Rengeteg halott Donyecknél, újabb ukrán drónt semmisítettek meg orosz terület felett

Események

conflict army prisoners Horizontal Ukrajna
Újabb 100 ukrán szabadult ki a fogságból
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 716. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

 

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 716. napjáról.

 

05:09
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycsere történt

Napi videójában az ukrán elnök beszámolt arról, hogy csütörtökön újabb fogolycsere történt. Ezúttal száz ukrán katonát engedtek szabadon az oroszok, többségük még Mariupolnál, az Azovstal acélmű védőjeként került fogságba. 

Volodimir Zelenszkij arról nem beszélt, hogy hány orosz foglyot engedtek el, de kiemelte Szaúd-Arábia fontos szerepét a fogolycserében.

05:25
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 4006 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4593 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:12
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Áttörés az amerikai szenátusban

Az Egyesült Államok szenátusa csütörtökön ismét előterjesztette az Ukrajnának és Izraelnek szánt háborús segélycsomagot, egy nappal azután, hogy megakadt az az intézkedéscsomag, amelyik szigorú új határkorlátozásokat párosított volna Ukrajna, Izrael és más amerikai szövetségesek biztonsági támogatásával.

A szenátus csütörtökön 67:32 arányban támogatólag szavazott a 95 milliárd dolláros sürgősségi segélyről szóló törvényjavaslat tárgyalásának megkezdéséről.

06:57
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton megszólalt Ukrajna támogatásáról

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek megszüntetése az Egyesült Államok vezető szerepének megszakítását és a NATO szétesését jelentené. New Yorkban beszélt egy összejövetelen, hogy feltérképezze Ukrajna jövőjét a két évnyi háború után. „Az, hogy hogyan reagálunk vagy nem válaszolunk, mérhetetlenül befolyásolja a 21. századi globális rend állapotát " – mondta Clinton.

07:51
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ecuadori fegyverek Ukrajnába

Ecuador mérlegeli, hogy régi orosz katonai felszerelését az Egyesült Államokba küldje, hogy az onnan Ukrajnába kerülhessen. A tervek szerint Ecuador hat orosz katonai helikoptert, nagy hatótávolságú rakétavetőket és légvédelmi rendszereket küldene az Egyesült Államokba. Cserébe Ecuador modern fegyvereket kap, hogy szembeszálljon a kábítószerbandákkal.

09:12
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

19 drón támadott meg több orosz régiót

Az orosz légvédelmi rendszerek 19 ukrán drónt fogtak el és semmisítettek meg – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi osztály szerint a drónok egyszerre próbálták megtámadni Oroszország több régióját - a Kurszk, Brjanszk és Orjol régiókat, valamint a Krasznodari területet.

09:59
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 10 drónt lőtt le az éjszaka folyamán

Az ukrán légvédelem megsemmisített 10-et abból a 16 Shahed típusú drónból, amelyet Oroszország a megszállt Krímből és az Oroszország területén lévő Csauda-foktól indított - jelentette a légierő február 9-én.

10:37
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz keletkezett az krasznodari olajfinomítóban

Tűz ütött ki Krasznodar déli részén található Ilszkij olajfinomítóban, amelyet a regionális hatóságok szerint egy órán belül eloltottak.

Az elmúlt hetekben Ukrajna több dróntámadást intézett orosz olajfinomítók ellen, többek között Szentpéterváron és Volgográdban - írja a Lenta.

11:01
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők február 8-án 41 támadást indítottak Ukrajna északkeleti részén, Szumi megye ellen. 11 települést támadtak – jelentette a regionális adminisztráció.

11:21
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Orjolban

Az orosz hadsereg meghiúsított egy dróntámadást Orjol régiójában. A támadások üzemanyag- és energiakomplexum létesítmények ellen irányultak - közölte a régió kormányzója, Andrej Klicskov a Telegram-csatornáján.

A védelmi minisztérium szerint a légvédelmi rendszerek február 9-én éjjel négy oroszországi régióban 19 ukrán drónt fogtak el és semmisítettek meg.

11:42
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Drón elleni védelemmel szerelik fel az orosz légvédelmet

A Ruselectronics készen áll arra, hogy drón elleni védelemmel lássa el az orosz légvédelmi rakétarendszereket (SAM) – közölte a holding a TASZSZ-nak .

Tisztázták, hogy a Vektorkutató Intézet (SRI) rendelkezik a megfelelő műszaki megoldásokkal. A légvédelmi rendszerek mellett a szervezet készen áll a páncélozott járművek drón elleni védelemmel való felszerelésére.

A Serp-VS6 drónellenes rendszert a Rostec állami vállalat mutatta be a World Defense Show 2024 nemzetközi fegyverkiállításon, amelyet február 4. és 8. között rendeztek meg Rijádban (Szaúd-Arábia).

12:03
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drón Brjanszk felett

Miután Ukrajna megkísérelte megtámadni Orjol régióját, egy újabb ukrán drónt lőttek le a Brjanszki régió felett – számolt be az orosz régió vezetője, Alekszandr Bogomaz a Telegram csatornáján

A kormányzó hangsúlyozta, hogy a drónt az orosz légvédelmi rendszer semmisítette meg.

12:25
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna új drónokat fejleszt

Ukrajna pilóta nélküli légi járműveket (UAV) mutatott be a rijádi védelmi világkiállításon – számolt be a TASZSZ.

Az Ukrán Védelmi Iparágak Országos Szövetsége (NAUDI) standján bemutatták a Shark és a Mini-Shark többcélú drónokat, a Gor tüzérségi korrekciós UAV-t és egy új, Loki drónt.

Megjegyzendő, hogy a Shark akár 240 percig is képes a levegőben maradni, az eszköz maximális repülési sebessége pedig 150 kilométer per óra. A Mini-Shark egy kisebb változat, amely akár 400 gramm hasznos terhet is képes szállítani - írja a Lenta.

13:05
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz dróntámadások következtében az ukrán katonák mintegy 70%-a meghal Donyeck közelében

Ha egy ukrán katona túléli a dróntámadást, akkor általában megpróbál eljutni a legközelebbi védett pozícióba, ezáltal feltárva annak helyét az oroszok felé – írja a TASZSZ.

A „Sparta" egységhez tartozó orosz dróncsapatok naponta legalább 30 támadást hajtanak végre Donyeck közelében, megsemmisítve az ukrán csapatok mintegy 70% -át a frontvonal ezen szakaszán - mondta egy "Lego" hívójelű katona a TASZSZ-nak.

13:30
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: El kell magyaráznunk az európaiaknak, mit jelent az, ha az orosz hadsereg az ajtóban áll.

A júniusi parlamenti választások előtt el kell magyarázni az európai polgároknak, mit jelentene, ha Ukrajna vereséget szenvedne, és az orosz hadsereg az EU határaihoz lépne – mondta Josep Borrell, az EU vezető diplomatája az EUROEFE-nek február 9-én adott interjújában. – írja a a Kyiv Independent.

Brüsszelben attól tartanak, hogy a június 6-9-én esedékes európai parlamenti választásokon komoly eredményt érhetnek el az Ukrajna megsegítésével kapcsolatban szkeptikus szélsőjobboldali pártok.

14:09
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna fegyverhasználata kockázatos

Amerikai tisztviselők szerint Ukrajnának folytatnia kell az orosz erők elleni csapás innovatív módszereinek kidolgozását, ahogy a háború harmadik évéhez közeledik. De az, hogy Ukrajna a múlt hónapban Patriot rakétát vetett be egy repülőgép lelövésére, jó példa arra, hogy az újszerű harctéri megoldások nemcsak ígéretesek, hanem veszélyesek is lehetnek. – írja a The New York Times

14:49
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Új bizonyítékok kerültek elő Mariupol kapcsán

A HRW jelentését kommentálva - amelyben emberi jogi aktivisták szerint mintegy 8000 civilt öltek meg a Mariupolért vívott harcban - Dmitrij Peszkov közölte, a Kremlnek még nem volt ideje megismerni annak tartalmát. – írja a TASZSZ.

Az orosz hatóságok cáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy Mariupolban sok civilt öltek meg a neonácik, akik ártatlan helyi lakosokat használtak élő pajzsként – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Human Rights Watch (HRW) új jelentését kommentálva.

15:19
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok bemutatják, kik a háború főszponzorai

Az amerikai székhelyű tűzálló anyagokat gyártó vállalat, az Allied Mineral Products, LLC felkerült Ukrajna "a háború nemzetközi szponzorainak" listájára oroszországi üzleti tevékenysége miatt – jelentette be február 8-án az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) – írja a Kyiv Independent.

A "háború nemzetközi szponzorai" listát azért hozták létre, hogy ösztönözze a nemzetközi üzleti élet résztvevőinek kivonulását Oroszországból, és csökkentse Moszkva pénzügyi lehetőségeit a háború folytatására - magyarázza honlapján a NACP.

16:02
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb űreszköz segíti az oroszokat - videó

A pleszecki űrközpontról elindították az orosz védelmi minisztérium műholdját szállító rakétát.

Sikeresen pályára állították, jelentette a katonai osztály – írja a DDGeopolitics

16:37
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Urán F-16-os pilóták képzése

Az amerikai nemzeti gárda vezetője közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is képes kiképezni ukrán pilótákat F-16-os vadászgépekre, annak ellenére, hogy a hadseregnek elapadtak a forrásai arra nézve, hogy további fegyvereket és támogatást küldjön Kijevnek – írja a The Guardian.

17:05
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Finnország: 205 millió dollár értékű katonai segélycsomag Ukrajnának

Finnország jóváhagyta 22. védelmi segélycsomagját Ukrajnának mintegy 190 millió euró (205 millió dollár) értékben – jelentette be február 9-én a finn védelmi minisztérium.

A finn elnök február 9-én a kormány javaslata alapján zöld utat adott a csomagnak. Ezzel az északi ország által Ukrajnának nyújtott teljes katonai segély már 1,8 milliárd euróra (1,94 milliárd dollárra) rúg – írja a Kyiv Independent.

17:32
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Ecuador is beszáll a háborúba?

Ecuador mérlegeli, hogy régi orosz katonai felszerelését az Egyesült Államokba küldje, hogy az továbbadhassa Ukrajnának. A terv szerint Ecuador hat orosz katonai helikoptert, nagy hatótávolságú rakétavetőket és légvédelmi rendszereket küld az Egyesült Államokba. Cserébe Ecuador modern fegyvereket kap, hogy szembeszálljon a drogbandákkal – írja a The Guardian.

17:53
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország a szankciók ellenére importálja az olasz Beretta fegyvereket

Az olasz Beretta fegyvergyártó leányvállalatán és Mihail Hubutia orosz fegyverkereskedő cégein keresztül továbbra is exportál kézifegyvereket Oroszországba – közölte a The Insider és az IrpiMedia orosz és olasz hírügynökségek február 7-én közzétett elemzése – írja a Kyiv Independent.

Eszerint a Khubutia és a Beretta Industrie SPA irányítja az orosz Eagle LLC-t, amely a Beretta termékek hivatalos forgalmazója Oroszországban.

A szankciókat megsértve Oroszországnak szállított fegyverek közel felét a Beretta tulajdonában lévő vállalatok gyártották.

Az EU még 2014-ben tiltotta be a ezen fegyverek szállítását Oroszországba. Ennek ellenére folytatódott a mesterlövész puskák, pisztolyok és lőszerek exportja az Eurázsiai Gazdasági Unió vámunióján keresztül.

Az Orosz Szövetségi Akkreditációs Szolgálat szerint a Beretta holding tulajdonában lévő más fegyvermárkák áruit továbbra is importálták Oroszországba az Ukrajna elleni háború során: Benelli, Beretta, Beretta Benelli Iberica, Sako, Stoeger és Tikka karabélyok, Norma, RWS és Sako lőszerek.

A 2022. februári invázió óta összesen több mint 835 000 lőszer és 5 900 kézifegyver érkezett Oroszországba.

A jelentés szerint nem a Beretta az egyetlen olasz fegyvergyártó, amelynek termékei Oroszországba kerülnek. A CD Europe SRL, amely Marocchi és Breda márkanév alatt gyárt fegyvereket, továbbra is exportálja őket Oroszországba az Italruzhye LLC forgalmazóján keresztül.

18:14
február 09, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők kiterjesztik támadási hatókörüket a Dnyeper jobb partján

Vladimir Saldo szerint a csapatok szétzúzták az ellenséget a teljes 300 kilométeres frontvonal mentén, Ocsakovtól a Liman partján Oszokorovkáig a Dnyeper-víztározó jobb partján – írja a TASZSZ.

"Az elmúlt 24 órában a Dnyeper harccsoport, a hadsereg és a légierő kiterjesztette a csapásmérő zónáját a Dnyeper folyó jobb partján és a Dnyeper-Bug torkolat északi partján. A csapatok a teljes 300 kilométeres harcvonal mentén szétzúzták az ellenséget, a Liman partján fekvő Ochakovtól a Dnyeper-víztározó jobb partján fekvő Osokorovkáig" – írta Telegram-csatornáján.