:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 22. 14:00

Már munkaidőben is drónok repkednek az Ikea legnagyobb európai központjában

A raktárkészleteket ellenőrző drónok régóta jelen vannak az Ikea különböző áruházaiban, raktáraiban, egy új pilot révén pedig már akkor is a levegőben vannak, amikor a raktárosok is dolgoznak.

A drónok régóta az Ikea legjobb alkalmazottainak számítanak, legalábbis jelentős mennyiségű időt spórolnak meg a svéd bútor- és lakberendezési áruháznak a hatalmas raktárkészlet folyamatos ellenőrzésével.

ikea_dron

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Ikea eredetileg egy svájci céggel, a Verityvel szerződött arra, hogy a társaság egy drónokra és mesterséges intelligenciára építő készletellenőrző szállítson a multinak, melyet ma már nem csak raktárakban, hanem több nyugat-európai áruházban is használnak a készletezési hibák gyors felfedezésére és korrigálására.

A drónok eredetileg akkor kezdték a műszakot, amikor a hús-vér raktárosok végeztek, már pusztán az éjszakai repülésekkel is több hónapnyi munkát spórolva a társaságnak. 

Egy új pilot projektben a cég genti logisztikai központjában most nap közben is aktívak a vonalkódokat beolvasó drónok, ami az áruházlánc szerint még hatékonyabbá teszi a készletezést azáltal, hogy az emberi munkaerő valós időben tud reagálni az áruhiányra és egyéb anomáliákra.

A fentieket alapul véve alighanem rövidesen hozzá kell majd szoknunk ahhoz is, hogy egy Ikea-ban járva-kelve drónok repkednek majd a fejünk felett, melyek árgus szemmel figyelik, hogy valóban annyi KLEPPSTAD ágykeret vagy éppen BJÖRKSNÄS komód van raktáron, amennyit a készletkezelő rendszer jelez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.