Elsöprő győzelmet aratott Ilham Aliyev az azeri államfőválasztáson

ALIYEV, Ilham; ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. augusztus 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Győzelmet aratott Azerbajdzsán hivatalban lévő elnöke a szerdán rendezett előrehozott államfőválasztáson, Ilham Aliyev a voksok 93,9 százalékát szerezte meg az urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) szerint.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint a második helyen Zahid Oruj, az azeri parlament képviselője végzett, aki a voksok 1,8 százalékát tudhatja magáénak. A másik öt jelölt még ennél is kevesebb szavazatott kapott.
A felmérést az Állampolgári munkajogok védelmének ligája végezte el az amerikai Oracle Advisory Grouppal közösen.

Orbán Viktor kormányfő és lham Alijev azerbajdzsáni elnök Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A két szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon úgy vélték, hogy "a Hegyi-Karabahban aratott győzelem hihetetlen támogatottságot biztosított", ezért az exit poll adatai nem érték őket váratlanul.

Elmondták azt is, hogy a mostani választáson magasabb volt a részvétel, mint a legutóbbi szavazás alkalmával.

Az államfői tisztséget 2003 óta betöltő Ilham Aliyev a legutóbbi, 2018-as választáson a szavazatok 86,22 százalékát kapta.