Novák Katalin a külföldnek is megüzente a lemondását

2024.02.10. 19:28 Módosítva: 2024.02.10. 21:36
Nemcsak Magyarországon, hanem a külföldi sajtóban is kiemelt hírként kezelték Novák Katalin lemondását. Mutatjuk, miként. Frissítés: időközben Novák Katalin a külföldi követőkkel is tudatta lemondását.

Novák Katalin szombat délután jelentette be egy videóban, hogy lemond a köztársasági elnöki pozícióról a kegyelmi ügyi botrány miatt.

Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok védelme mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről

– mondta a köztársasági elnök. Időközben kiderült, hogy nemcsak ő, hanem a döntést igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit is távozik a közéletből.

A külföldi sajtóban is viszonylag hamar elterjedt a hír azután, hogy megjelent Novák Katalin videója. A nagy hírügynökségek közül a Reuters, a Bloomberg és az Associated Press (AP) is viszonylag hamar beszámolt a hírről (mindhárom hírügynökségnek van budapesti tudósítója, így – a délutáni előzményeket látva – már készülhettek arra, hogy valami történni fog).

Ők az alábbi módon számoltak be az eseményekről: 

  • „Magyarország elnöke, Novák lemondott a szexuális visszaélések ügyében adott kegyelem miatt” – írta a Reuters. A cikkben csak röviden említik meg a botrányt és azt, hogy mit mondott pontosan a köztársasági elnök.
  • „Magyarország elnöke lemondott, miután a vitatott kegyelme felháborodást váltott ki” – közölte a Bloomberg. A cikkben részletesen ismertették az elnök szavait, magát a kegyelmi ügyet, és megjegyezték: a lemondásra azért lehetett szükség, mert a botrány veszélyeztette a kormánypártok kampányát az EP-választáson és az önkormányzati választáson.
  • „Magyarország köztársasági elnöke lemondott, miután kegyelmet adott egy gyermekmolesztálási ügyben elítélt férfinak” – írta az Associated Press, amely a Reutershez hasonlóan szintén csak röviden ismertette az előzményeket és az elnök szavait. 

Elsősorban az AP és a Reuters anyagait vette alapul a külföldi sajtó zöme is. Így a legtöbb oldalon már a címben is közlik azt, hogy egy gyermekmolesztálási üggyel kapcsolatban kellett lemondania a magyar köztársasági elnöknek. 

De voltak olyan oldalak is, amelyek közvetlenül a magyar források alapján tálalták a hírt nem sokkal a videó megjelenése után, és ezekben a tudósításokban sokszor nem került címbe a pontos ok:

  • Az ukránok részéről az Ukrajinszka Pravda hírportál közvetve az Indexre hivatkozva írt a lemondásról. Érdekesség, hogy a címben mindössze azt említik meg, hogy a köztársasági elnöknek egy kegyelem miatt kell mennie, de azt csak lentebb közlik, hogy ez pedofíliához köthető.
  • Az orosz RIA Novosztyi állami hírügynökség az M1 tudósítására hivatkozott, és szintén csak a cikk szövegében említették a pedofilbotrányt.
  • És ehhez hasonló cikket jelentetett meg a szlovák Denník N is. 

Vannak, akik nem siettek annyira ezzel a hírrel 

Talán meglepőnek mondható, hogy egyes meghatározó külföldi portálokon némi spéttel jelent meg a hír, vagy cikkünk élesítéséig meg sem jelent. 

Többek közt a veterán budapesti tudósítóval rendelkező BBC híroldalán is csak közel 2 óra késéssel, magyar idő szerint este 19.11-kor jelent meg a cikk Novák Katalin lemondásáról. A CNN, a The Guardian, a Sky News vagy éppen a Fox News oldalain viszont még este 19.25-kor sem találtunk beszámolót a köztársasági elnök távozásáról (pontosítás 19.35-kor: a The Guardian 19.21-kor közzétett egy cikket erről, de ez még most sem látható a címlapjukon).

Érdekesség, hogy egyelőre Novák Katalin közösségi oldalai (Facebook, X) sem frissültek, így azokon még mindig köztársasági elnökként szerepel. Az X-en volt is, aki felhívta már erre a figyelmet:

Megjegyzendő, hogy Novák Katalin X-oldalán még magáról a lemondásról sem jelent meg információ, tehát a külföldi követői egyelőre csak a sajtóból értesülhettek a távozásról. 

Az X-en vizsgáltuk azt is, hogy a vezető külföldi politikusok, közéleti személyek közül osztott-e meg valaki Novák Katalin távozásával kapcsolatban valamilyen saját tartalmat. E téren azonban nemigen volt találat: eddig inkább csak kevésbé ismert személyek kommentálták az ügyet, vagy osztottak meg egy-egy korábbi emléket a lemondott köztársasági elnökkel.

Az X-en is közzétették a videót Novák Katalin lemondásáról, a köztársasági elnök üzent 

Frissítés: pár perccel este fél 10 előtt Novák Katalin X-oldalán is közzétették a felvételt a lemondásról. A szöveget angol felirattal is ellátták, továbbá a köztársasági elnök külön üzent a külföldi közönségnek. 

Ma lemondtam Magyarország köztársasági elnöki tisztségéről. Köszönök mindent minden barátomnak a világ négy sarkából. Magyarország egy csodálatos ország, csodálatos emberekkel, jó partner, még jobb barát és megbízható szövetséges. Örülök, hogy az elmúlt években azon dolgozhattam, hogy erre felhívjam a világ figyelmét

– olvasható a videós poszt szövegében.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM