Borongós, esős idővel búcsúzik a hét utolsó munkanapja

2024.02.23. 05:59
Pénteken erősen felhős vagy borult időre számíthatunk több helyen kisebb esővel, záporesővel. A délkeleti tájakon szakadozottabbá válhat a felhőzet, így arrafelé kisüthet a nap. A délies szél továbbra is sokfelé lesz élénk, amit helyenként erős lökések kísérhetnek.

Általában erősen felhős vagy borult időre számíthatunk pénteken. Több helyen fordulhat elő kisebb eső, záporeső. Sokfelé élénk, erős, olykor viharos lökések kísérik a délies szelet – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű, de az északi határszélen hűvösebb lesz az idő. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható, ezért a HungaroMet nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

Az orvosmeteorológia szerint a magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek. Jellemző lehet a fejfájás, a migrén, az ingadozó vérnyomás, a szédülés, a fáradékonyság, valamint az alvászavar is. 

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, de ingerlékenység és nyugtalanság is előfordulhat.

Szombaton is jellemzően felhős lesz az ég, és többfelé kell számítani esőre, záporra, néhol még zivatar is előfordulhat. Napközben nyugaton és északnyugaton maradhat szárazabb az idő. A legmagasabb hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul majd – írja az Időkép.

Vasárnap hajnalban ködfoltok képződhetnek. Napközben nyugaton, északnyugaton inkább gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, máshol átmeneti szakadozások mellett jobbára erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan előfordul eső, zápor, de zivatar sem kizárt, a nyugati országrészben kisebb a csapadék esélye. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet 0 és plusz 8, a maximum 11–17 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras