DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F2/F3

Ezek a juniorok élveznek F1-es támogatást 2024-ben

Nyolc F1-es csapat 21 juniorját láthatjuk idén a Formula-2 és a Formula-3 mezőnyeiben – lássuk, melyik ifjú tehetségeket támogatják az istállók az alsóbb kategóriákban!

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a Red Bull akadémiája adja a legtöbb versenyzőt az F2-ben és az F3-ban, nem lesz ez másként idén sem. A tavalyi évet követően számos pilótacserét látott juniorprogramot Isack Hadjar és az új szerzemény, a debütáló Josep María „Pepe” Martí fogja képviselni a Formula-2-ben. Az F3-ban három újonc autóján fog virulni a bikás festés, ők nem mások, mint a premás Arvid Lindblad, az MP Motorsport németje, Tim Tramnitz és csapattársa, a lengyel Kacper Sztuka. Oliver Goethe tavaly már szerzett tapasztalatot a szériában, idén pedig a Red Bull támogatása is a segítségére lesz az F3-ban. Emellett a Super Formulában is láthatunk majd Red Bull-juniort Ayumu Iwasa személyében, aki tavalyi negyedik helye után az F2-ben 2024-ben Japánban folytatja.

Hasonlóan sok fiatallal dicsekedhet az Alpine is, ők három-három versenyzőt támogatnak a Formula-2-ben és a Formula-3-ban. Az F2 2023-as szezonjában remekül teljesítő Jack Doohan és a legjobb újoncnak járó díjat elnyerő Victor Martins mellett immár az indiai Kush Maini is a franciák versenyzője. Az alsóbb kategóriában a 2024-es bajnoki cím egyik legfőbb esélyese, a premás Gabriele Mini, az ART bolgár tinije, Nikola Tsolov, valamint a mezőny egyetlen női tagja, Sophia Flörsch fog Alpine-támogatással részt venni.

A versenyzői akadémiájáról híres Ferrari idén mindössze két fiatalt indít a két legfőbb utánpótlás-sorozatban: Oliver Bearman, a Haas tartalékpilótája az F2-ben, míg Dino Beganovic az F3-ban fogja a Prema csapatát erősíteni. Az olaszoknál eggyel több ifjú útját egyengeti majd a Williams, akik két F2-es újoncot, az argentin Franco Colapintót és a brit Zak O’Sullivant tudhatják a soraikban. A Formula-3-ban Luke Browningé lesz a Williams-festésű autó.



A Mercedes és a McLaren csupán egy-egy pilótát vonultat fel a Formula-2-ben idén, ők azonban annál nagyobb neveknek számítanak a juniorok porondján. Az egyikükről mostanában rengeteg hír szól, ő nem más, mint a 17 éves szupertehetség, Andrea Kimi Antonelli. Az olasz fiatal tarolt eddigi juniorkarrierje során, így a Formula-3-at átugorva rögtön az F2-ben indul majd 2024-ben a mezőny egyik, ha nem legjobb istállójában, a Premában. Ha jól szerepel debütáló évében, akkor akár még a Mercedes 2025-ös F1-es ülésére is lehet esélye Lewis Hamilton helyén. A McLaren a Formula-3-at nagyszerű magabiztossággal megnyerő brazil Gabriel Bortoletót szerezte meg fiatal versenyzőket támogató programjába, tőle is sokat vár idén az autósport-utánpótlás világa.

A Sauber és az Aston Martin két, a Red Bull programjából eltávolított fiatalt karolt fel 2024-re: előbbit a barbadosi Zane Maloney fogja képviselni, akinek fel van adva a lecke, ha utánozni szeretné a szintén Sauber-akadémista Theo Pourchaire tavalyi, bajnoki címet érő teljesítményét, utóbbi pedig hétfőn jelentette be az amerikai Jak Crawfordot juniorprogramjába.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: