DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Fekete hétvége: Megemlékezések Imolában

Május harmadik hétvégéjén rendezik Imolában az Emilia-romagnai Nagydíjat, néhány héttel Roland Ratzenberger és Ayrton Senna tragédiájának 30. évfordulóját követően.

 

A Le Mans-i kategóriagyőztes Roland Ratzenberger 1994. április 30-án, a San Marinó-i Nagydíj időmérő edzésén vesztette életét, miután a betonfalba csapódott, másnap a háromszoros világbajnok brazil legenda, Ayrton Senna szenvedett végzetes sérüléseket a Tamburello-kanyarban.

senna_1



A két baleset alapjaiban rengette meg a Formula–1 világát, hiszen ekkor már nyolc éve nem hunyt el F1-es pilóta, és tizenkét éve nem történt végzetes baleset versenyhétvégén.

Biztonsági változtatások sorát hozta magával a kettős tragédia, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az elmúlt harminc évben az F1 egyetlen alkalommal veszített el pilótát, ami persze így is eggyel több az elfogadhatónál, de tény, hogy a sportág soha nem volt annyira biztonságos, mint amilyenné a Ratzenberger és Senna halálát követő folyamatok tették.

ratzenberger

Pierre Gasly Ratzenberger tragédiájának helyszínén 2020-ban

Az olasz autóklub bejelentette, hogy a versenynaptárba a tavalyi természeti katasztrófa miatti kényszerű törlés után visszatérő imolai pályán mindkét versenyzőről megemlékezéseket tartanak, míg Stefano Bonaccini, a régió elnöke, így nyilatkozott:

„A régi nagyon szerette volna, hogy az F1 visszatérjen Imolába, hiszen a verseny központi fontossággal bír Emilia-Romagna sporteseményekkel teletűzdelt naptárában. Az idei nagydíj további kiemelt jelentőséggel is bír, megemlékezünk a közkedvelt bajnokról, Ayrton Sennáról, és egy erőteljes jelét adjuk, hogy Romagna újraindul az áradás után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: