III. Károly rejtélyes betegsége - mit titkol az angol királyi ház?

Vágólapra másolva!
Az uralkodó rákbetegségét hétfőn hozta nyilvánosságra a királyi család. Azt, hogy a rák melyik fajtájában szenved, nem voltak hajlandók elárulni. A sajtóban olyan híreket szivárogtattak ki, hogy az uralkodó állapota biztató, és hogy korán fedezték fel a daganatot, de meglepő, hogy a bejelentés után az apjával meglehetősen ellenséges viszonyban lévő Harry herceg azonnal repülőre szállt, és Londonba utazott. Kiderült, hogy már több forgatókönyv is van arra, ha III. Károly állapota rosszabbodna. 
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia trónját II. Erzsébet királynő halálát követően III. Károly foglalta el, akit 2023. májusában koronáztak meg. Ahogy arról az Origo is beszámolt, hétfőn került nyilvánosságra, hogy az uralkodó rákkal küzd.

Angliában a közvéleményt is különösen foglalkoztatja Károly állapota.

Károly nem az első uralkodó, akinél rákot diagnosztizáltak, nagyapja, VI. György tüdőrákban halt meg 1952-ben.

Bár a szigetországban az uralkodónak elsősorban formális feladatköre van, III. Károly betegsége politikai okokból is aggodalmat kelt: idén ugyanis választásokat kell tartani az országban. Az uralkodónak pedig fontos alkotmányos kötelezettsége van: ő kéri fel a voksoláson nyertes párt vezetőjét a kormányalakításra.

III. Károly első parlamenti beszédét mondja Forrás: AFP/Arthur Edwards

A betegség bejelentését követően különböző forgatókönyveket vettek számba az elemzők, illetve 1937 óta a brit parlament is törvényben szabályozza ezt a kérdést.

A szigetországban az egyik kérdés, ami a közvéleményt foglalkoztatja, hogy ha arra kerül a sor, ki helyettesíti Károlyt. Négy személy neve merül fel: a felesége, Kamilla királyné, a trónörökös, Vilmos herceg, Vilmos felesége, Katalin hercegné (aki szintén rejtélyes műtéten esett át a közelmúltban), valamint III. Károly testvére, Eduárd herceg.

Ha az uralkodó tartósan cselekvőképtelen, akkor régens látja el a feladatait. Ha a cselekvőképtelenség átmeneti, akkor államtanácsosokat neveznek ki helyettesítésére.

Ha az uralkodó meghal, abban az esetben a törvény azt írja elő, hogy két héttel elhalaszthatják a választást.

III. Károly vasárnap, egy nappal a betegség bejelentése előtt Forrás: Origo

Egyelőre az is kérdés, hogy mikorra tűzik ki a választás napját. Mind a kormányzó Konzervatív Párt, mind az ellenzéki Munkáspárt más-más időpontban érdekelt. A közvélemény-kutatásokban vezető Munkáspárt minél előbbi választásokat akar (már májusban), Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök viszont arra utalt, hogy csak őszre írná ki a választást.

III. Károly egészségügyi állapotával 2022-ben már foglalkozott a sajtó, akkor találgatások merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatja ödéma jeleit a kezén. Akkor hivatalos reagálás nem jelent meg a médiában a királyi család részéről. 2024 januárjában már hivatalosan jelentették be, hogy prosztatamegnagyobbodás miatt kezelik, az ehhez kapcsolódó vizsgálatok során állapították meg a tegnap nyilvánosságra került diagnózist, de nem prosztatarákról van szó.

Most

aggodalmat keltett a britek körében, hogy Harry herceg, aki meglehetősen ellenséges viszonyban van apjával, miután telefonon beszéltek, azonnal Londonba utazott

- ez ellentmond a betegséget bagatellizálni próbáló nyilatkozatoknak.

Károly és Harry a hírek szerint körülbelül 45 percig találkozott, ezután a király feleségével, Kamillával Sandringhambe, a birtokukra utazott.

Rishi Sunak miniszterelnök korábban a BBC Radio 5 Live című műsorában azt mondta, hogy a király betegségét "korán elkapták".