Radioaktív szennyvíz szivárgott a fukusimai erőműből, lezárták a területet

Védőfelszerelést viselő dolgozók a Fukusima-1 atomerőműnél, radioaktivitás, atombaleset, sisak
 Nuclear Radioactive Biological and Chemical protective gear
Workers wearing protective gear rest on a road at the Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan on November 12, 2014. The final obstacle to restarting two nuclear reactors in Japan was removed on November 7 when local politicians granted approval for a plant to go back online, more than three years after the Fukushima disaster. AFP PHOTO / POOL / Shizuo Kambayashi
Vágólapra másolva!
A fukusimai atomerőműből nagyjából 5,5 tonna radioaktív szennyvíz szivárgott a Csendes-óceánba szerdán. Az érintett területet elővigyázatosságból lezárták a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A szivárgást szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói vették észre. A helyi tévé a tokiói elektromos művekre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy

a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt mi okozta.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

Az elektromos művek becslései szerint a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz.

A hatóság közlése szerint ugyanakkor a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás. Elővigyázatosságból megtiltották a belépést a szivárgással érintett területekre.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.

Az Origo megírta, hogy korábban több dolgozót is kórházba vittek a fukusimai erőműből. A fukusimai erőmű vizét az óceánba eresztik, ami miatt perelték is őket.