Számottevő visszaesést szenvedett el az ipari termelés

2024.02.13. 10:37
Az ipari termelés volumene 13,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022-ben.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében – tették hozzá.

Az ipari export volumene tavaly decemberben 12,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 13,9 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

  • A feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő, legnagyobb súlyú járműgyártás 9,0 százalékkal esett vissza az előző év decemberéhez mérten.
  • A 10 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 23 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • A feldolgozóipari termelés 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 17,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legerőteljesebben – 16,4 százalékkal – a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, elsősorban a belföldi értékesítés növekedésének köszönhetően, miközben az export visszaesett.

A jelentés kitért arra is, hogy

a vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés, decemberben 3,9 százalékkal emelkedett a kibocsátás.

A KSH adatai azt mutatják, hogy az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, a legnagyobb mértékben, 19,1 százalékkal Dél-Alföldön, a többi régióban 0,6 és 17,4 százalék között.