DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

„Abszolút verhető” a Red Bull – véli az Aston

Úgy állnak hozzá a zöldek, hogy elkaphatják a világbajnok istállót: ehhez szélesebb működési tartományú autó kell. Alonso szoros 2024-et vár az F1-ben.

A 2023-as Formula-1-es szezon első szakaszában egy ideig az Aston Martin tűnt a végül az idényt valósággal letaroló Red Bull fő üldözőjének, később azonban visszább csúszott a fejlesztési versenyben. Dan Fallows, az Aston F1-es technikai igazgatója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az energiaitalosok autóira kezdenek el emlékeztetni a riválisok konstrukció:

„Ha egy csapat olyan jól teljesít, mint azt a Red Bull teszi 2022 óta, elkerülhetetlen, hogy közelíteni fognak a megoldások az övékhez. A jelenlegi szabályrendszerben nem túl könnyű vizuálisan különböző autókat tervezni. Szóval szerintem elkerülhetetlen, hogy lássunk némi egy irányba haladást ezen a téren.”

f1-alonso-aston-redbull-1



A szakember viszont úgy véli, nemcsak koncepcióban, hanem köridőben is megközelíthető lesz a Red Bull: Fallows nagyon is elkaphatónak érzi a tavaly 22 nagydíjból 21-et megnyerő alakulatot, nekik legalábbis ez lebeg célként a szemük előtt.

„Arra koncentrálunk, hogy a kisebb részletekből nyerjünk köridőt: a padlólemez és az autó többi részének részletesebb elemeiből. De még sok köridőt nyerhetünk, és az a hozzáállásunk, hogy abszolút verhető a Red Bull. Ezt hajtjuk, őket célozzuk. Nyilvánvalóan azért beszélünk a Red Bullról, mert ők jelentik a mércét teljesítmény terén. Számunkra bárkié is a leggyorsabb autó, rájuk fókuszálunk, őket vesszük célba.”

„Viszont mérnöki szempontból nem egy-egy futamra gondolunk, hanem olyan autót kell terveznünk, amely bármely pályán képes működni és versenyképesen szerepelni” – mutatott rá a technikai igazgató. „Úgyhogy erre igyekeztünk fókuszálni, hogy egy mindenhol használható és pilótákhoz kedves autót készítsünk. A versenyképességi mutatók és az, hogy mennyit közelíthetünk a Red Bullra, ezt követi.”

 

Alonso szoros 2024-es F1-es szezont vár

Amikor az Astonnal második idényére készülő Fernando Alonsónak a maga sajtóbeszélgetésén felvetették, hogy Fallows szerint legyőzhető a Red Bull, így reflektált a kétszeres F1-es világbajnok:

f1-aston-2

„Az egy jó dolog, ha ezt mondja, mosolyt csal az arcomra. Úgy gondolom, optimistának kell lennünk a szezon ezen szakaszában. Tavaly is láthattuk, hogy a Ferrari erősen zárt és szerzett néhány pole-pozíciót az idény utolsó részében. A McLaren is nagyot lépett előre a szezon közben és közelebb került a Red Bullhoz néhány futamon. Úgyhogy meglátjuk, mi történik.”

„Először is rendszeresen a pontszerzők között kell lennünk, harcolnunk a dobogós helyezésekért, ahogy tettük tavaly. És aztán ha abban a helyzetben vagyunk, jó lenne megszerezni az első győzelmet zöldben az Aston Martinnak, és remélhetőleg én leszek a volán mögött akkor.”

„De úgy gondolom, lépésről lépésre kell haladnunk. Nagyon szoros lesz, szerintem négy-öt csapat lesz két-három tizeden belül idén. Úgyhogy két tizeden múlhat, hogy a dobogóért harcolsz vagy a top 10-en kívül találod magad.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: