Rendkívüli mértékben nőtt a migrációs nyomás

Motril, 2019. július 30. Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Motril kikötőjébe, balról egy spanyol csendőr az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) munkatársai 2019. július 30-án hajnalban. Egy spanyol hajó az Alboran-tengeren harmincöt, gumicsónakban ülő migránst vett fedélzetére és szállított Spanyolországba. MTI/EPA/EFE/Alba Feixas
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint éves összehasonlításban januárban több mint tízszeresére nőtt a nyugat-afrikai országokból szabálytalanul érkező bevándorlók száma az unió területén, és a szervezet várakozásai szerint idén tovább emelkedik.
Vágólapra másolva!

Erről a varsói székhelyű szervezet főigazgatója, Hans Leijtens beszélt szerdán a Reuters hírügynökség adott interjúban abból az alkalomból, hogy az egyik kibocsátó országba, Mauritániába utazik.
Elmondta, hogy az unióba irányuló migráció problémájával foglalkozni kell, de a bevándorlás teljes megállítását nem tartja reálisnak.

Emlékeztetett arra, hogy a júniusi európai parlamenti választások egyik kiemelt kampánytémája is a migráció.

A Frontex tavaly 380 ezer illegális határátlépést regisztrált, ilyen magas számot legutóbb 2016-ban jegyeztek fel. A szabálytalanul érkezők száma a koronavírus-járvány vége óta folyamatosan emelkedik - jegyezte meg.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók Dél-Spanyolországban. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alba Feixas

- tette hozzá Leijtens, aki szerint a szubszaharai bevándorlók mellett a jelenlegi gázai konfliktus nyomán palesztin menekültek is megindulhatnak Európa irányába. Elmondta azt is, hogy a januárban regisztrált 14 ezer illegális bevándorló több mint fele az atlanti migrációs útvonalon érkezett az unióba.