szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen góllal kaptak ki Keszthely Ritáék.

A magyar válogatott a görögök elleni, ötméteresekkel megnyert elődöntőből jutott a dohai vizes világbajnokság női vízilabdatornájának finánélába, ahol az Egyesült Államokkal mérkőzött az aranyéremért.

Ugyanez a két csapat játszotta a döntőt a 2022-es budapesti vb-n, akkor is az amerikaiak győztek.

Első negyed

A labdát a magyarok hozták el, így támadhattak, Parkes lövése azonban lepattant a blokkról. A meccs első gólját Steffens szerezte, egy újabb sikertelen magyar támadás után pedig kettőre növelte az előnyét az ellenfél: Raney távolról ejtette át Magyari Aldát. Hamarosan Fattal már az amerikaiak harmadik találatát szerezte, miközben a magyar csapat támadásai dadogtak: hol a lövés volt gyenge, hol a passzt fülelték le.

Az első magyar gólra hat percet kellett várni, Garda Krisztina nagy erővel lőtt Johnson kapujába. Amelyet aztán Parkes is bevett: Faragó Kamilla passzát vágta be centerből. A védekezés is feljavult, fél perccel a negyed vége előtt a magyarok az egyenlítésért támadhattak, de az amerikai kapus könnyedén védett.

Második negyed

Ismét a magyarok hozták el a labdát, de a bejátszás gyengén sikerült. A másik oldalon Fattal nem passzolt, jó hat méterről lőtt nagy gólt Magyarinak, a labdát mintha zsinóron húzták volna (2-4).

A következő támadásnál kettős előnybe került a magyar csapat, az amerikai kezek erdejében pedig két lövés is elakadt, harmadikra azonban a jobb szélről Keszthelyi Rita bepöttyintette a labdát. Musselman gólja következett: öt méterről, pattintva talált be a magyar kapuba, ahol ezutánMagyarit Neszmély Boglárka váltotta.

Másfél perccel a vége előtt Faragó Kamilla kapott jó labdát, és kapásból, pattintva szerzett belőle gólt. Közben tovább javult a magyar védekezés, és Neszmélynek is voltak fontos védései. A csapatok 4-5-ös állásnál vonultak pihenőre.

Harmadik negyed

Újra magyar támadással indult a negyed, Garda kiszorított helyzetből lőtt, de nem találta el a kaput. Az amerikaiak sem tudták növelni az előnyüket: Neszmély védte bravúrral a lövésüket. A visszaúszás során emberelőnyt kaptak a magyarok, erre Mihók Attila társ szövetségi kapitány időt kért, a megbeszélt figurát azonban nem sikerült végigjátszani, mert Keszthelyi kezéből kicsúszott a labda.

Az amerikaiak a negyed felénél időt kértek, és gólt is szereztek a támadásból, de a videóbírós visszajátszásból kiderült, hogy Raney a lövést a támadóidő lejárta után indította el. Az eredmény tehát nem változott. A negyed első, a magyarok egyenlítő gólját végül Gurisatti Gréta szerezte meg két perccel a vége előtt. Eközben a csapat emberhátrányban is hatékonyan védekezett, Neszmély pedig továbbra is nagyszerűen védett.

Alig egy perc volt még hátra, amikor a magyar együttes a vezetésért támadhatott, de az ellenfél beleért egy passzba, és labdát szerzett. A lövést Steffens vállalta el, de a magyar kapus újra bravúrral hárított.

Negyedik negyed

Vályi Vanda az utolsó játékrészben is elhozta a labdát, Keszthelyi pattintott lövése azonban nem talált utat a kapuba. Az amerikaiak viszont Leimeter Dóra kiállítása után visszaszerezték a vezetést, négy és fél perccel a vége előtt pedig tovább növelték (5-7). Eközben a magyar támadások gyenge lövésekkel vagy elrontott passzokkal értek véget.

Rövidesen háromra nőtt a különbség: Neushul ejtette át a labdát Neszmély fölött közelről.

Keszthelyi Rita faragott az amerikai előnyből két és fél perccel a vége előtt, kettős emberelőnyben. Két perc volt még, amikor újra a magyarokhoz került a labda, Leimeter azonban kilőtte kapufa bal felső sarkát. Ugyanígy tett Musselman is, mire Mihók Attila ismét időt kért.

A következő támadáshoz felúszott a mezőnnyel Neszmély is, így üresen maradt a magyar kapu, Garda lövése pedig – bár beleért egy amerikai kéz – bepattant a kapuba (7-8).

A tévéközvetítés ezen a ponton, nagyjából harminc másodperccel a döntő vége előtt megszakadt, amikor pedig visszatért, úgy tűnt, hogy Parkest kis híján belefojtották a medencébe, a magyarok pedig ötméteresért reklamáltak. A játékvezetők azonban úgy látták, hogy a labdát víz alá vitte a magyar játékos, ezért visszaadták az amerikaiaknak, akik lepörgették az időt, így egyetlen góllal ők nyerték a világbajnoki döntőt.