DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Ferrari-elsőség a második F1-es tesztnapon

Carlos Sainz volt a leggyorsabb csütörtökön Bahreinben, adódtak kisebb gondok a Red Bullnál, Hamilton jól ment a Mercedesszel. Ez történt ma a teszten.

Ugyan a szerdai nyitónapot még megúszta az F1-es mezőny piros zászlós megszakítás nélkül a bahreini előszezoni teszten, de a csütörtök délelőttöt már nem: egy rázókődarab, egy csatornafedél szakadt fel a 10-es kanyarnál, miután Charles Leclerc, majd Lewis Hamilton ráhajtott. Az illetékesek hosszasan vizsgálták az incidens helyszínét, végül pedig nagyjából félórás várakozás után úgy döntöttek, már nem indítják újra a hátralévő egy órára a gyakorlás délelőtti szakaszát. Így nem féltávnál volt az ebédszünet, hanem tovább, öt órán keresztül tartott a délutáni etap.

A szerdán domináló Red Bull ma problémásabb napot teljesített: Max Verstappen helyett Sergio Perez vette kezelésbe az RB20-ast, de több kisebb-nagyobb hibát is ki kellett mozognia. Már a nap elején lángra kapott a jobb első fékje, amit utána hosszasan vizsgáltak az energiaitalosok, majd délután maradt ő az autóban, és az eredeti tervekkel ellentétben nem adta vissza a munkát Verstappennek – de ott is voltak gondjai, egy ponton például elment az autó hajtása. Végül azért összességében nem lehet elégedetlen, hiszen ő tette meg a legtöbb kört a nap során, és a közepes gumikon fel is jött a második helyre, csak a lágy gumis Sainz előzte meg nyolc tizeddel.

Akinek nem lehetett oka panaszra, az a Ferrari, amely a hibamentes szerda után egy biztató csütörtököt teljesített: ezúttal sem voltak technikai gondok az autóval, és a gyakorlás mindkét fázisában a Scuderia volt a leggyorsabb. Délelőtt Charles Leclerc zárt az élen, a délután megérkező Carlos Sainz pedig előbb szinte megfutotta Verstappen tegnapi körét, majd egy időmérős szimulációt is elvégzett a C4-es, lágy gumin, amivel jelentős épített ki magának a többiekkel szemben. Perez végül közelített rá, de a tempó és az autó viselkedése is rendben volt ezen a napon, nem hátráltatta őket semmi, úgyhogy elégedettek lehetnek a Scuderiánál.

f1-ferrari-sainz-2024-teszt



A visszafogottabb szerdai nap után csütörtökön ki kell emelnünk a Mercedest is, Lewis Hamilton alatt ugyanis most jobbnak tűnt a W15. A köridővel sem volt különösebb probléma, azonos gumikon, szinte azonos időszakban négy tizedet kapott Sergio Perez Red Bulljától, és a körmennyiség is megvolt, nem adódtak bosszantó problémáik, nyugodtan tehették a dolgukat. Ehhez hozzátartozik, hogy az autó vezethetősége is egészen másnak tűnt, mint a tavalyi, jóval direktebben fordult be, főleg a közepes erősségű kanyarokba, bár a hátsó tengely stabilitása most is okozott gondokat.

Ezúttal is futott jó időt Lando Norris a McLarennel, bár a wokingiaknál is adódott némi technikai probléma, szerdához hasonlóan ezúttal is huzamosabb ideig voltak kénytelen szerelni a bokszban.

Daniel Ricciardo alatt megint jól működött a Visa Cash App RB, bár az ötödik helyet a C4-es gumiknak köszönhette, a C3-asokon a hatodik helyen állt ezt megelőzően. Az Aston Martin most kevésbé volt meggyőző, az Alpine-ról, a Stake-ről és a Williamsről nehezebb következtetéseket levonni, a Haas pedig egyáltalán nem is ment érdemi időt: ugyan 120 kör fölé jutottak mennyiségbne, de sem Kevin Magnussen, sem Nico Hülkenberg nem sietett.

Verstappen, George Russell és Alexander Albon nem ült autóba ezen a napon.

A második tesztnap eredménye:

  Pilóta Csapat Köridő Körszám
1. Carlos Sainz Ferrari 1:29,921 84
2. Sergio Perez Red Bull +0,758 129
3. Lewis Hamilton Mercedes +1,145 123
4. Lando Norris McLaren +1,335 52
5. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,440 88
6. Charles Leclerc Ferrari +1,829 54
7. Lance Stroll Aston Martin +2,108 96
8. Esteban Ocon Alpine +2,140 78
9. Valtteri Bottas Stake +2,306 97
10. Oscar Piastri McLaren +2,407 35
11. Logan Sargeant Williams +2,657 117
12. Fernando Alonso Aston Martin +3,132 31
13. Guanyu  Zhou Stake +3,794 38
14. Pierre Gasly Alpine +3,883 33
15. Kevin Magnussen Haas +6,690 93
16. Nico Hülkenberg Haas +7,588 31
17. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +8,153 40
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: