Lebukott a német zöldek külügyminisztere: Baerbock nagyapja lelkes náci volt

Vágólapra másolva!
Hatalmas botrány tört ki Németországban: a külügyminiszter nagyapja lelkes támogatója volt a náciknak. 
Vágólapra másolva!

Kiáll Izrael mellett, küzd az antiszemitizmus ellen, és világszerte az együttélésért kampányol. Annalena Baerbock, a Zöldek német külügyminisztere megemlékezéseken gyakran beszél nagyapjáról, Waldemarról és annak háborús múltjáról. Most azonban olyan belső dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek világos képet festenek a náci nagypapáról, írta a Focus.

A dokumentumok szerint Baerbock nagyapja mérnök volt egy légvédelmi ágyúkat javító egységben. Az is szerepel benne, hogy lelkes támogatója volt a náciknak. Az akta szerint Waldemar Baerbock ezredes elkötelezett nemzetiszocialista volt – írta a Magyar Nemzet.

Baerbock nagyapja teljes mértékben a nemzetiszocializmus oldalán állt

Hitler Mein Kampf című könyvét többször is figyelmesen elolvasta, és teljesen a nemzetiszocializmus talaján állt. 1944-ben a Kardos Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A náciknál ez az ellenséges tűz alatt végrehajtott akcióban szerzett különleges érdemekért vagy a katonai hadviselésben szerzett különleges érdemekért járó magas kitüntetés volt. Baerbock külügyminiszterként a beszédeiben gyakran beszélt nagyapja múltjáról, elárulva, hogy tiszt volt. De vajon tudott-e a náci eszmékről is, amelyeket a nagyapja magáévá tett?

„A külügyminiszter asszony nem ismerte a dokumentumokat" – olvasható Baerbock minisztériumának válaszában, amelyet a Bild című lap megkeresésére küldött. Waldemar Baerbock náci múltja állítólag komoly téma volt a családon belül. Baerbock apja összeveszett Waldemarral, mert az nem akart nyíltan beszélni a második világháborús múltjáról.

Csak az 1990-es évek végén, amikor egy Wehrmacht-kiállítás bejárta Németországot, vallotta be Baerbock nagyapa: „Én a Wehrmachtban szolgáltam." Waldemar ezután egyfajta családi visszaemlékezést írt, melyben a háborúról is írt, a nemzetiszocializmushoz való viszonyáról viszont hallgatott. Sajtóértesülések szerint a Baerbock családból senki sem nézett bele a 2016-ban 103 éves korában elhunyt Waldemar Baerbock Wehrmacht-aktájába.