DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
F1

Marko elismerte: Verstappen is távozhat, ha…

A Red Bull tanácsadója szerint bevett gyakorlat a kilépési záradék az F1-ben, de attól nem tart, hogy pénzzel átcsábíthatják a címvédőt. De mi a helyzet Perezzel?

Max Verstappen rendelkezik a(z egyik) leghosszabb élő szerződéssel a Formula-1-ben: a háromszoros világbajnokot 2028 végéig megállapodás köti a Red Bullhoz. Miközben az azt követő jövője erősen kérdéses, hiszen a holland többször célzott már rá, hogy az F1 iránya miatt nem biztos benne, hogy sokáig maradna a száguldó cirkuszban, az elmúlt hetek fejleményei kapcsán az is felmerülhet, hogy ezt a négyéves periódust sem tölti ki.

Korábban ugyanis úgy gondolhattuk, hogy Lewis Hamilton szerződése is biztosan 2025 végéig szól, ám mint kiderült, valójában 1+1 éves kontraktust írtak alá, a brit pedig aktiválta a kilépési záradékát, hogy jövőre már a Ferrarinál versenyezhessen.

f1-verstappen-redbull-portre



Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója a Servus TV-nek nyilatkozva nem tagadta: Verstappen megállapodásában is vannak bizonyos kitételek, amely alapján idejekorán távozhat az energiaitalosoktól a 26 éves versenyző – de a szakember szerint ennek nem a pénzhez, hanem legfeljebb a teljesítményhez lehet köze, ha nem tudnak megfelelő autót adni alá:

„Mint minden Formula-1-es szerződésben, vannak záradékok arra az esetre, ha bizonyos teljesítménybeli feltételek nem teljesülnek. Ezek Max szerződésébe is bele vannak foglalva” – ismerte el Marko.

„Nem hiszem, hogy egy értelmezhetetlen mennyiségű pénz gondot jelente Max szempontjából. De ha nem vagyunk olyan helyzetben, hogy győzelemre képes autót biztosítsunk számára… természetesen versenyzőként a siker érdekli. Nem lesz már fiatalabb. És ha nem látja a fényt a Red Bullnál és nem teljesülnek az említett feltételek, akkor világos, hogy körbe fog nézni. De hol lehetne valami jobb?”

f1-perez-redbull

Mi a helyzet a másik üléssel?

Verstappen helye így is stabilnak tekinthető, a csapattársának sorsa azonban már erősen kérdéses. Sergio Perez tavaly a világbajnoki ezüstérme ellenére is csalódáskeltő teljesítményt nyújtott, így már hónapok óta folyamatosan előkerül témaként az esetleges lecserélése. Marko így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

„Pereznek még szerződése van 2024-re, minden rajta múlik. Ha hasonló formában vezet, mint ahogy az utolsó 2023-as versenyeket befejezte, akkor könnyedén beszélhetünk további hosszabbításról.”

A Red Bull-tanácsadó az egyik potenciális utódjelöltről, a Visa Cash App RB-nél szereplő Daniel Ricciardóról is nyilatkozott: „Ricciardónak meg kell mutatnia, hogy egyértelműen kontroll alatt tartja Tsunodát. Akkor ő is jelölt lehet. De dátumot kérdeztél: azt mondanám, hogy a nyári szünet után bizonyos megfontolásokra már sort lehet keríteni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: