Jöhet a puccs Zelenszkij döntése miatt

conflict war Horizontal Ukrajna háború
Vállról indítható páncéltörő rakéta kilövését gyakorolja egy ukrán katona a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Az "Ukrajinszka Pravda" cikket közölt Valerij Zaluzsnij, Ukrajna fegyveres erői főparancsnokának lemondásáról. A cikk kitért a menesztés okaira és következményeire Ukrajnára nézve, valamint arról is írtak, hogy miért halogatják a főparancsnok leváltásáról szóló végleges döntést.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai harcokban patthelyzet alakult ki, ezt kifogásolta az ukrán elnök. Ahogy az Origo is beszámolt róla, Zelenszkij "megkerüli" Valerij Zaluzsnij főparancsnokot egyes katonai parancsnokokkal való kommunikációjában. Zelenszkij nemrég bejelentette a főparancsnoknak küszöbön álló lemondását. Ezt követően az SBU felkészült az esetleges zavargásokra az országban. Az Ukrajinszkaja Pravda szerint

Zelenszkij egyenesen azt mondta Zaluzsnijnak, hogy úgy döntött, hogy megreformálja a katonai parancsnokságot, beleértve a főparancsnokának leváltását.

Zaluzsnij számára az elnök döntése nem volt meglepetés. Válaszul a főparancsnok megköszönte Zelenszkijnek "az őszinteségét", de elutasította az ajánlatot, hogy beadja lemondását és új pozíciót vállaljon.

Valerij Zaluzsnij Forrás: AFP/Genya Savilov

Még aznap este Zaluzsnij figyelmeztette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarát a közeljövőben történő esetleges elbocsátásokra.

Zelenszkij először február 4-én egy olasz tévécsatornának adott interjújában ismerte el, hogy Zaluzsnij leváltásán gondolkodik. Nem mondta ki közvetlenül, hogy kirúgja a főparancsnokot, de Ukrajna katonai vezetésének "újraindításáról" beszélt - írja a meduza.io.