Elpusztult az arizonai állatkert zebracsikója, aki karácsonykor született

Vágólapra másolva!
Egy arizonai állatkertben kedden elpusztult egy zebracsikó, miután kevesebb mint két hónappal születése után nyaksérülést szenvedett.
Vágólapra másolva!

A Tikiti Maji nevű zebra anyját, Annát egy széllökés ijesztette meg, ezért futni kezdett, de a kerítésnél megállt. Tikiti Maji viszont, aki anyja mellett futott, nem állt meg, így nekiment a kerítésnek - közölte az állatkert.

A nyaksérülés következtében azonnal meghalt.

- mondta Nancy Kluge, a Reid Park Állatkert vezérigazgatója közleményében.

A zebracsikó karácsony reggelén született.

Ahogy nőtt, egyre kalandvágyóbb és önállóbb lett. A Tikiti Maji név szuahéli nyelven görögdinnyét jelent. A kölyök anyja a vemhessége alatt szívesen evett görögdinnyét, innen ered a név - írta a CBS.

Az állatkert szerint a zebracsikók rendkívül érzékenyek. 2020 júliusában Anna egy másik csikója is elpusztult. A fiatal zebráknak magas az elhullási aránya, és az állatkert szerint a zebrák, mint faj, könnyen megijedhetnek.

Tikiti születése előtt az állatkert átalakította a zebrák élőhelyét, a gondozó csapat csendes zónát alakított ki.

Tikiti egy Grévy-zebra volt. A hosszú lábú faj veszélyeztetettnek számít, a vadonban kevesebb mint 2500 egyed maradt. A Grévy-zebrák a legnagyobb zebrafajok közé tartoznak, kifejlett állapotban 770 és 950 kilogramm között lehet a súlyuk.

A faj példányai 12-13 évig élnek természetes körülmények között.

Hazai állatkertben is találkozhatunk velük

Hazánkban 2017-ben, a Nyíregyházi Állatparkban születtek meg az ország első Grévy-zebracsikói. Az állatokról készült galériánkat itt tekintheti meg.