DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Jobb egyenesbeli tempó, erősebb alap: ezekben javult az idei Aston

Dan Fallows technikai igazgató szerint az volt a céljuk, hogy egy jobban fejleszthető F1-es autóval álljanak elő 2024-re, és ezt meg is tették.

A többiekkel ellentétben (elvileg) a tényleges autóját mutatta meg ma reggel az Aston Martin F1-es csapata, és a tavaly parádésan kezdő, aztán az évközi fejlesztésekkel a riválisaival szemben egyértelműen alulmaradó istálló alaposan át is dolgozta 2024-es versenyeszközét – annak érdekében, hogy szélesebb tartományban működhessen és több pályán legyenek versenyképesek.

Dan Fallows technikai igazgató szerint ez most egy könnyebb és aerodinamikailag hatékonyabban működő autó.

„A nyilvánvaló változtatások, amiket látni is lehet, azok az új orrkúp és a teljesen új első szárny, de az autó formája, kialakítása is más lesz. Ezen felül pedig nyilván van egy csomó olyan fejlesztés, ami fedél alatt van, és remélhetőleg nem fogtok látni!” – mondta az újításokról a szakember.

f1-aston-2



Fallows bevallotta, hogy az egyenesbeli tempóra koncentráltak nagyon, mert 2023-ban ez volt a legnagyobb hátrányuk: a hosszú egyenesekben, a kis leszorítóerős csomagoknál elmaradtak a riválisoktól. „Ezen a területen sikerült előrelépést eszközölnünk” – mondta erről a bemutató kapcsán.

Az első futómű kialakítása jobban illeszkedik az első szárnyhoz, és a hátsó futómű geomertiáját is átdolgozták aerodinamikai szempontból, ezek a legfontosabb változtatások közé tartoznak.

„Az egész tavalyi autóhoz képest tettünk egy lépést előre, és nagyon elégedettek vagyunk azzal, amit elértünk. De ez még csak az első lépés, és az a lényeg, hogy jó alapunk legyen a fejlesztésekhez, erre koncentráltunk, és szerintem ezt meg is tettünk. Tavaly és tavalyelőtt is láthattunk, hogy az évközi fejlesztési verseny rendkívül fontos, és versenyképesek akarunk lenni ebben, úgyhogy ez volt a lényeg: hogy olyan autónk legyen, amire folyamatosan hozhatjuk a frissítéseket, és azokkal teljesítményt találjunk” – magyarázta.

Hozzátette: most már a részletekkel tudnak köridőt nyerni, de úgy  gondolja, hogy sok olyan részlet van többek között a padlólemez kapcsán is, amivel még tehetnek előrelépéseket – vagyis sokat tudnak még gyorsulni. 

A csapat vezérpilótája, Fernando Alonso is látja a fejlődést:

„Szerintem egy jó lépést tettünk előre a tél folyamán. Talán nem olyan nagyot, mint tavaly, mert az alap 2022-ben elég gyenge volt, most pedig elég erős. De tudjuk, hogy a többiek is fejlődtek” – mondta a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: