DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

„Nehéz lesz a szezon eleje” – Mekies

A VCARB új főnöke szerint idő kell, mire az új szakemberek megvetik a lábukat a csapatnál – viszont azt is elmondta, hogyan kovácsolnának előnyt abból, amire sokan hátrányként tekintenek.

Nemcsak nevében újult meg 2024-re az egykori AlphaTauri, hanem egyébként is komoly átalakulások zajlanak az immár hivatalosan Visa Cash App RB névre hallgató istállónál. A korábban a Minardinál megfordult, most a Ferraritól érkező Laurent Mekies személyében új csapatvezető váltotta a 18 évig ezt a posztot betöltő Franz Tostot, számos új technikai szakembert leigazoltak, miközben a Red Bull-lal is szorosabbra fűzik a kapcsolatot a szabályokban megengedett több alkatrész megvásárlásával és a központ részlegesen Milton Keynesbe helyezésével.

Ez utóbbi kapcsán Mekies a Las Vegasban tartott bemutató után rámutatott, hogy bár az F1-ben gyakran hátránynak tekintik a kétközpontúságot – a Haas kapcsán is gyakran emlegetik ezt –, ők igenis látják ennek a konstrukciónak az előnyeit:

f1-mekies-rb



„A Formula-1-ben történelmileg mindig gyengeségként tekintettek arra, ha két központod van” – mondta el Mekies. „Amit el akarunk érni, hogy ami történelmileg gyengeségnek számít, azt erősséggé fordítsuk át.”

„Úgyhogy nagyon örülünk, hogy két központtal rendelkezünk, az egyikkel Bicesterben, miközben építünk egy újat Milton Keynesben, hogy remélhetőleg az év végére átköltöztethessük oda az emberek a vadonatúj létesítménybe. Emellett ott van a történelmi központunk Faenzában, és manapság egy versengő technológiai vállalat vagyunk, az idők pedig változnak.”

„Úgy gondoljuk, van módja annak, hogy a Csatorna mindkét oldalán dolgozzunk és ezt erősséggé alakítsuk. Például úgy mehetünk ki a munkaerőpiacra, hogy megpróbáljuk megszerezni a legjobb szakembereket egyszerre az Egyesült Királyságban és Európában, és egy elhelyezkedéstől független vállalattá válhassunk, ahol folyékonyan zajlik a kommunikáció és ahol a megfelelő környezetet építhetjük fel a megfelelő technológiával” – vélekedett az újonnan kinevezett csapatvezető.

 

Idő kell, hogy beérjenek a változtatások

Mekies az interjú során többször is kiemelte a folyamatos szakemberáramlást, ám éppen emiatt óvatosan fogalmazott, amikor a 2024-es esélyek kapcsán kérdezték – ellentétben Daniel Ricciardóval, aki bízik benne, hogy már az évad elejétől top 5-ös helyekért harcolhatnak:

f1-visa-cashapp-rb-bemutato

„A rövid idő alatt végrehajtott változtatások és amiatt, mert tudjuk, hogy erősebb alapokra van szükségünk, hogy elérjük a közép távon kitűzött céljainkat, arra számítunk, hogy nehezebb lesz a szezon első fele” – nyilatkozta Mekies.

„Mivel végrehajtjuk ezeket a változtatásokat, az embereknek pedig idő kell ahhoz, hogy összeszokjanak és új módszertan alapján dolgozzanak, erre nincs gyors megoldás. De ezeket annak tudatában csináljuk, hogy ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy elérhessük a közép távú céljainkat.”

Hasonló gondolatokat fogalmazott Peter Bayer vezérigazgató is, aki azért hozzátette, hogy a távlati céljuk, hogy a középmezőny elejébe kerüljenek: „Mind ambiciózusok vagyunk, hiszen ezért vagyunk itt, és nem felejtjük el, hogy végső soron ez egy sport, túl a show-n és a szórakoztatóipari részén.”

„Ugyanakkor realistának is kell lennünk, Laurent és én vettük át a felelősséget a csapatnál, és látható volt, hogy bejelentettünk néhány nagy igazolást, akik csatlakoznak hozzánk. Ami egyfajta kinyilatkoztatás is: nem akarunk a Red Bull Racing árnyékában maradni, azt akarjuk, hogy egy igazi Formula-1-es csapatként tekintsenek ránk.”

„Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, méghozzá a középmezőny elejében, de reálisan nézve azt is látjuk, hogy ezeknek az új embereknek meg kell találniuk a helyüket. A fejlődés ebben a sportban fokozatos, egyszerre csak kis lépéseket lehet megtenni. De jó alapjaink vannak, tavaly a szezon vége felé erős tempóra találtunk. Erre szeretnénk építkezni, de az, hogy pontosan hol is állunk, két hét múlva derül ki Bahreinben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: