DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

F1-Archív: Schumacher megérzi a bajt

Ez hagyományosan az az időszak, amikor zajlanak az F1-es tesztek és már vannak információk az új autókról, az erőviszonyokról - nézzük, hogy miről szóltak a hírek február 20-án 2000 óta.

2023: A nap egyik híre az volt, hogy tervezési hiba merülhetett fel a Mercedesnél: sajtóhírek szerint a silverstone-i bejáratás során a futóműnél találtak valamilyen probémát. A másik pedig az, hogy elindult a Pitwall, a Formula.hu F1-es hírösszefoglaló műsora, amia YouTube-csatornánkon azóta is minden hétfőn este összegzi az aktuális legfontosabb, legérdekesebb történeteket az F1 és a motorsport világából.

2022: Lewis Hamiltontól „elvették” a nyolcadik világbajnoki címet – így fogalmazott az új csapattárs, George Russell.

2021: Christian Horner csapatfőnök érett, felnőtt döntésnek nevezte, hogy a Red Bull-neveléseken kívülre tekintve választottak maguknak második versenyzőt 2021-re Sergio Perez személyében.

perez-horner-archiv



2020: Kimi Raikkönen volt a leggyorsabb a második barcelonai tesztnapon, a figyelem középpontjába azonban a Mercedes került egy szokatlan újítás, a DAS révén: a pilóták előre-hátra is tudják mozgatni a kormányt vezetés közben.

2019: Egy váratlan szereplő, Danyiil Kvjat futotta meg a három napja zajló tesztelés eddigi legjobb körét Barcelonában 1:17,704-gyel. A Toro Rosso mögött 0,058 másodperccel ráadásul Kimi Raikkönen végzett a második helyen. A Mercedesek ellenben a hosszú etapokra koncentráltak, így csupán a 11. és 12. helyen végeztek 13 résztvevőből.

2018: A McLaren újra üzemanyag-beszállítót vált, a Renault fogadkozik, hogy most megoldották a megbízhatósági gondokat, Daniel Ricciardo pedig összetöri a Red Bullt a csapat filmes napján. Közben a szakértők szerint a 2018-es aerodinamikai fejlesztési verseny az oldaldobozokról fog szólni.

2017: Már közel sem egészséges a Red Bull és a Renault viszonya, de Christian Horner most nagyon dicséri a motorbeszállítót: szerinte teljesen új filozofiával csinálták meg az új erőforrást és nagyon sokat várnak tőle. „Remélhetőleg most már megnehezítjük a Mercedes és a Ferrari dolgát” – mondja a csapatfőnök.

2016: A szaksajtót leginkább az foglalkoztatja, hogy a téli tesztek során újra régi fényében tündököl-e a McLaren-Honda – a 2015-ös borzalom után nagyon fogadkoznak a japánok és a wokingiak is, abban pedig mindenki megegyezik, hogy közvetlenül az élcsapatok mögé, a negyedik helyre kell felzárkózniuk, ez a célkitűzés. Plusz a debütáló Haas szereplése is szóba kerül, egyelőre nehéz megjósolni, hogy „tökutolsók” lesznek-e újoncként.

2015: Záporoznak a hírek ezen a napon: Daniel Ricciardo a leggyorsabb a teszt második napján, a Ferrari a pocsék 2014-es év után egy megújult Kimi Raikkönent vár, Nico Rosberg pedig azt mondja, hogy a maranellóiak nagyot fejlődtek szerinte és komolyan számolni kell velük, Sebastian Vettellel megerősödve. A McLarennél viszont baj van: Fernando Alonso szerint nem lesznek készen a szezonnyitóra, több hónappal le vannak maradva.

2014: Továbbra is a Mercedes-motoros autók villognak az előszezoni teszten, az újonc Kevin Magnussen zárta az élen a napot a McLaren-Mercedesszel. A ferraris Fernando Alonso szerint nincs nagy okuk az aggodalomra, tényleg jónak tűnik a Mercedes, de nem tudják, hogy pontosan milyen beállításokkal mentek, ők (mármint a Ferrari) pedig rengeteg kört tettek meg és nagyon sokat fejlődtek, úgyhogy bizakodó.

2013: „Cifra” napot zárnak a csapatok az előszezoni teszten: Sergio Perez és a McLaren a leggyorsabb, megelőzve a technikai hibákkal küzdő Sebastian Vettel-Red Bull, valamint a szintén sok időt kihagyó Kimi Raikkönen-Lotus párost. Őket követi Fernando Alonso és a Ferrari, valamint Lewis Hamilton és új csapata, a Mercedes, utóbbira pedig érdemes figyelni, mert a brit teljesítette a legtöbb kört a nap folyamán.

2012: Alex Wurz személyében egy mentort igazolt pilótái mellé a Williams. A csapat tájékoztatása szerint Wurznak fejben kell összeraknia a két versenyzőt, Bruno Sennát és Pastor Maldonadót, ennek érdekében pedig az összes helyszínre utazik majd velük, mindenhol számíthatnak rá.

2011

2011: Nico Rosberg és a gyári Mercedes zárja az élen az esőben induló barcelonai tesztnapot. A tempót tekintve Vitalij Petrov (Renault), Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) és Pastor Maldonado (Williams-Cosworth) következik a sorban, de a Red Bull, a Ferrari és a Sauber-Ferrari messze a többiek fölé nőtt a megtett köröket tekintve, Hamilton számára pedig ez lenyűgöző – Rosberg azt mondja, hogy a Mercedes megoldotta a tavalyi gondjait, Webber pedig óvatosságra inti csapatát, szerinte a tempót tekintve sokat kell még dolgozniuk a Red Bullnál, mert a Ferrari és a McLaren nagyon gyors.

2010: Fernando Alonso azt mondja, hogy az új Ferrari a legjobb autó, amit valaha vezetett. A spanyol szerint ugyan nem ők voltak a leggyorsabbak Jerezben, de ők még nem mutatták meg valódi erejüket, míg a fő riválisnak számító Red Bull-McLaren-Renault trió igen – a hosszú etapjaik nagyszerűek és bár egy körön valóban lassabbak a Red Bullnál és a McLarennél, ezt meg tudják oldani még a szezon előtt és elindulhatnak a vb-címért. Egyébként a mclarenes Jenson Button szerint is a Ferrari lehet a nyerő idén.

2009: Ugyan komoly pénzösszegbe került és a rossz időjárás miatt értékes időt is vesztettek azok a csapatok, akik Bahreinbe mentek inkább tesztelni, Felipe Massa szerint ez volt a jó döntés. A Ferrari brazilja azt mondja, hogy a teszt második fele bőven kárpótolta őket az elvesztett időért, nagyon hasznos volt ez az időszak, ez volt a helyes lépés a csapat szempontjából.

2008: Továbbra is szenvednek a csapatok Barcelonában az eső miatt, a teszt harmadik napját is zárójelbe kell tenni, hiszen folyamatosan változtak a körülmények és végig nedves volt az út. A feszültség egyre nagyobb emiatt, a McLaren például úgy döntött, hogy nem is veszteget erre időt és pénzt, nem is ment ki a pályára.

2007: Magyarázkodásra kényszerül a Honda a gyenge teszteredmények miatt. A japán gyártó minden riválisától elmarad eddig, nem képes egyetlen igazán meggyőző körre sem, ráadásul az impresszív hosszú etapok, vagy körszámok sem jönnek tőlük. Túl sokat nem tudnak ezen szépíteni, annyit mondanak el, hogy a Renault-nál azért jobbak ám, hiába a lassabb körök – igaz, a hosszabb etapokon közben egy másodperccel lassabbak a Ferrarinál, a McLarennél, vagy a BMW-nél…

2006: Technikai problémák sújtják a Bahreinben tesztelő Ferrarit, Michael Schumacher csak 49 kört tud megtenni egy teljes nap alatt, mert különböző hibák jelentkeznek az autóval. Felipe Massa a másik Ferrarival közel 130 kört teljesít, neki nincsenek gondjai és egy másodperccel gyorsabb is Schumachernél – a német nem is túl elégedett, bár Massa a 2004-es autót kapta meg a V10-es motorral.

2005

2005: Az öt éve megfoghatatlan Michael Schumacher érzi, hogy nehéz szezonja lesz: a tesztek során nagyon lassú volt a Ferrari és közben az is kiderült, hogy nem rejtegettek semmit, egyszerűen ennyire képesek. Persze egyelőre úgy fest, hogy ez csak átmeneti lehet, hiszen a 2005-ös autó majd csak a Spanyol Nagydíjra készül el, úgyhogy most csak az biztos, hogy a 2004-es Ferrarinál jobb az idei McLaren és Renault – sokak szerint pedig Schumacher addig is ellensúlyozhatja ezt a hátrányt, főleg ha a többiek hibázgatnak, de a hétszeres világbajnok mintha megérezné a bajt...

2004: Új körrekordot állít fel Valenciában Kimi Raikkönen: a McLaren finn pilótája bő egy tizeddel győzi le a Williams-BMW-s Juan Pablo Montoya előző napi csúcsát, ezzel behúzza a teszt mai napját. Raikkönen mögött Mark Webber szerzi meg a második helyet a Jaguarral, majd jön a két Williams és David Coulthard a McLarennel, de egy másodpercen belülre befér még a két BAR-Honda is Takuma Satóval és Jenson Buttonnal.

2003: Ralf Schumacher cáfolja azokat a híreket, melyek szerint a Williamsszel a következő év végén lejáró szerződése után a Toyotához igazol. A német pilóta 1999 óta dolgozik a Williamsszel és azt mondja, hogy épp elég energiát fektet abba, hogy fejlessze az idei autót, a szerződése 2004 végéig szól, egyelőre nem is gondol másra – igaz, azt hozzáteszi, hogy később lehet azért szó a Toyotáról is…

2002: Meglepően szerény célt fogalmaz meg Michael Schumacher a melbourne-i szezonnyitóra: az elmúlt két év világbajnoka azt mondja, hogy szeretne a harmadik helyen beérni az első futamon. Hogy miért ilyen visszafogott? Mert a Ferrari nem készül el az új autóval addig és a tavalyi, 2001-es technika módosítgatott változatával kell majd megkezdenie az évet.

2001: A Jaguar-főnök Bobby Rahal szerint az F1-be megérkező Juan Pablo Montoya lehet az, aki megállítja a címvédő Michael Schumachert. Rahal azt mondja, hogy Montoyához fogható pilótát nem nagyon látott még soha, mert iszonyatosan gyors, de közben fejben is erős, ez utóbbi emeli ki a többi gyors fiatal közül – ráadásul nagyon érett is annak ellenére, hogy újoncnak számít.

2000: „Michael ki fogja nyírni Barrichellót, ahogy minden eddigi csapattársával is megtette. Michaelnek nincs arról szerződése, hogy ő az első számú pilóta a csapatnál, annyi a kiváltsága, hogy használhatja a tartalék autót, de azért ő az egyes számú, mert annyira jó” – mondja a német sztár eddigi csapattársa, Eddie Irvine, amikor arról kérdezik, hogy mit vár a Ferrarihoz a Stewarttól megérkező Rubens Barrichellótól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: