DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Formula+

Technika: Mi és miért változott az F1-es Ferrarin?

A látható változásokkal a Red Bull irányába mozdult a Ferrari, de ezek a módosítások azt is sugallják, hogy mi változott meg igazán.

Ugyan Enrico Cardile, a Ferrari karosszériáért felelős igazgatója azt mondta, hogy teljes mértékben már a szezonnyitón használt autó sem fog megegyezni az SF-24-es most bemutatott verziójával, így részletes technikai elemzésbe nem érdemes belemenni a renderelt képek alapján, de az alapvető filozófia módosításokra azért érdemes rámutatni.

Egyrészt a leglátványosabb módosítás az, hogy megváltozott az oldaldobozok kialakítása, a most már szinte „egy kaptafára” történő megoldások közé állt be a Ferrari is azzal, hogy fentről lefelé vezetik a levegőt, van egy szép alávágás, és a legtöbb autón valami hasonló oldaldoboz-kialakítást látunk most. Maguk a belépők maradtak háromszög alakúak, de a légbeömlők ajkai már Red Bull-szerűek.

f1-ferrari-2024_2



Ezzel kapcsolatban sokkal fontosabb a látható résznél az, amit mindez jelent: hogy más a padlólemez, máshogy osztják a leszorítóerőt az autó alján, másképp vezetik ott a levegőt, az oldaldobozok formája ugyanis mindig ehhez köthető, ehhez kapcsolódik, ehhez van igazítva. Az alávágás és az oldaldobozok alsó része is a padlólemez tetejéhez vezeti a levegőt az autó hátuljánál.

A szemmel látható változásokból arra következtethetünk, hogy a padlólemez másképp dolgozik az új autón, máshogy ér oda a levegő a diffúzor környékére, és a nagy kérdés az lesz, hogy az új alsó résszel sikerült-e megoldani azt, hogy könnyebben beállítható legyen az autó. Tavaly nagyon szűk tartományban működött jól, a cél viszont az volt, hogy többféle hasmagasságon is jól viselkedjen, illetve jól tapadjon az SF-24.

czpkp2gr4fmfwhsbty13_lg

A sebességváltó szekrénye egyébként nagyjából öt centiméterrel lett rövidebb a teljesen újragyártott monocoque mellett, ami azt eredményezi, hogy aerodinamikailag jóval nagyobb mozgásterük van a mérnököknek az autó hátsó részén, a diffúzor környékén, ez is azt sugallja, hogy a padlólemez más, és így az autó egész alapvető működése, koncepciója, viselkedése megváltozott.

Ami az elejét illeti: szélesebbé vált az orrkúp, és az egész orr rész formája megváltozott, gyakorlatilag a tavalyi Red Bullt mintázza, míg az autó hátulján a kipufogótól érkező levegőt egy az egyben rávezetik az övszárnyra, ami viszont a Mercedesnél tűnt fel 2023-ban.

 

Igazítottak a futóművön

Az oldalsó, ütközést elnyelő kötelező elemek újrapozicionálása (minden más autónál lejjebb került az alsó része) is kellett ahhoz, hogy megváltozott az oldaldobozok vonalvezetése (és egyben a csomagolása), illetve a levegőbelépők körüli részt is újragondolták, sokkal letisztultabbak a formák, de mindennél lényegesebb a fontos anti-dive hatást elérni kívánó megújult futómű.

Megtartották az elöl nyomórudas, hátul vonórudas geometriát, de az első futóműnél mégis más szögben vezetik már a felső lengőkart: ez gátolhatja meg azt, hogy az autó nagyokat billenjen gyorsításkor, fékezéskor, vagy oldalirányú erőhatások esetén – és a hátsó futóműnél is ilyen megoldással akadályozzák meg azt, hogy nagyon „ráüljön” az autó a hátsó tengelyre. A Red Bull és az Aston Martin az anti-dive hatás elérése miatt volt olyan gumibarát a szezon első szakaszában, ebben jártak a többiek előtt – kíváncsian várjuk, hogy a Ferrari az átalakításokkal elérte-e ezt, mert ha igen, akkor a versenytempó jelentősen javulhat.

Cardile azt is elmondta, hogy a hátsó szárny esetében is új megoldásuk van, ami a Red Bull tavalyi DRS-előnyére lehet egyfajta válasz – erről itt számoltunk be!

 

Olasz Red Bull?

Több sajtóorgánum is úgy tálalta az új Ferrarit, hogy ez a vörösre festett Red Bull, hiszen jó pár megoldás valóban az energiaitalosokra hajaz. Viszont egyrészt például a futómű kialakítása ellentétes Max Verstappenék világbajnok autőjával, másrészt aerodinamikailag is vannak még eltérések, és talán Cardile szóhasználata a legmegfelelőbb: inspirálódtak a Red Bullból, de nem lemásolni akarták (hiszen akkor mindig hátrányban, lemaradásban lennének), hanem a saját ötleteiket ültették át erre a filozófiára.

Ez látszólag sikerült, az biztos, hogy teljesen más autóról beszélhetünk, mint 2023-ban, ami persze nem jelenti azt, hogy rögtön bajnokesélyessé válik, de sokoldalúbbnak, tervezhetőbbnek tűnik, mint az elődje, ami így komoly előrelépést eredményezhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: