DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Hírösszefoglaló

Megjött az új Ferrari, pályán a Red Bull: keddi F1-es hírek

A Scuderia új autója körül forogtak a nap hírei, de a Red Bull is pályára vitte az RB20-ast, bejelentést tett az FIA. ezek történtek ma.

A nap a Ferrari 2024-es F1-es autójának bemutatójáról szólt, hiszen az olaszok lettek az első topcsapat(nak gondolt alakulat), amely megmutatta idei fegyverét. Szerencsére ez nem lett fekete, maradt a megszokott alapszín egy kis újítással, az alábbi galériát érdemes végiglapozni.

Az autó kapcsán több változtatást is eszközölt a csapat 2023-hoz képest, sőt Enrico Cardile karosszériáért felelős mérnök szerint az egészet áttervezték. Az erről és a motorfejleszrésről szóló nyilatkozata itt olvasható!

Ami a részletesebb változtatásokat illeti, az orrkúptól a futóművön át az oldaldobozokig, valamint a padlólemezig terjednek az átalakítások, és az egész koncepciót megváltoztatta a Scuderia, amelyről azt reméli, hogy vezethetőbb, barátságosabb lesz majd az autó. A változtatásokról Formula Plusz rovatunk ezen cikkében számoltunk be!

 

Sainz már korán tudott Hamiltonról, Leclerc nem

Természetesen nem csak az autóról szólt minden, hiszen nyilatkozott Charles Leclerc, Carlos Sainz és Fred Vasseur csapatfőnök is. Leclerc-t Lewis Hamilton leigazolásáról kérdezték, és azt mondta, hogy tudott már a tárgyalásokról a bejelentés előtt, illetve azóta váltottak már pár üzenetet Hamiltonnal is. Várja, hogy a brittel dolgozhasson, hiszen ő is tanulhat egy hétszeres világbajnoktól.

Sainz természetesen kicsit más hangvételben beszélt. „Érthető, hogy én egy kicsit korábban megkaptam a hírt másoknál, de igaz, hogy volt pár hetem reflektálni rá, felkészülni az autóbemutatóra és majd az első futamra. Kaptam egy kis időt megemészteni a történteket és levonni a konklúziókat, hogyan összpontosítsak a 2024-es szezonra” – mondta a spanyol. Azt is elárulta, hogy sok lehetősége van 2025-re, bár egyelőre nem tudja, hogy hol fog majd vezetni, de nem is ez most a legfontosabb, csak a szezonra koncentrál.

sainz-leclerc-ferrari



A spanyol arról is beszélt, hogy mit vár az előtte álló szezonról, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy a hozzáállása nem változott meg a hírek hallatán, és szerinte már nincs mit bizonyítania: kilenc éve van az F1-ben, az utóbbi három szezont topcsapatnál töltötte, úgyhogy mindenki tudja, hogy mire képes. Persze az új idény mindig új lehetőség, mindig szeretne javulni és fejlődni, de nem gondolja úgy, hogy a jövője a szezonrajtján múlna, mert mindenki ismeri a képességeit.

Leclerc és Sainz is dicsérte egyébként az új autót, úgy beszéltek róla, hogy érezhető előrelépésnek tűnik az elődjéhez képest: szavaik itt olvashatók!

Vasseur is beszélt Sainzról, valamint Hamiltonról is, elmondta, hogy hogyan jutottak el idáig, és hogy két pokolian nehéz telefonbeszélgetést kellett lefolytatnia. A francia nyilatkozata ezen a linken elérhető!

Az utolsó ferraris hír pedig az, hogy egy shakedown keretein belül azonnal meg is járatták az SF-24-est, amiről a csapat ki is tett egy rövid videót.

 

Pályán az új Red Bull is, új igazgató az FIA-nál

A Ferrari-bemutatón kívül még egy másik jelentősebb esemény történt ma, mégpedig az, hogy Silverstone-ban egy filmforgatási nap keretein belül a világbajnoki címvédő Red Bull is bejáratta új autóját, az RB20-ast. Hivatalos képek természetesen nem készültek, de az is ugyanilyen természetes, hogy kalózvideók igen, ezekből itt szemezgettünk!

Ehhez kapcsolódik az is, hog Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke is ott volt a helyszínen, és a hírek szerint tervezi, hogy részt vesz az istálló csütörtöki autóbemutatóján is. Ez azért hírértékű, mert Hornerrel kapcsolatban nagyon súlyos vádakról van szó az utóbbi egy hétben, emiatt kérdésessé vált, hogy egyáltalán ő lesz-e még a Red Bull csapatfőnöke csütörtökön, de most úgy néz ki, hogy hoszabb ideig húzódhat az ügy.

Hogy miről van szó, és miért kell komolyan venni a Horner-sztorit, arról Pitwall című műsorunk legutóbbi adásában beszéltünk, itt megtekinthető:

Szintén Red Bullt érintő hír, hogy bár a riválisok továbbra is aggódnak amiatt, hogy mennyire lesz szabályok az energiaitalosok és a Visa Cashapp RB nyíltan szorosabbra fűzött együttműködése, de Peter Bayer vezérigazgató megint hárította a vádakat. Szerinte teljesen más koncepció a két autó, úgyhogy nincs mitől tartani, és úgy véli, hogy ez most csak azért zavarja a többieket, mert tartanak tőle, hogy túl jó lesz a Visa autója.

Hoztunk ma egy exkluzív információt is. Miután Yuki Tsunoda és korábbi trénere, Michael Italiano útjai a tavalyi szezon végén elváltak, a Visa Cash App RB japán versenyzője új trénerrel készül a 2024-es szezonra. Az igazán szemfülesek már észrevehették, hogy Tsunoda a közösségi médiában több bejegyzést is közzétett, melyeken John Noonan társaságában végez edzésmunkát. Noonan pedig kollégánk, Horváth Dániel és a Formula.hu megkeresésére megerősítette, hogy az idei szezonban a Formula-1-ben fog dolgozni, Yuki Tsunodát támogatva.

Zárásként pedig még egy hír: Jan Monchaux, a Sauber F1-es csapatának korábbi technikai igazgatója a továbbiakban az FIA-nál fogja betölteni ezt a pozíciót, és az együléses szériák felelőse, Nikolas Tombazis lesz majd a felettese.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: