Pénzügy

Hiányosságok miatt 11 millió forint bírságot szabott ki az MNB a CIG EMABIT-ra

Több problémát is feltárt a jegybank.

2024.02.17 00:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 11 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-re (CIG EMABIT), egyebek mellett kiszervezési, ügyféltájékoztatási és panaszkezelési, IT-biztonsági, illetve gépjármű-kárrendezési jogsértések miatt - tájékoztatta a jegybank pénteken az MTI-t.

A közleményben felhívták a figyelmet, hogy a feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését.

Hiányosságokat tárt fel az MNB a többi között a CIG EMABIT kiszervezési szerződéseinek nyilvántartása, illetve az adott szerződések kiemelten fontossá minősítése kapcsán. Nem volt minden szempontból szabályszerű a flotta CASCO konstrukció termékterve, és ezen belül annak díjkalkulációja.

A CIG EMABIT a gépjármű-kárrendezés területén a vizsgált időszak egy részében nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő belső szabályozással, illetve a gépjárműkár-nyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi követelményeknek.

Az informatikai rendszer védelmi szintje több szempontból is elmaradt a jogszabály által elvárttól.

A panaszkezelés során a biztosító nem mindenkor rögzítette, tartotta nyilván tényleges panaszként és vizsgálta ki megfelelően az ügyfelek telefonos kifogásait, emellett nem minden esetben tartotta be a biztosítási szolgáltatásra jogosult személy szolgáltatási igényével kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szabályokat sem.

Az MNB mindezek miatt szabta ki a 10,5 millió forint felügyeleti és 500 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot. Enyhítő körülménynek számított, hogy a biztosító már a vizsgálat során számos korrigáló intézkedést hozott, illetve adott számot azok tervéről - közölte a jegybank.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.