DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

„Inkább sok top 5, mint egy dobogó” – Ricciardo

Tetszik az ausztrálnak, ami a Visa Cash App RB F1-es csapatánál zajlik: szerinte a cél az, hogy konstansan a középmezőny elején találják magukat.

Magyar idő szerint péntekre virradóra tartotta Las Vegasban a csapat- és autóbemutatóját az új névre keresztelt Visa Cash App RB. A csapat komoly átalakuláson megy keresztül: még szorosabbra fűzik a Red Bull-lal való kapcsolatot több – a szabályokban engedélyezett – alkatrész megvásárlásával, valamint a központ egy részének Egyesült Királyságba költöztetésével; Laurent Mekies személyében 18 év után változott a csapatfőnök személye; emellett számos szakembert megszereztek az utóbbi időben.

A változások pedig igencsak elnyerték a faenzai istállóhoz tavaly év közben visszatérő Daniel Ricciardo tetszését: „Nagyon sok az új személyzet, érkezik néhány nagy partner” – fogalmazott az F1.com hasábjain. „A csapat mindig komolyan vette magát, de úgy érzem, ez egy újabb lépés felfelé. Többé már nem csak egy platform vagyunk a Red Bull Racingnek, itt az idő, hogy a középmezőny elején harcoljunk. Tetszenek a változások. Van valami a csapatnál, kicsit más a gondolkodásmód, mintha bizonyítani akarnánk. Ez klassz.”

 

Örülne egy dobogónak, de nem ez a fő cél

A nyolcszoros nagydíjgyőztes beszélt a célokról is: „Magasra kell céloznunk, de azáltal, hogy ilyen régóta a sportban vagyok, realista akarok maradni, mert nem akarjuk, hogy végül csalódjunk. A top 5-ös helyezéseknek kell a céloknak lenni, és ha eljutunk ebbe a pozícióba, akkor talán néhány dobogó majd adódik.”

„Természetesen győzni akarunk, de… Úgy vélem, tavaly tettünk néhány lépést előre, tegyünk most újabbakat. Hogy elérhetők-e a top 5-ös helyezések, főleg a szezon első felében? Szeretném azt gondolni.”

Ricciardo a RacingNews365.com szakoldalnak részletesebben is kifejtette, milyen célkitűzéseket fogalmazott meg a 2024-es F1-es évad előtt: „A teljes előszezonnal a hátam mögött komoly az önbizalmam, szóval szerintem jó dolgok történhetnek. Nyilván lenyűgöző lenne visszatérni a dobogóra, de ha azt mondja valaki, hogy csak egy dobogóm lesz idén, a többi viszont mind 10. helyezés, akkor nem, nem ezt akarom.”

f1-ricciardo-visa-rb



„Inkább legyen sok top 5-ös helyezésem dobogó nélkül, megmutatva azt, hogy kiegyensúlyozottan haladunk az eleje felé, kicsit hasonlóan a második renault-s évemhez, amelyről mostanra elfeledkeztek. Abban az évben konstansan ott voltam az első öt-hatban és szereztem néhány dobogót, és ez az a szint, amelyet újra hétről hétre hozni akarok.”

 

Gyorsan fel fogja venni a ritmust

A felkészülése kapcsán Ricciardo elmondta: bizonyos tekintetben még előny is számára, hogy kurta szezont teljesített 2023-ban, így kevésbé volt szüksége pihenésre. Viszont már most tettre kész a nemrég Imolában egy korábbi AlphaTaurival köröző ausztrál:

„Személy szerint nem éreztem úgy, hogy csak a kanapén ülnék a holtszezonban. Mentálisan kész maradtam, szóval nem lesz olyan érzés, mintha hónapok óta nem vezettem volna, úgyhogy arra számítok, hogy azonnal fel tudom majd venni a ritmust.”

„Azt mondanám, ahogy az előző idény végén fejlesztettük az autót, egyértelműen találtunk néhány dolgot, amelyek működtek számomra, és aztán szerintem Yuki is rátalált az erősségeire a saját vezetési stílusával, hiszen jól sikerült számára Abu Dhabi. Rengeteg okunk van rá, hogy derűsek legyünk a szezonhoz közeledve.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: