DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Retro

F1-Archív: Schumacher bizakodik

Tulajdonos nélkül maradhat a Honda, problémásak az új hibridek, Michael Schumacher bizakodó az új Mercedest illetően - íme az elmúlt húsz év F1-es hírei február 23-áról.

2023: Új stratégiai vezetőt nevezett ki a Ferrari: az olasz média értesülései szerint Inaki Rueda helyett idén már egy 28 éves indiai mérnök, Ravin Jain irányítja a bokszfal munkáját az F1-es hétvégéken a maranellói istállónál. Közben a Red Bullnál úgy vélik, hogy a Mercedes lesz a fő ellenfelük, nem a 2022-ben annak számító Ferrari. Az idei első tesztnapon egyébként Max Verstappen a leggyorsabb Fernando Alonso előtt, és beindulnak a találgatások az Aston Martin erejével kapcsolatban...

2022: Az idei első háromnapos teszttel rajtolt el a Formula-1 új korszaka Barcelonában. A csapatok azonnal belevetették magukat a munkába, az első nap legjobb idekt végül Lando Norris futotta a McLarennel. „Remélem, hogy valóban gyorsak vagyunk! Ugyanakkor nem tudom pontosan, egyelőre még nehéz lenne bármit is mondani.  Az élen vagyunk, szóval mindenki azt hiszi majd, hogy megnyerjük az első versenyt, de igazából erre semmi esély” – mondta Norris a nap végén.

2021: Visszatekinte mulatságos üzengetés zajlik az F1-ben: Toto Wolff az előző évi szezonzáró miatt kijelenti, hogy a Red Bull a Mercedes elé került technilailag, dr. Helmut Marko pedig határozottan azt válaszolja, hogy erről szó sincs. Az energiaitalosok mindenesetre azt nem tagadják, hogy a szélcsatorna-adataik biztatóak...

2020: Alex Albon szerint az új RB15 jobban vezethető a Red Bull előző autójánál. A csapat előrelépést tett – szűrte le az első barcelonai teszt alapján.

2019: A Sebastian Vettel mellé csatlakozó Charles Leclerc szerint „jó jel lenne”, ha Mattia Binotto csapatfőnök számára problémát okozna a Ferrari két gyors versenyzőjének kordában tartása. „De realista vagyok, ez még csak második szezonom lesz az F1-ben, sokat kell tanulnom.”

2018: „Jó idők jönnek” – ígérte Fernando Alonso a McLaren szurkolóinak, miután először megjáratta a csapat aktuális autóját, az MCL33-ast. A spanyol szerint az utóbbi évek csak még jobban összekovácsolták a wokingi gárdát, ennek első eredményei pedig már az a közeljövőben meg fognak mutatkozni.

2017: Hamilton lazább szabályokra vágyik, már ami a szociális média használatát illeti. Bernie Ecclestone irányítása alatt az F1-es versenyhétvégéken a paddockban ugyanolyan szigorú filmezési szabályok vonatkoztak a pilótákra, mint bárki másra, emiatt pedig Hamilton már megütötte a bokáját. Az interneten előszeretettel jelen lévő brit abban bízik, hogy a sorozat új tulajdonosa, a Liberty Media nem lesz ennyire szigorú. 

f1-paddock-hungaroring-2018



2016: Sikertelen debütálás miatt a Honda leváltja az F1-es az projektjéért felelős főnökét, Yasuhisa Arait. Helyére a márkánál 1986 óta szakértő Yusuke Hasegawa érkezik, aki a fejlesztést és a gyártást is felügyelni fogja.

2015: Kétséges, hogy Fernando Alonso folytathatja-e a munkát az előszezoni teszten Barcelonában, miután egy baleset következményeként kórházba szállították. A spanyol épp a McLaren aktuális versenyautóját tesztelte, amikor a hármas kanyarban elveszítette uralmát a gép felett, s a falba csapódott.

2014: Meggyűlik a mérnökök baja a hibrid autókkal. Az újgenerációs erőforrások még a szakma legjobbjait is kihívások elé állítják, a Ferrari beszámolója szerint ugyanis egy telemetriát érintő problémát kétszer annyi idő alatt sikerült megoldaniuk, mint az egy évvel korábbi, jóval egyszerűbb autóban.

2013: A McLaren színeiben versenyző Sergio Perez zárta az élen az előszezoni teszt második etapját. Mögötte egy hajszálnyival a Ferrari spanyolja, Fernando Alonso futott be, őt pedig kisebb meglepetésre egy Sauber követett Nico Hülkenberg személyében. A címvédő Red Bull két pilótája, Sebastian Vettel és Mark Webber az ötödik és a tizenharmadik helyen végzett. A héten két pilóta teljesített 1000 kilométer feletti távot, Alonso a Ferrarival és Max Chilton a Marussiával.

2012: Második előszezoni tesztnapját teljesítve Michael Schumacher biztos benne, hogy előrelépést jelent az idei Mercedes. A hétszeres világbajnok 127 problémamentes kört futott a W03-assal, legjobb körével pedig a második helyet foglalta el a tabellán.

f1-schumacher-2012-action

2011: Nick Heidfeldnek magába kellett szállnia, mielőtt elfogadta Robert Kubica helyettesítését a Renault-nál. A lengyel jövője egy súlyos ralibalesetet követően vált bizonytalanná, amit a német szörnyen sajnál, ám eközben örül annak, hogy ismét lehetőséget kap az F1-ben.

2010: Fernando Alonso örömmel működött közre a McLarent és a Ferrarit érintő kémkedési ügy nyomozásában. Az előző évtized F1-es botrányában az olaszok egyik lefokozott tagja műszaki adatokat juttatott el a csapat fő ellenfelének, a McLarennek, amelynek akkoriban Alonso is tagja volt. Szerződése ide vagy oda, a spanyolnak erősebb volt az igazságérzete, ezért készségesen segítette az FIA vizsgálatát.

2009: Tulajdonos nélkül maradhat a Honda csapata. A japán alakulat december óta keresi vevőjét, sikertelenül, pedig a jelöltek között ott volt a dúsgazdag vállalkozó, Richard Branson és az F1-tulajdonos Bernie Ecclestone is. Egyre kétségesebbé válik a csapat részvétele az idei szezonban, amely március végén rajtol Melbourne-ben.

2007: A vártnál gyengébb eredményekkel zárta a Red Bull az előszezoni teszteket, ezért David Coulthard kénytelen átértékelni idei céljait. A tizenháromszoros futamgyőztes szerint a csapat Adrian Newey által tervezett autójával az év végi ötödik hely lehet a reális.

redbull-2007-coulthard-horner

2006: Jenson Button lett az előszezoni teszt harmadik napjának leggyorsabbja, 1:13.935-ös köre közel egy másodperccel lett erősebb Jarno Trulli egy évvel korábbi pole-pozíciós idejétől. A britet a Renault két pilótája, Giancarlo Fisichella és Fernando Alonso követte. A top hatba csak a Honda, a Renault és a McLaren-Mercedes pilótái kerültek be, mindannyian Michelin-gumikkal. A Bridgestone-t használók a mezőny második felébe szorultak.

2005: Frank Williams szerint a Jaguart felvásárló Red Bull az év meglepetése lehet. A Dietrich Mateschitz által pénzelt, Helmut Marko tanácsadásával igazgatott csapat David Coultharddal vág neki a szezonnak. Vannak, akik nem veszik komolyan őket, ám Williams úgy látja, érdemes rájuk odafigyelni.

2004: Pletykák szerint komoly akadályokba ütközött Ralf Schumacher és a Williams szerződéshosszabbítási tárgyalása. A német pilóta állítása szerint már tavaly ősszel megegyezhettek volna, ám az akkor kitűzött megbeszélésen a csapatfőnök Frank Williams nem jelent meg, ezzel magára haragítva Schumachert, aki ezt követően behúzta a kéziféket.

2002: A BAR csapatának új főnöke minden hitét a Hondába fekteti. David Richards három sikertelen szezon után idén vette át az irányítást a brackley-i alakulatnál, a siker kulcsát pedig a motorszállítóval szorosabbra húzott kapcsolatban látja.

honda-2002-panis-action

2001: A brókerek Michael Schumachert tartják az idei világbajnoki küzdelem legnagyobb esélyesének. A Ferrari pilótája egy idei sikerrel negyedik vb-címét ünnepelhetné, ám ehhez a McLaren párosának, Mika Hakkinennek és David Coulthardnak is lesz néhány szava. 

2000: Értékes tesztidőt kénytelen kihagyni a Williams újonca, Jenson Button. A húsz éves pilóta edzés közben szenvedett el izomsérülést, ám a csapat arra számít, hogy a március 12-ei szezonnyitóra Button teljesen felépülve fog megérkezni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: