Alföldi Róbert keményen beleszállt Vidnyánszky Attilába

2024.02.12. 16:55
Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező felháborítónak tartja Vidnyánszky Attila viselkedését a Nemzeti Színházban történt súlyos balesettel kapcsolatban. Hozzátette, az ő igazgatása alatt ilyen eset elő sem fordulhatott volna, és igazgatóként biztosan nem így kezelte volna a helyzetet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, november 10-én a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia előadása közben. A színészek több métert zuhantak egy díszletről, majd az előadást félbeszakították, és kórházba szállították őket. A rendőrség nyomozást indított, gyanúsított nincs, Vidnyánszky Attila igazgató lemondott, majd visszavonta lemondását, a színészek pedig mély hallgatásba burkolóznak az esetet illetően.

Alföldi Róbert a történtekről úgy nyilatkozott, elítéli, hogy a Nemzeti Színház igazgatója visszamondta lemondását, ugyanis szerinte olyan hibát követett el, amiért vállalnia kellett volna a felelősséget.

Én ennyire naiv vagyok. Azt hittem, komolyan gondolja, hogy lemond. Nem hittem, hogy ez előre át lett gondolva, ki lett találva: lemond, és akkor jön mindenki, hogy jaj, maradj, utána ő közli, hogy nem tudnak nélkülem működni, feláldozom magam, visszajövök. Ez férfias? Ez tökös? Ez egyenes? Ez magyar? Ez gerinces?

 – mondta Alföldi a gyömrői Hankó István Művelődési Központban tartott péntek esti előadásán. 

Mint volt igazgató elmondta, ahhoz, hogy egy díszlet színpadra kerülhessen, többlépcsős ellenőrzésen kell átmennie, amelynél jogilag a legmagasabb rangú szereplő az igazgató, de gyakorlatilag a műszaki vezető, hiszen ő a szakember – írja a Blikk.

Alföldi úgy tudja, a műszaki vezető nem hagyta jóvá aláírásával a Rómeó és Júlia díszletét.

Hozzátette, az ő igazgatása alatt ilyen baleset elő sem fordulhatott volna, ugyanis mindig adott a műszaki vezető véleményére.

Mi mindannyian, akik ott dolgoztunk, azt hittük, a műszaki vezetővel fogják elvitetni a balhét. Én ugyanezzel az emberrel dolgoztam együtt, akkor hiába mondtam neki, hogy márpedig így lesz a díszlet, ő azt mondta, oké, megteheted, te vagy az igazgató, de mi történik, ha leesik valaki. Arra azt feleltem, hogy jól van, akkor ne így legyen. Nálam ilyen súlyos baleset nem fordult volna elő, legfeljebb kisebb

– jelentette ki Alföldi Róbert, aki szerint az is felháborító, hogy a balesetben érintett színészeknek nem fizettek kártérítést, ezért megtakarításaikból és alapfizetésükből élnek. 

Ezek után van képe az igazgatónak azt nyilatkozni, hogy a színészeknek meg kell tanulniuk a díszletet használni. És kiderült pár napja, hogy azzal a színésszel, akinél nagyon nagy kérdés, hogy miként tudja majd bármikor is mozgatni a kezét, még nem beszéltek, és nem kaptak még egy fillért sem

– mondta az egykori igazgató, hozzátéve, nem tudja, hogy Szász Júlia lesz-e valaha olyan lelkiállapotban, hogy bármikor is vissza tudjon térni a színpadra. Mint mondta, szerinte Horváth Ottó vissza tud menni, ám az más kérdés, hogy a sérült kezével mi lesz.

Alföldi arról is beszélt: úgy látja, nem a megfelelő módon vizsgálják az ügyet.

Bocsánat! Történt ott valós vizsgálat? Kezdjük azzal, hogy azonnal lebontották a díszletet, és azt hiszem, nem is történik majd semmi. El lesz felejtve, és ki tudja, ezek a szerencsétlen kollégák mennyi pénzt kapnak majd

 – tette hozzá Alföldi Róbert.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport