Hatalmas a tétje az amerikai elnökválasztásnak, Magyarország sokat nyerhet

TRUMP, Donald beszél Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Manchester, 2024. január 21. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott előválasztási kampánygyűlésén 2024. január 20-án. New Hampshire-ben január 23-án tartanak republikánus párti előválasztást. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
„Mi nyerünk, ők veszítenek – Amerika választ" címmel indított új eseménysorozatot az Alapjogokért Központ az idei amerikai elnökválasztás kapcsán. A ma esti első rendezvényt Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ operatív igazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt években Magyarország és a magyar konzervatívok sok új barátra tettek szert a tengerentúlon, akik szintén osztják a zsidó-keresztény értékrenden alapuló gondolkodást. Törcsi kiemelte, hogy sokan és sokszor leírták már Donald Trumpot, de most mégis jó úton halad afelé, hogy ismét ő legyen a republikánusok elnökjelöltje.
Vágólapra másolva!

Az amerikai választásnak nem csak az Egyesült Államok, de Magyarország szempontjából is komoly tétje van:

Bryan Leib, az Alapjogokért Központ vezető kutatója emlékeztetett mindenkit arra, hogy sok amerikai konzervatívnak elege van abból, ami a hazájában történik, és

sokan tekintenek bátorító példaként Magyarországra.

Szerinte ez egyben azt is üzeni mindkét félnek, hogy nem vagyunk egyedül. Az idei választások tétje az amerikai demokrácia jövője, hiszen a demokrata kormányzat jogi úton próbálja meg félreállítani fő kihívóját. Ahogy az Origo is beszámolt róla, Biden emberei eléggé kétségbeesettnek tűnnek.

Ugrósdy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Politikai Igazgatói Irodáját vezető helyettes államtitkár szerint a 2024-es választás azért is fontos, mert jelen tudásunk szerint a legutóbbi küzdelem visszavágója várható.

– tette hozzá. Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója kitért arra, hogy a demokraták bajban vannak, hiszen „a hivatalban lévő Joe Biden elnök kifejezetten rosszul teljesít, de nem látszik igazán jó alternatíva vele szemben a párton belül." Eközben a republikánusok új korszakba léptek, a konzervatív párt mára nem a héják, hanem Donald Trump és az egyszerű amerikai emberek pártja lett.

Donald Trump volt amerikai elnök. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A résztvevők egyetértettek abban, hogy bár jelenleg Joe Biden fenntartja újraindulási szándékát, előfordulhat, hogy végül mégis más versenyez majd a baloldal jelöltjeként. Az elnök esetleges visszalépése esetén a pártelitből kikerülő szuperdelegáltak kerülhetnek királycsináló szerepbe - írja az Alapjogokért Központ weboldala.