Magukra hagyott katonák, késik a fegyverszállítás: nagy bajban Ukrajna

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.05.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - DECEMBER 01: A military vehicle arrives its position in the field as Russian attacks on the city of Vuhledar continue in Donetsk Oblast, Ukraine on December 01, 2023. Andre Alves / Anadolu (Photo by Andre Alves / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 651. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:50
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:53
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért nem beszélt Zelenszkij az amerikai szenátus előtt

Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője bejelentette, hogy Volodimir Zelenszkij elnök lemondta az amerikai szenátorokhoz december 5-re tervezett videóbeszédét - jelentette a The New York Times.

Az ukrán elnök azért döntött így, mert a republikánusok tiltakoztak az ukrán segélycsomag ellen.

05:56
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4256 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 36 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

06:35
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások a Szumi területen

Az oroszok december 5-én hét települést támadtak meg a Szumi terület határa mentén, a nap folyamán 15 alkalommal lőtték - jelentette a Szumi terület katonai adminisztrációja.

08:31
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

December 6-án három moszkvai repülőtéren több járat késett, töbBet pedig töröltek - derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.

Négy járat késett Domodedovóban, hármat pedig töröltek. Kilenc Vnukovóba tartó járatot elhalasztottak, hármat töröltek. Nyolc Seremetyevóba tartó járat késett, egyet pedig töröltek – írja a Lenta.

09:58
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovénia 1,5 millió euróval támogatja Ukrajnát

Mateja Prevolšek ukrajnai szlovén nagykövet bejelentette, hogy az ország 1,5 millió eurót (1,6 millió dollárt) biztosít Ukrajnának aknamentesítésre – jelentette be az ukrán gazdasági minisztérium december 4-én - írja a Kyiv Independent.

10:35
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb fegyver igényt jelentett be

Ukrajna az USA-tól újabb fegyvercsomagot kért, amely különböző radarokat tartalmaz, valamint 120 mm-es légvédelmi rakétákat a Grad rendszerekhez – írja a Politico .

Korábban Chad Pergram tudósító arról számolt be , hogy az amerikai szenátusban titkos eligazítást tartottak a kormányzat Ukrajnának és Izraelnek nyújtott segítségkéréséről. A találkozón „ingerlékeny" légkör uralkodott a demokraták és a republikánusok képviselői között, és a viták botrányig fajultak.

11:16
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Saját aknamezőjén robbant fel az ukrán sereg

Az ukrán katonák a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) Kremennaja városától délnyugatra fekvő Cservonaja Dibrova falu közelében felrobbantották magukat saját aknamezőjükön – mondta el Andrej Marochko nyugalmazott LPR alezredes.

A szakértő szerint az eset a földi felderítés során történt. A csoport egy aknamezőbe lépett, amely Marocsko szerint nagy valószínűséggel nem volt feltüntetve a térképen.

Az egyik katona nem élte túl a robbanást – állítja a katonai szakértő.

11:58
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magukra hagyott katonák

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái arról panaszkodtak, hogy a parancsnokság elhagyta őket a fronton – számolt be a Business Insider számol be.

„Senki sem ismeri a célokat. Sokan úgy gondolják, hogy a parancsnokság egyszerűen elhagyott minket. A srácok úgy vélik, hogy jelenlétünknek inkább politikai, mint katonai jelentősége volt" – mondta újságíróknak az egyik katona.

12:49
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Késik a fegyverszállítás

"A német hadiipar nem tudja olyan gyorsan fegyverrel és lőszerrel ellátni Ukrajnát, mivel időbe telik a fegyverek legyártása" – mondta el Boris Pistorius német védelmi miniszter a ZDF televíziónak adott interjújában.

„Jelenleg azzal a problémával küzdünk, amely jól ismert, hogy a védelmi ipar bizonyos területeken nem képes kielégíteni a keresletet" – tette hozzá.

A védelmi minisztérium vezetője szerint Németország „megteszi, amit tud", ami „majdnem minden más szövetségesre és partnerre" is vonatkozik.

Pistorius korábban azt mondta , hogy Németország nem Ukrajna szövetségese, és nem köteles semmilyen szövetség keretein belül beavatkozni a konfliktusba. Az osztályvezető emlékeztetett arra, hogy országa a második helyen áll a Kijevnek nyújtott segítség mértékét tekintve, "messze megelőzve a többieket".

13:49
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia 2,5 milliárd euróval támogatja Ukrajnát

A holland kormány 2,5 milliárd euró (2,7 milliárd dollár) támogatást különített el Ukrajnának a jövő évre - közölte Hanke Bruins Slot külügyminiszter december 5-én kijevi látogatása során, ahol ukrán kollégájával, Dmytro Kulebával találkozott. "Az önök harca a mi harcunk is. Az Önök biztonsága a mi biztonságunk. Ezért a holland kormány 2,5 milliárd eurót különített el Ukrajna támogatására" - mondta Bruins Slot.

14:46
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Belgorodban

Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov több tucatnyi lövöldözésről számolt be a Telegram csatornán a régióban az elmúlt 24 órában.

Belgorod régiójában Zsuravlevka Naumovka és Krasny Khutor került tűz alá. Áldozatok vagy károk nem történtek.

Ezenkívül a régió felett három repülőgép-típusú drónt is lelőttek – tette hozzá.
Repnoe faluban a lehulló dróntörmelék következtében egy autó és egy elektromos vezeték is megsérült.

15:32
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Grad rakétarendszerekkel támadták Brjanszk régióját

A Brjanszk régiójában található Szuzemkában lakóépületeket lőttek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Grad többszörös kilövésű rakétarendszerekkel – írta a Mash a Telegram csatornán.

A kiadvány szerint két lövedék eltalált egy lakóépületet. Egy másik lövedék pedig egy transzformátorokat gyártó üzem tetejét.

16:04
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Erős robbanás volt Herszonban

Erős robbanás történt a Kijev által ellenőrzött Herszonban – számolt be az RBC-Ukraine december 6-án a Telegramon.

A történtekről egyéb részleteket egyelőre nem közöltek.

16:31
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét egy hőerőmű került tűz alá

Az orosz fegyveres erők másfél hónapon belül hatodszor támadtak meg egy frontvonalbeli hőerőművet (TPP) – számolt be a DETK energiavállalat a Telegramon.

Számos berendezés megsérült, az energetikai mérnökök megkezdték a károk felmérését.

17:04
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság újabb segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

David Cameron brit külügyminiszter 7,75 millió font (9,8 millió dollár) segélyt jelentett be Ukrajnának, ezzel 36,8 millió fontra (46,3 millió dollárra) emelve az új téli humanitárius segélycsomag teljes összegét – közölte a külügyminiszter december 6-án.

17:36
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ellenséges repülőgépeket, drónokat és rakétákat semmisített meg Oroszország

Az elmúlt 24 órában a légvédelmi rendszerek eltalálták az ukrán légierő Szu-25 és MiG-29 repülőgépeit – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A repülőgépeket a Donyecki Népköztársaság (DPR) Dobropolye térségében, valamint a Zaporizzsja régióban található Kamyshevakha térségében találták el.

Továbbá a légvédelmi rendszerek elfogtak nyolc HIMARS rakétát és egy távirányított bombát is.

18:09
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Német védelmi miniszter: Fel kell gyorsítani a szállításokat Ukrajnának

Fel kell gyorsítani a fegyverszállításokat Ukrajnának - jelentette ki egy interjúban Boris Pistorius német védelmi miniszter, elismerve, hogy késnek a Kijevnek ígért szállítások. A ZDF német közszolgálati televízióban a miniszter arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a termelést.

Jelenleg azzal a problémával küzdünk, amely jól ismert, hogy a védelmi ipar bizonyos területeken nem képes kielégíteni a keresletet

- mutatott rá Pistorius.

Pistorius elmondta, hogy le kell gyártani bizonyos mennyiségű készletet, mielőtt felgyorsítható a gyártás. Megemlítette például a Gepard harckocsikhoz való lőszer gyártását, amelyet újra kellett indítani, ami ennek ellenére szerinte viszonylag gyorsan, 6 hónap alatt sikerült.

Szállítunk mindent, amit csak tudunk

- hangoztatta Boris Pistorius, kiemelve, hogy Németország Ukrajna második legnagyobb támogatója a fegyverszállítások terén.

18:35
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin Abu-Dzabiba utazott

Vlagyimir Putyin Abu-Dzabiba érkezett. Az orosz elnök szerdán ritka külföldi útja során az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat, és

megbeszéléseket folytat Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökössel, hogy az olajról, valamint a gázai és ukrajnai konfliktusokról tárgyaljon.

19:12
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 48 drónnal támadta Ukrajnát

Oroszország az éjszaka folyamán összesen 48 drónt indított Ukrajna felé - közölte szerdán az ukrán légierő. A légierő szerint a támadó drónok mindegyike iráni gyártmányú Shahed kamikaze drón volt.

A légvédelmi rendszerek a drónok közül 41-et megsemmisítettek, mielőtt azok célba értek volna.

19:47
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország védelmi együttműködési megállapodást írt alá

Svédország védelmi együttműködési megállapodást írt alá Washingtonnal, amely lehetővé teszi az USA számára, hogy hozzáférjen a skandináv ország összes katonai támaszpontjához, mondván, hogy a megállapodás megerősíti a regionális biztonságot. A svéd védelmi miniszter, Pal Jonson szerint

a Washingtonban aláírt megállapodás jobb feltételeket teremt ahhoz, hogy Svédország háború vagy válság esetén támogatást kaphasson az Egyesült Államoktól.

Jonson az SVT svéd televíziónak elmondta, hogy ez nem azt jelenti, hogy mind a 17 helyszínt használni fogják, hanem azt, hogy ahol katonai szempontból a legfontosabb, ott például védelmi felszereléseket tudnak tárolni.

Svédország stratégiailag fontos balti-tengeri szigete, Gotland alig több mint 300 kilométerre fekszik az orosz Balti-tengeri Kalinyingrád exklávétól.

20:19
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Késedelmek a fegyverszállításban a lengyel kamionosok blokádja miatt

Az ukrán fegyveres erőknek katonai segélyt szállító jótékonysági szervezetek és nem kormányzati szervezetek többhetes késedelemmel néznek szembe a drónok, elektronikai eszközök és kisteherautók kritikus szállítmányai tekintetében a lengyel teherautósofőrök határ menti tiltakozásai miatt.

A november 6-án kezdődött tiltakozások miatt hetek óta több ezer kereskedelmi árut szállító teherautó torlódik fel a lengyel-ukrán határátkelőkön. A szlovákiai fuvarozók december 1-jén kezdtek hasonló blokádba.

A tiltakozók azt akarják elérni, hogy az ukrán kamionosok ne juthassanak be az EU-ba engedély nélkül, mondván, hogy az ukrán sofőrök alákínálnak az áraiknak.

Míg a tiltakozók szerint a humanitárius és katonai segélyeket átengedik, addig az ukrán fegyveres erők által igényelt erőforrások nagy részét civil szervezetek vásárolják meg, és kereskedelmi teherautókon szállítják, amelyeket nem engednek át a blokádon.

Az ukrán kormánynak sokkal kisebb pénzügyi forrásai vannak a hadsereg finanszírozására, mint Oroszországnak.

Ennek eredményeképpen a fegyveres erők a háború során nagymértékben támaszkodtak az ukrán jótékonysági szervezetektől származó több száz millió dolláros segélyekre, például drónokra, járművekre és páncélosokra.

21:13
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Otthagytak egy tankot az ukrán katonák a harctéren

Az orosz televízió felvételeket mutatott be egy amerikai gyártmányú Bradley tankról, amelyet az ukrajnai Luhanszk térségében a frontvonalon foglaltak el.

Az ukrán katonák vereséget szenvedtek a harcban, majd otthagyták a járművet.

Ez egyike annak a több tucat járműnek, amelyet Washington idén szállított Ukrajnának. Az orosz katonák elmondták, hogy sötétben mentek vissza a járműért a "szürke zónában", mintegy 500 méterre az ukrán erőktől, aknamezők között vontatva azt, miután az első kísérlet a kihúzására kudarcot vallott.

21:52
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU négymillió euróval segíti az ukrán menekültek tagországi egészségügyi ellátását

Az Európai Bizottság négymillió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) finanszírozású programot indított tíz országban, köztük Magyarországon az átmeneti védelmi státuszt élvező ukrán menekültek egészségügyi ellátásának javítására.

A testület szerdai brüsszeli közleménye szerint az EU4Health uniós egészségügyi program keretéből Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, a nem EU-tag Moldova, Lengyelország, Románia és Szlovákia egészségügyi rendszerét támogatják majd a szóban forgó célra. Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott program 24 hónapig fog működni.

Célja a nemzeti egészségügyi rendszerek azon képességének erősítése, hogy megbirkózzanak az ukrajnai háború elől menekülők ellátásával, beleértve a védőoltásokhoz való hozzáférését is.

A kezdeményezés prioritásai közé tartozik az Ukrajnából menekülni kényszerült egészségügyi dolgozók integrációja a fogadó országok egészségügyi munkaerőpiacába. Emellett létre kívánja hozni az Ukrajnából származó egészségügyi dolgozók hálózatát, hogy lehetővé tegye a menekültek számára nyújtható speciális egészségügyi segítségnyújtást - közölték.

Az uniós bizottsági közlemény Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta:

Miközben Oroszország háborúja folytatódik Ukrajnában, az országból csaknem 5 millió menekültet regisztráltak ideiglenes védelemre az EU-ban.

Ez a jogállás ingyenes orvosi segítséget és ellátást biztosít számukra. A bizottsági tag szavai szerint a finanszírozás biztosítja, hogy az EU-tagállamok és az Ukrajnához legközelebb fekvő országok egészségügyi rendszerei képesek legyenek megadni a szükséges segítséget a rászorulóknak.

22:46
december 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szervezet felelős a volt parlamenti képviselő haláláért

Ilja Kiva volt ukrán ellenzéki parlamenti képviselőt holtan találták a moszkvai régióban lévő Ogyincovo közelében szerda délután.

Az ukrán SBU ügynökség volt felelős Ilja Kiva volt ukrán törvényhozó oroszországi meggyilkolásáért

- mondta egy ukrán forrás szerdán névtelenséget kérve a Reutersnek.

Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz különleges hadműveletet és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától.

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

01:08
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

18 civil sérült meg a harcokban Donyecknél

Az ukrán csapatok az elmúlt 24 órában 39 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaságot, 132 lőszert lőttek ki - közölték az ukrán hatóságok. Gorlovka és Donyeck volt érintett a harcokban. 18 civil megsebesült Donyeck, Nyikitovszkoje és Tsentralno-Gorodszkoje körzetében.

05:51
december 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.