DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
Hírösszefoglaló

Akcióban az új Mercedes és McLaren – szerdai F1-es hírek

Bemutatták az új F1-es McLarent és Mercedest, amelyek már pályára is gördültek Silverstone-ban, Ecclestone cáfolja Horner lemondatását: a nap hírei.

Megérkezett az MCL38-as

Időrendi sorrendben a McLaren tartotta előbb szerdán az autóbemutatóját: azok után, hogy egy hónapja a festést már megvillantották, most néhány fotón a tényleges MCL38-ast is megcsodálhattuk – amelyet aztán nem sokkal később Silverstone-ban már pályára is vitt Lando Norris és Oscar Piastri.

Andrea Stella csapatfőnök elmondta: bár jó pár fejlesztést került az autóra, néhány megoldandó területet még nem fejeztek be, így ez válik az idényközi fejlesztések fókuszává. Stella azt is elmondta, hogy az aerodinamikai hatákonyság, a mechanikus tapadás és a gumik jobb kezelése volt a három fő célterületük – bővebben itt.

f1-mclaren-mcl38-1_1



Az említett első körökről Norris úgy fogalmazott: „jól sikerült az első randi” a 2024-es McLarennel. Amellyel Zak Brown elnök-vezérigazgató szerint akár a győzelmeket is célba vehetik idén – jóllehet, Stella úgy érzi, az évad elején még mindenképp előnye lesz a Red Bullnak.

S ha már szóba került Brown: a McLaren-vezér sokadjára is beleszállt a Red Bull és a Visa Cash App RB közötti kapcsolatba. „Elmondhatom azáltal, hogy ott ülök az FIA és az F1 Bizottság ülésein, hogy mindig azonosan szavaznak, még ha elméletben az egyik alakulatnak ez nem is állna az érdekében” – fogalmazott. A teljes nyilatkozat ide kattintva olvasható.

 

Trükkös megoldás és új színvilág a Mercedes W15-ösön

Másfél órával a McLaren után leplezték le a 2024-es Mercedest, amelynek színvilága megújult: az előző években látott fekete mellé visszatért az ezüst alapszín, amelyekhez egy csipetnyi Petronas-türkiz is csatlakozott.

A W15-ös kódjelű versenygépet szintén Silverstone-ban vitték pályára, s ekkor szúrták ki a szakemberek a tényleges fotók alapján, hogy érdekes megoldást láthatunk az autó orrkúpjánál és első szárnyánál – minderről részletesek itt írtunk.

f1-hamilton-mercedes-silverstone

Magát az autót James Allison technikai igazgató elmondása szerint alaposan átszabták az elődhöz képest: a szakember mindenekelőtt a kiszámíthatatlanul viselkedő hátsó tengelyen való javítást és a kisebb légellenállást emelte ki – bővebben itt.

Toto Wolff csapatfőnök eközben bízik benne, hogy közelebb kerülhetnek a tavaly domináló Red Bullhoz, de kristálygömbbel nem rendelkezik, hogy ezt meg is tudja mondani. A pilóták közül George Russell hisz a csapatban, az utolsó mercedeses idényére készülő Lewis Hamilton pedig elismerte, hogy érzelemdús volt számára a szerdai bemutató – az ő nyilatkozataik itt olvashatók.

A Mercedes kapcsán az is kiderült, hogy Mick Schumacher mellett a tavalyi Formula-2-es ezüstérmes Frederik Vesti is a hivatalos tartalékpilótájuk lesz 2024-ben.

 

Horner, Ferrari, sprintek, MotoGP

A Ferrari már kedden megejtette a maga bemutatóját, amely után Fioranóban tették meg az első kilométereket az autóval a pilóták. Charles Leclerc ennek kapcsán elmondta, hogy sokkal egészségesebbnek érzi az SF-24-est, mint a tavalyi konstrukciót, amelynél már az első körök után érezte, hogy nem stimmel valami – részletek ide kattintva.

f1-leclerc-ferrari-fiorano_1

Természetesen még mindig téma Christian Horner ügye is. Egyfelől a Red Bull megerősítette, hogy a csapatvezető az ellene folyó belső vizsgálat ellenére ott lesz a csütörtöki bemutatójukon, másfelől Helmut Marko az istálló kommunikációját követve nem akarta kommentálni a történéseket. Harmadrészt az F1 egykori vezére, Bernie Ecclestone cáfolta azokat a pletykákat, miszerint ő meg akarta volna győzni Hornert a lemondásról.

Az FIA eközben közzétette a sprinthétvégék hiányzó kezdési időpontjait, amelyekre a lebonyolítás véglegesítése miatt kellett eddig várnunk: a közzétett időpontok alapján délelőtti és déli sprinteket fognak rendezni a kijelölt hat helyszínen.

Végezetül pedig egy kis MotoGP: bár Fabio Quartararo összességében elégedett a Yamaha mentalitásbeli változtatásaival, az eredményekkel még nem teljesen, és elismerte, hogy már történtek kezdeti kapcsolatfelvételek más gyártókkal. Részletek itt, ha pedig nem akarsz lemaradni semmiről, ami MotoGP és két kerék, csatlakozz Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: