DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Retro

Retro – Legenda született: Kesjár Csabára emlékezünk

1962. február 9-én született Kesjár Csaba, a magyar autósport első olyan versenyzője, aki F1-es autót vezetett. A nyolcvanas évek tinibálványára és idoljára emlékezünk.

Kesjár Csaba azok közé a versenyzők közé tartozott, akik bármilyen járművel gyorsak tudtak lenni, amibe csak beleültek. Ő maga motorversenyző szeretett volna lenni, és nyert is több amatőr versenyt két keréken, egyet például a Hungaroringen is egy MZ-vel, ám édesapja, Kesjár János, aki korábban maga is motorversenyző volt (az öreg 15 éven át salakmotorozott, de később maga is autóversenyzésre váltott, és az 1968-as Mecsek Ralit együtt nyerte meg fiával, Csaba féltestvérével, Jánossal), inkább az autóversenyzés irányába terelte őt.

Csaba fiatalon sorra nyerte a hazai gokartbajnokságokat, majd a magyar Formula Eastern-bajnokságban is négy bajnoki címet szerzett, amit 1986-ban az osztrák Formula Ford 2000-bajnokságban aratott bajnoki címe követett a sorban. 11 éven át minden bajnokságot megnyert, amiben elindult. 



1987-88-ban már az NSZK Formula-3-as bajnokságában versenyzett, ami abban az időben az F1 előtti utolsó előtti lépcsőfokot jelentette. 1987-ben a 9. helyen zárta a bajnokságot, és jó eredményei jutalmaként az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed F1-es autóját, ezzel ő lett mindenidők első magyar versenyzője, aki F1-es autót vezethetett.

Neve nemcsak, sőt elsősorban nem emiatt vált fogalommá. Csaba egy egész generáció számára jelentett idolt, egy korszak, a ’80-as évek megtestesítőjét. A tinilányok bálványként imádták, a fiatal srácok pedig példaképként tekintettek rá, és arról álmodtak, hogy egy nap a nyomdokaiba lépnek.

Hogy magával ragadó, karizmatikus személyiségét jobban megismerjük, lássuk, hogyan emlékezett rá féltestvére, János néhány évvel ezelőtt, a Csaba születésének 50. évfordulója alkalmából rendezett baráti megemlékezésen:

„Csaba nem nagyon szeretett tanulni, de apánk mindig is tudta, hogy hogyan lehet rá hatni, ezért egy nap azt mondta neki: ’Figyelj, összerakunk egy gokartot, és ha rendesen tanulsz, akkor elmehetsz gokartversenyekre’. Na ezek után Csaba olyan elánnal kezdett el tanulni, hogy a fater nem győzte építeni a gokartokat, és mivel borzasztóan tehetséges kölyök volt, az eredmények is jöttek szépen sorban, onnantól kezdve pedig már nem volt megállás. Gyakorlatilag így indult el annak idején Csaba pályafutása. Pedig tényleg soha nem szeretett tanulni, de még a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karát is elvégezte, hogy jobban értsen az autó műszaki részéhez, sőt, amikor új szerelő érkezett a német F3-as csapatához, aki csak angolul tudott, akkor Csaba fogta magát és beiratkozott egy intenzív angol kurzusra, csak azért, hogy megfelelően tudjon kommunikálni az összes mellette dolgozó szakemberrel. Ilyen volt ő: volt egy célja, és ezért mindent hajlandó volt megtenni.”

Ha tehát a versenyzésről volt szó, Kesjár Csaba sem lehetetlent, sem kompromisszumot nem ismert, és egy igazi nyughatatlan maximalista volt, aki folyton tenni és tenni akart álma megvalósítása érdekében. A versenyzésen kívül ugyanakkor egy rendkívül szerethető egyéniség volt, aki imádta az életet, a nőket, mindig vidám volt, egy igazi színes karakter, akivel egy egész kor felnövekvő generációja tudott azonosulni.

Ezért is volt rendkívül fájdalmas 1988. június 24-én, a Norisringen bekövetkezett tragikus végkimenetelű balesete, melynek folytán 26 évesen életét vesztette egy ragyogó fiatalember, aki máskülönben szinte bizonyosra vehetően az első magyar pilóta lett volna az F1-ben. Nehéz nem szomorúan és fájdalommal telve emlékezni rá, mert elvesztése pótolhatatlan űrt hagyott maga után a magyar autósportban, de a mai napon a születésnapját ünnepeljük, vagyis azt, hogy köztünk volt és megajándékozta ezt a közösséget életével, vidám természetével. Remélhetőleg ma is boldogan köröz egy jobb helyen, az égi versenypályákon! Isten nyugosztalja! 

Kesjár Csaba eredményei:

1975: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 3. hely

1976: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 2. hely

1977: magyar ifjúsági gokartbajnokság, 1. hely

1978: magyar 3. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1979: magyar 2. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1980-81: magyar 1. osztályú gokartbajnokság, 1. hely

1982-85: a magyar Formula Eastern-bajnokság négyszeres bajnoka

1986: osztrák Formula Ford 2000-bajnokság, 1. hely

1987-88: az NSZK Formula-3-as bajnoksága 

A Szilas Continental stúdió 2014-es emlékfilmje:

Képes megemlékező videó, szintén a Szilas Continental jóvoltából:

Delhusa Gjon: Gyertyák a síron (kifejezetten Csaba emlékére íródott a dal):

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: