Kiderült, miért szakadt ki a repülőgép oldala 5000 méter magasságban

Portland, 2024. január 8.
Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által közreadott kép az Alaska Airlines egyik 737 MAX 9-es típusú utasszállító repülőgépének törzséből 5 ezer méter magasságban kiszakadt, vészkijáratként szolgáló panel h
Portland, 2024. január 8. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által közreadott kép az Alaska Airlines egyik 737 MAX 9-es típusú utasszállító repülőgépének törzséből 5 ezer méter magasságban kiszakadt, vészkijáratként szolgáló panel helyéről az Oregon állambeli Portlandban 2024. január 7-én. Két nappal korábban a Portlandből a kaliforniai Ontario felé tartó gép felszállás közben veszítette el a kulcsfontosságú alkatrészt, emiatt kényszerleszállást hajtott végre 171 utassal és a hatfős személyzettel a fedélzetén. A Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) elrendelte 171 Boeing MAX 9-es típusú repülőgép ideiglenes repülési tilalmát, amelyekbe ugyanezt a mintegy 27 kilogamm súlyú panelt szerelték be. A balesetben senki nem sérült meg. MTI/EPA/NTSB
Vágólapra másolva!
Rögzítőcsavarok hiánya miatt esett le az az ajtózáró alkatrész, ami az Alaska Airlines repülőgépének oldalpaneljét a helyén tartotta. Az ajtózáró kiesése miatt január 5-én a Boeing 737 MAX 9-es típusú gépének oldalpanelje repülés közben kiszakadt. Az előzetes jelentés szerint a Boeing gyárában hibáztak, mert a gép a csavarok nélkül hagyta el az üzemet.
Vágólapra másolva!

Négy rögzítőcsavar tartotta annak a Boeing 737 MAX 9-es gépnek az ajtózáró alkatrészét, melynek oldalpanelje 5000 méter magasságban szakadt ki repülés közben idén januárban. A rémisztő balesetről és annak követkeményeiről az Origo több alkalommal beszámolt. Az oldalpanel lényegében egy kijárat kerete volt, melyet a légitársaság kérésére alakítottak ki így azért (cserélve a hagyományos oldalpanelt), hogy az előírásoknak megfelelően szállíthasson több utast egy járaton.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) most kiadta előzetes vizsgálati jelentését a balesethez vezető okokról.

A jelentés megállapítása szerint

a rögzítőcsavarok nem voltak a helyükön, azokat még a Boeing gyárában távolították el, de nem pótolták.

Az alábbi, a jelentés alapján készült grafikán a piros színnel "bolt" felirattal jelölt pozíciók mutatják, honnan hányoztak a rögzítőcsavarok:

A piros színnel jelölt "bolt" alaktrészek hiánya miatt szakadhatott ki az oldalpanel Forrás: Boeing, NTSB

A repülőgépen 174 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. Fizikai sérülés nem történt a balesetben, de a közlekedésbiztonsági hatóság korábbi közlése alapján ez csak annak köszönhető, hogy a gép még viszonylag alacsonyan repült, és az utasok mindegyikének becsatolva volt az öve.

Ha az oldalpanel kiszakadása utazómagasságon történik, akkor valószínűleg tragédiával végződik az eset.

Ugyanakkor egyes utasok az őket ért trauma miatt már benyújtották kártérítési igényüket.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a baleset után elrendelte a Boeing 737 MAX 9-es gépek átmeneti repülési tilalmát. Ahogy az Origo megírta, a gépek átvizsgálása hamarosan lezárul, de a minőségbiztosítás kapcsán felmerült aggályok miatt a légügyi hivatal egyelőre nem engedélyezi a modell gyártókapacitásának bővítését.

Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) által közreadott kép az Alaska Airlines egyik 737 MAX 9-es típusú utasszállító repülőgépének törzséből 5 ezer méter magasságban kiszakadt, vészkijáratként szolgáló panel helyéről Forrás: MTI/EPA/Ntsb

A január 5-i baleset után más problémákat is találtak a Boeing gépein. Legutóbb 50, átadásra váró repülőn azonosítottak gyártási problémákat. A vállalat idénre végül nem is közölt gépátadási célszámot, csak arra koncentrálnak, hogy urrá legyenek a repülésbiztonságot érintő minőségbiztosítási problémákon.