szájában sétálgatott egy hiéna Zambiában, korábban pedig hajléktalanokra támadtak hiénák Etiópiában. Zimbabwében pedig oroszlánok öltek meg egy turistát.