DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Vasseur és Schumacher: miattuk igazol át Hamilton a Ferrarihoz

Úgy érezte a brit, most jött el az idő a váltásra, de Vasseur személye nélkül nem jött volna létre az átigazolás. Gyerekként Schumachert csodálta az F1-ben.

A bahreini Formula-1-es teszt utolsó napjáig kellett várni arra, hogy Lewis Hamilton is résztvevője legyen a napközbeni hivatalos sajtótájékoztatónak, és ahogy arra számítani lehetett, mindenekelőtt a három héttel ezelőtt bejelentett ferraris átigazolás volt a kérdések fókuszában a brit esetén.

„Nyilván nyáron aláírtam a szerződéshosszabbításomat, és akkor a Mercedesnél láttam a jövőmet. De jött egy lehetőség az év végén és úgy döntöttem, lecsapok rá. Ez volt a legnehezebb döntés, amelyet valaha meg kellett hoznom” – beszélt arról Hamilton, hogy mi változott néhány hónap alatt, miután augusztusban még aláírt a Mercedesszel.

f1-hamilton-ferrari-2



„Nagyjából 26 éve vagyok a Mercedesnél, támogattak engem, és hihetetlen utazásunk volt együtt. Történelmet írtunk a sporton belül, és roppant komoly büszkeséggel tölt el mindaz, amit elértünk. De végső soron a saját történetemet írom, és úgy éreztem, most érkezett el az idő, hogy egy új fejezetet kezdjek.”

 

Gyerekként Schumachert és a vörös autót csodálta

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a Ferrari, Hamilton az F1 másik hétszeres világbajnokának, Michael Schumachernek a sikerkorszakát emelte ki – hozzátéve azt is, hogy azóta a Scuderiának nem volt sok sikerben része, így nagy kihívásnak tartja visszajuttatni őket a csúcsra:

„Szerintem minden versenyző, ahogy nőtt fel és látta a történelmet, látta Michael Schumachert a csúcsformájában… valószínűleg mindannyian néztük, ahogy a képernyőn feltűnt a pilóta a vörös autóban, és azon gondolkodtunk, milyen lenne ebbe belekerülni. Elmegyünk az Olasz Nagydíjra, és látjuk a Ferrari-rajongók vörös tengerét, és csak csodálni tudjuk az egészet.”

f1-schumacher-ferrari

„Egy olyan csapatról van szó, amely nem élt át nagy sikereket Michael napjai és 2007 óta, és óriási kihívásként tekintek erre. Gyerekként úgy játszottam a videojátékokkal, hogy Michael autójában ültem, úgyhogy ez egyértelműen egy álom, és nagyon-nagyon izgatott vagyok emiatt.”

 

Vasseur nélkül nem történt volna meg az átigazolás

A ferraris váltás egyik kulcsszereplője a Ferrari csapatfőnöki székében második szezonjára készülő Frederic Vasseur lehetett, aki a juniorszériákban eltöltött közös idények óta jó kapcsolatot ápol Hamiltonnal. Maga a 39 éves pilóta is elismerte ezt:

f1-hamilton-vasseur

„Nagyszerű a kapcsolatom Freddel. Nyilván nála versenyeztem, nagy sikereket értünk el az F3-ban és a GP2-ben. Ott tettük le az alapjait a kapcsolatunknak. Mindig kapcsolatban maradtunk. Gondoltam, hogy nagyszerű csapatmenedzser válik majd belőle és egy ponton fellép az F1-be, de akkoriban nem érdeklődött ez iránt.”

„Klassz volt látni, amikor csatlakozott az Alfa csapatához, aztán amikor megkapta a munkát a Ferrarinál, nagyon örültem neki. Úgy vélem, egyszerűen ez a csillagok együttállása volt, nélküle ez nem igazán történt volna meg. Szóval rendkívül hálás és izgatott vagyok az ott végzett munkája kapcsán.”

 

Megtanul-e olaszul?

Hamilton elárulta: még nem járt a Ferrari maranellói F1-es gyárában, arra a kérdésre pedig, hogy tervezi-e, hogy megtanul-e olaszul, így reflektált:

„Az évek során nem tudtam megtanulni egyetlen másik nyelvet sem, de természetesen egyértelműen meg fogok próbálni. Emlékszem, amikor Olaszországban gokartoztam, néhány mondatot elsajátítottam, remélhetőleg ezek gyorsan vissza fognak jönni.”

f1-hamilton-ferrari

A hétszeres vb-győztes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg még maximálisan a Mercedesre koncentrál és arra, hogy sikeres legyen a zárás:

„De a mostani fejezet még nem zárult le a Mercedesszel, még mindig száz százalékig arra koncentrálok, hogy a legjobbamat nyújtsam ennél a csapatnál idén. Próbálunk a csúcson zárni, ez a nagy cél nekem és a csapatnak, és abszolút hiszek mindenben és mindenkiben a csapatnál. Nagyszerű, amit eddig csináltunk, ezért remélem, valahogy csökkenteni tudjuk a lemaradást a Red Bullhoz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: