DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Óriási lehetőség Lewis a Ferrarinak” – Vasseur

Több mint 20 éve ápolnak jó viszont a hétszeres F1-es világbajnokkal, így természetes módon jött elő közöttük az átigazolás témája.

Február legelején robbant a bomba, miszerint Lewis Hamiltont leigazolta 2025-re a Ferrari. Természetesen a téma előkerült a 2024-es F1-es versenygépük bemutatóján is, hiába igyekezett mind Frederic Vasseur csapatvezető, mind a Scuderia sajtója visszafogni az erre irányuló kérdéseket:

„Ez egy óriási lehetőség a csapatnak, ez egyértelmű” – mondta el Vasseur a Formula.hu jelenlétében tartott sajtóbeszélgetésen. „Biztosak vagyunk benne, hogy ez egy komoly lépést jelent számunkra a jövőt illetően, mindenki számára jó kihívás lesz. Ugyanakkor 2024-re akarunk koncentrálni, nem akarjuk, hogy bármi is elterelje a figyelmünket, és ez is az oka annak, hogy ilyen korán megtettük a bejelentést, hogy mindnyájan a 2024-es szezonra fókuszálhassunk.”

f1-vassuer-hamilton-1



A Hamilton által kiszorított Carlos Sainz kapcsán hozzátette: „Teljes mértékben meggyőződésem, hogy Carlos az idény utolsó futamának utolsó kanyarjáig teljes mértékben elkötelezett lesz, és biztos vagyok benne, hogy a teljes csapat is mögötte fog állni, hiszen remek munkát végzett nálunk eddig. Most fontos, hogy 2024-re koncentráljunk, jó lehetőségünk van, roppant keményen dolgozunk a projekten, ezért nem is akarunk semmit, ami elterelheti a figyelmünket.”

 

Természetes módon került elő a téma

Bár Vasseurék nem akartak erre irányuló kérdést kapni, rögtön az első újságíró nekiszegezte a Ferrari-főnöknek a kérdést, hogy miképp alakultak az egyeztetések Hamiltonnal: „Oké, ez az első, és az utolsó kérdés is. Mint tudjátok, jó kapcsolatot ápolunk most már kicsit több mint húsz éve” – utalt arra a maranellóiak főnöke, hogy a brit annak idején nála versenyzett a juniorszériákban.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással, hogy különböző dolgokról beszélgessünk, és természetesen módon került elő ez is. Nem tudom, mi volt döntő tényező és mi nem, de lépésről lépésre így alakultak a dolgok.”

f1-vassuer-hamilton-2

Ami Sainz elkötelezettségét illeti, Vasseur elismerte, hogy nem volt könnyű elmondania a spanyolnak a döntésüket: „El tudjátok képzelni, hogy nem életem legkönnyebb telefonhívása volt… Az egyik legnehezebb, a Totóval folytatott beszélgetés mellett” – tette hozzá nevetve.

„Meggyőződésem, hogy egy rendkívül profi versenyzőről van szó, aki érti, hogy egy hosszú szezon és nagy lehetőség áll előttünk. Úgy gondolom, olyan tekintetben álomszerű is a helyzet, hogy a teljes csapat mögötte áll. Hosszasan beszélgettünk, hogy teljes mértékben támogatni fogjuk, és ő is teljes mértékben elkötelezett, tudjuk, hogy együtt kell elvégeznünk a munkát.”

Arra a felvetésre, hogy unfair volt-e az egyébként jó teljesítményt nyújtó Sainzcal szemben, hogy nem hosszabbítottak vele 2025-re, hanem leigazolták a helyére Hamiltont, Vasseur rámutatott, hogy a hétszeres világbajnok megszerzésének lehetőségét minden körülmények között mérlegelnie kell egy olyan istállónak, mint a Scuderia:

„Nem hiszem, hogy az igazságtalan a jó szó, mert szerintem a csapatnak mindenképp mérlegelni kell a lehetőséget, hogy ő a mezőnyben a legígéretesebb és a legtapasztaltabb, így ez óriási lehetőség a csapatnak. Ennek semmi köze Carloshoz, Carlos remek munkát végzett tavaly és biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban is azt fog. Rendkívül profi, és jó személyes kapcsolatot ápolunk, de ez van, a jövőre kell koncentrálnunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: