szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok csapata lesz az ellenfelük a fináléban.

Bejutott a dohai vizes világbajnokság vízilabdatornájának döntőjébe a magyar válogatott, miután ötméteresekkel legyőzte a négy között a görög csapatot.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese 9–-es döntetlen után végül 13–11-re nyert.

A mérkőzés elején mindkét csapat sokat hibázott, végül a görögök ötméteresből szerezték meg a vezetést. A magyarok közel három perccel a kezdés után lőttek először kapura, Rebecca Parkes egyenlített. A következőkben a szétszórtan játszó magyar együttes még két gólt kapott, de a negyed végére sikerült egyenlítenie.

A második ráúszás után hamarosan vezetést szereztek a magyarok, ellépni azonban nem tudtak, sőt az ellenfél fordított két emberelőnyös helyzetet kihasználták. A kapuban Magyari Aldárt Neszmély Boglárka váltotta, de neki is gyorsan gólt lőttek a görögök (a játékvezetők ennél a VAR-t is segítségük hívták) , Magyari pedig visszatért a vízbe. Röviddel a szünet előtt ismét sikerült kiegyenlíteni, így 6–6-nál vonultak pihenőre a csapatok.

A harmadik negyed küzdelmes játékot, sok kontrát hozott mindkét oldalon, és mindössze egy-egy gólt.

Az utolsó nyolc perc kimaradt magyar, majd lepörgetett görög emberelőnnyel kezdődött. A gólcsendet Mihók Attila társ szövetségi kapitány időkérése után sikerült megtörni, az ellenfél azonban gyorsan egyenlített, aztán újra megszerezte a vezetést is. Tizennyolc másodperccel a meccs vége előtt Leimeter Dóra egyenlített, az eredmény pedig később már nem változott, így következhettek az ötméteresek. Ahol a magyarok – ahogyan a címvédő és Európa-bajnok hollandok elleni negyeddöntőben sem – nem rontottak.

A pénteken 15 óra 30 perckor kezdődő döntőben Keszthelyi Ritáék az olimpiai bajnok amerikai vállogatottal mérkőznek majd. Ez a két csapat játszotta a 2022-es, budapesti vb fináléját is, akkor a magyarok akkor ezüstéremmel zártak.