DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az utolsó bahreini tesztnap

Harmadik napjával már zárul is a 2024-es előszezon egyetlen kollektív gyakorlása az F1-es mezőny számára: kövessétek velünk az eseményeket!

- Már az utolsó napjához érkezett az F1-es teszt Bahreinben
- Nagyon hamar meg kellett állítani a munkát, ugyanis ismét egy meglazult csatornafedél okozott problémát és hosszabb leállást
- A szerelés után magyar idő szerint 9:45-kor folytatódott a körözés, amely ebédszünet nélkül zajlik 17:00-ig
- A csütörtökön leggyorsabb Carlos Sainz egy korai körrel az élre állt, és nagyon sokáig vezette is a napi táblázatot
- A legtöbben versenyszimulációkat hajtottak végre a délelőtt folyamán
- Verstappen délután megérkezett, és az első érdemi körével át is vette a vezetést, majd hamarosan Leclerc ugrott az élre

 

Nagy szeretettel köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen indul a harmadik, egyben utolsó nap a bahreini előszezoni F1-es teszten, ahol a tervek szerint magyar idő szerint ma is reggel 8 és dél, valamint 13 és 17 óra között lesznek pályán az autók - amennyiben egy csatornafedél persze nem rondít bele a számításokba...

Ami az eddigi történéseket illeti: szerdán Max Verstappen mindenkit sokkolt elsőre, amikor 1,1 másodperccel végzett az élen az új Red Bull-lal, csütörtökön viszont már némileg árnyaltabb lett a kép, ugyanis Carlos Sainz volt a leggyorsabb a Ferrarival - jóllehet, meg kell jegyezni, hogy ő már a C4-es lágy keveréken futotta az eredményét, míg Sergio Perez a C3-ason maradt el tőle hét és fél tizeddel.

Na de kiket láthatunk ma az autóban? A Red Bullnál változtak az eredeti tervek, hiszen miután Perez tegnap megkapta az egész napot, ma csak délelőtt fog vezetni, a többieknél pedig így fest a beosztás - azaz csak a Williamsnél nem lesz munkamegosztás:

Red Bull: Perez / Verstappen

Mercedes: Hamilton / Russell

Ferrari: Sainz / Leclerc

McLaren: Norris / Piastri

Aston Martin: Stroll / Alonso

Alpine: Ocon / Gasly

Williams: Albon

RB: Ricciardo / Tsunoda

Stake: Bottas / Zhou

Haas: Magnussen / Hülkenberg

Meg is nyitott a bokszutca, Stroll, Magnussen és Norris máris a pályán.

Nyolcan már kint is a pályán, egyedül Hamilton és Bottas még a garázsban.

Érkeznek is az első idők, Sainz 1:32,7-es körrel vezet, ami közel három másodperccel lassabb a tegnapi eredményénél, így természetesen sok jelentősége nincs - bár érdekes, hogy ő és Tsunoda már most a lágyabb keverékű gumit rakta fel.

Még egy gondolat a csütörtökhöz: amiben reménykedhetnek a Ferrari és az izgalmas szezonok rajongói, hogy Sainz nemcsak egy körön volt ezúttal jobb, mint Perez, hanem a számok alapján a versenyszimuláció során is. Persze azonnal szögezzük le: eltérhettek az üzemanyagszintek, a motorbeállítások, és persze azt is adjuk hozzá, hogy az RB20-asban nem Verstappen, hanem Perez ült, de némi reménysugarat azért így is jelentenek a második napon látottak a szerdai nyitány sokkja után.

Sainz 1:32,017-re javít az élen, mögötte Norris, Albon, Perez a sorrend.

Norris 91 ezredmásodpercre megközelíti Sainzt, a McLarenen ráadásul a C3-as gumik voltak fent a spanyol C4-eseivel szemben. Pár szó gyorsan a gumikról: a jövő hétvégi szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a három legkeményebb keverék, azaz a C1, C2 és C3 lesz használatban, vagyis a C4 és a C5 nem - nem véletlen, hogy hatan nem is kértek utóbbiból, sőt a McLaren és az Alpine a C4-ből sem a tesztre.

Mire ezt leírtuk, Sainz is gyorsult, méghozzá immár ő is a C3-ason: 1:31,247 az új pénteki etalonidő.

Piros zászló! Úgy fest, megint egy csatornafedéllel adódhatott probléma - hihetetlen...

És a visszajátszások szerint ugyanott, a 11-es kanyar előtt történt az incidens: Perez hajtott rá a rázókőre! A Red Bull szerelői meg is emelték az RB20-ast, hogy a padlólemezét is megvizsgálják.

Indulhat megint a munka - vajon ma hány emberig jutunk el, aki odamegy?

Már Niels Wittich versenyigazgató is a helyszínen, miközben a marsallok tegnaphoz hasonlóan a pálya más pontjain is ellenőrzik a rázóköveket.

Zajlik a hegesztés... Ezzel megint értékes időt veszítenek a csapatok, meglátjuk, kompenzálják-e őket valamennyire, mint tették azt tegnap is.

Így állunk egyébként most: Sainz vezet, heten futottak mért kört, s a megtett körök tekintetében is a Ferrari volt eddig a legszorgalmasabb 11-gyel.

Fél órája áll a teszt, de még mindig gőzerővel dolgoznak a csatornafedélen. Kellemetlen és aggasztó is egyben a jövő hétvégi évadnyitó előtt, hogy két egymást követő napon ugyanott akadt gond...

Deja vu...

Egyelőre nincs információ róla, mikor indulhat újra a teszt, mindenesetre tegnap egy órával a délelőtti szakasz vége előtt úgy döntöttek, nem lesz már újraindítás és inkább a délutánt nyújtják meg, most viszont még három óra lenne hátra a délelőtti körözésből...

Mondjuk az beszédes, hogy már le is vették inkább a futóórát, szóval valószínűleg lesz némi programváltozás ismét.

Közben a The Race osztott meg egy fotót arról, hogy még maga Adrian Newey is befeküdt Perez autója alá, hogy megnézze, mennyire sérült az RB20-as alja a csatornafedéllel történt kontakt során...

No, végre egy információ: az FIA szerint az újraindítás várható időpontja helyi idő szerint 11:45, ami magyar idő szerint 9:45-öt jelent, azaz még nagyjából fél óra várakozás várhat ránk. Közben pedig a visszaszámláló 8 órától kezdett el visszafelé pörögni, ami azt is jelenti, hogy a most kiesett időt úgy pótolják, hogy kimarad az ebédszünet.

Laurent Mekies, a Visa Cash App RB csapatfőnöke szerint elég frusztráló az újabb szünet, de eddig nem panaszkodhatnak a teljesítményükre, és az újraindítás után Daniel Ricciardo versenyszimulációt fog végrehajtani.

Megerősítve: nem lesz ebédszünet, magyar idő szerint 17:00-ig pihenő nélkül folytatódik a mai tesztnap!

A Williams új kormánya:

Még mindig zajlik a javítás, pedig nyolc percen belül elvileg újraindul a körözés.

Elvégeztek a javítással, tartjuk magunkat ahhoz, hogy három perc múlva jön a zöld jelzés!

Meg is van a zöld jelzés, folytatódik a tesztnap!

Jönnek is a köridők, továbbra is Sainz vezet, de Perez feljön mögé másodiknak, fél másodperc a lemaradása.

Norris után pedig már Stroll a negyedik, ő is javított.

Érdemes figyelni a belsőkamerás felvételeket, és az autók viselkedését. A Mercedes Hamilton alatt meglehetősen idegesnek tűnt szinte minden bekormányzásnál, és ha nem is ennyire, de a McLaren is hasonló jeleket mutatott Norris alatt - és a korai ellenkormányzások után hajlamos volt megtolni az orrát, ami jelentős időveszteséget okozott.

A Williamsnek is voltak túlkormányzott pillanatai Albon alatt, egyelőre kicsit úgy tűnik, hogy az újragondolt koncepciók beállításaival még dolgozni kell a legtöbb csapatnak. Persze erre való a teszt...

Közben hivatalos közleményben erősítette meg a WEC, vagyis az endurance-világbajnokság azt, amiről nemrég már mi is írtunk: el kell halasztani az erre a hétvégére tervezett szezonfelvezető prológot. A szombat-vasárnapi programot hétfőn-kedden bonyolítják majd le Katarban, a szezonnyitó helyszínén.

A csúszás oka az, hogy geopolitikai okokból a Vörös-tengeren több hajózási útvonalon is jelentősek a késések, ami miatt a WEC-csapatok szállítmányai sem érkeztek meg időben a helyszínre.

A WEC tájékoztatása szerint a hétvégi szezonrajtot mindez nem befolyásolja.

Hamilton elindult egy gyorskörre, de már az első kanyart elfékezte, úgyhogy hamar hamvába holt ez a próbálkozás.

Sainz is így járt nem sokkal korábban, összességében a hosszabb kihagyás után sem hemzseg a pálya az autóktól.

Hamiltonnak a C5-ös, leglágyabb gumi sem jön be: hét tizedet kap vele Sainz C3-as körétől. 

Stroll fut egy lila első szektort, de aztán belassul, és negyedik idővel zárja a körét.

Még mindig Sainz korán futott C3-as köre a legjobb ma.

Perez is fut egy mért kört, de nem javít, marad második. De most jön a pályára Sainz!

A legtöbb kört egyébként eddig Ricciardo teljesítette, ő 29-nél tart, Ocon 15-tel utolsó ezen a listán.

Sainzcal versenyetapot futtat a Ferrari, a gumikopás van most célkeresztben a Scuderiánál.

Akiről továbbra sem tudunk semmit, az az Alpine: csak a közepes gumikat nyúzzák, a többiektől elég eltérő programot futnak, kevés a gyorskörük, és Ocon ma is csak 9., egyedül a mért kört még nem futó Ricciardót előzi meg.

Más kérdés, hogy az enstone-iak tavaly is hasonló módon teszteltek, aztán a futamokon ennél azért jobbak voltak...

Perez közben javít, de 2,5 tizedet így is kap Sainztól, úgyhogy továbbra is második a Red Bull mexikóija.

Közben az aszfalt már 39 Celsius-fokos, úgyhogy kezd megint elég meleg lenni Bahreinben.

Ricciardo már negyven körön is túl van, jelenleg rajta kívül csak Magnussen mondhatja el magáról, hogy harmincnál több fordulót tett meg.

Hamilton alatt továbbra is meglehetősen túlkormányzott a Mercedes, újabb kör megy emiatt kárba. Norris alatt is szinte ugyanígy, ugyanabban a kanyarban produkált ugyanilyet a McLaren, ez a két autó egyelőre kissé birkózós.

És ahogy ezt leírjuk, rákontrázik a Williams is, Albon alatt ugyanaz történik. A mai napon ez a három autó látszik egyelőre a legkevésbé stabilnak.

Elmúlt 11 óra, változás nincs: Sainz reggeli köre még mindig a leggyorsabb, a spanyol pedig közben már 40 megtett kör felett jár, az itteni 57 körös versenytáv vége felé halad.

 

Ricciardo közben teljesített egy versenytávot, a  szimuláció végére ért a közepes és a kemény keveréket használva.

A versenyzők véleménye egyébként jelenleg az, hogy természetesen továbbra is a Red Bullé a leggyorsabb autó, de jelen pillanatban talán nem annyira drámai a helyzet, mint ahogy az az első napon, Max Verstappen egy másodperces előnye idején volt. 

Ugyanakkor a Red Bull a hírek szerint a negyedik futamra már egy jelentős fejlesztési csomagot hoz, és az lesz a nagy kérdés, hogy a többiek milyen ütemben tudják fejleszteni az újragondolt autóikat...

A McLaren egyébként ma sem dolgozik túl sokat: Lando Norris teljesítette a legkevesebb kört a délelőtt folyamán, most is jó ideje a garázsban van az autó. A húsz megtett kört hasonlítsuk össze Ricciardo 62 körével, vagy akár Magnussen 53 és Sainz 44 fordulójával...

Pereznál is szerelnek valamit az autó alatt, de a Red Bull egyelőre nem lehet elégedetlen a napjával. 

A hírek szerint hamarosan Verstappen érkezhet a pályára Perez helyett, és korán cserélhet versenyzőt a Red Bull.

Köridőkről egyébként azért nem tudunk beszámolni, mert mindenki versenyetapokat gyűr, Stroll most éppen a C1-es gumikkal van kint a pályán, és senki sem erőlteti az egykörös tempót.

Ricciardo közelít a 70 megtett körhöz, most éppen összefestett autóval teljesít szolgálatot. Nem mondhatjuk, hogy nem dolgoztatják meg a pénzéért...

Két körön belül Sainz is teljesíti a bahreini versenytávot. Rendkívül aktívak a csapatok délelőtt, mindenki versenyt szimulál.

Perez hosszú ideje a garázsban van, a Red Bullnál továbbra is szerelnek.

Fernando Alonso éppen arról beszél, hogy nagyon jól mérhető minden változás, mert a pályát tökéletesen ismerik, a gumik is maradtak a tavalyiak, úgyhogy az autó viselkedése meglehetősen jól feltérképezhető a tavalyihoz képest.

Közben jönnek majd a pilótacserék is, néhányan már ki is szálltak az autóból. Mivel hivatalos ebédszünet nincs a reggeli megszakítás miatt, így nem áll meg a munka, de a Williamst leszámítva mindenki váltani fog valamikor a következő egy órán belül.

Összefoglaltuk, hogy mi történt reggel óta a bahreini tesztnapon, az alábbi cikkben elolvasható:

https://formula.hu/f1/2024/02/23/palyagondok-es-ferrari-vezetes-pentek-delelott 

Magnussen beragadt a Haasba? Kért egy kalapácsot a bokszban, hogy kiszabadítsa magát...

Na jó, nyilván nem szorult be, de a dán azóta is kalapál valamit a pilótafülke belsejében, a térdeinél...

A McLarenről közben kiderült, hogy kuplungproblémák miatt lezárta Norris mai etapját. A brit pilóta alig 20 kört tett meg. A wokingiaknak eddig minden napra jutott valamilyen bosszantó technikai hiba...

Üres a pálya, minden autó a garázsban van.

Mondhatjuk, hogy "de, lesz ebédszünet!"

Egy szünet után Perez és Sainz visszaült az autóba, ők maradtak egyelőre munkában.

Sainz kiszállt: 71 körrel fejezi be a napot, Perez is visszatért és szintén lezárta a tesztet, rövidesen minden autóban feltűnnek a csapattársak. 

Albon a pályán: ahogy korábban is jeleztük, a Williams az egyetlen, amely csapat nem cserél versenyzőt a nap során. A thai most élvezheti a bahreini aszfaltcsíkot egyedül...

Oscar Piastri a volánnál, ő az első, aki megkezdi a munkát a délutános műszakból.

Az utóbbi egy órában hatalmas volt a csend, most már talán újraéled a bahreini pálya. A McLarennek pedig a kuplunghiba miatt nagy szüksége is lenne a zavaratlan körözésre...

Szóval így zárult a délelőtt:

Csak nem akarnak jönni a többiek, kevés tesztidő ide vagy oda, mindenki a bokszban van, kivéve Piastrit, mert a McLarennek sietős a munka. Az ausztrál már 12 kör felett jár, lassan megfutja azt, amit Norris egész délelőtt...

Charles Leclerc egyelőre elégedett a Ferrarival (mielőtt ma beleül):

„Még mindig nagyon nehéz felmérni, hol is állunk. De végigmentünk a programunkon, nem volt semmilyen komoly problémánk. Úgy vélem, az első számú lényeges pont, hogy nincsenek meglepetések: mindent, amire számítottunk ettől az autótól, megkaptuk az igazi pályán is. Ez jó, mert ez segít nekünk fejleszteni az autót a szimulátorban, és úgy tűnik, mindennek van értelme.”

Közben már Alonso is a pályán!

Leclerc alatt keresztbe áll a Ferrari, egyelőre 10. a monacói. 

Verstappen is megérkezik, az első értékelhető köre a 7. helyre jó, 1,4 másodperccel Sainz mögé.

Leclerc begyorsul, 1:31,6-os körrel felugrik a harmadik helyre, négy tizedet kap Sainztól, csak ő és Perez előzi meg.

Verstappen rendet tesz!

Az első meghúzott körével két tizedet ad Sainznak, és átveszi a vezetést!

Sainz köre kora reggel óta eddig a legjobbnak bizonyult, de talán most Verstappen volt az első, aki az egykörös tempóra ment rá, mindenesetre ennél már jött jobbat a héten ő is és a Ferrari is.

Russell egy 9. idővel melegít be, fél másodpercet kap Hamiltontól. Alonso viszont repeszt egy ötödik időt, bejön a két Ferrari és a két Red Bull mögé.

Három órával a vége előtt így állunk:

Verstappen tovább javít, két lila szektor után bemegy 1:31 alá, a legjobb idő most 1:30,763.

Jönnek a gyorskörök másoknál is, most épp Alonso javított, és ugrott fel Sainz mögé a harmadik helyre.

Leclerc ugrik az élre, három és fél tizedet ad Verstappennek a C3-ason. Ez a teszt második legjobbja  Sainz tegnap 1:29,9-es köre után.

Piastri jön be a 6. helyre első mai épkézláb körével.

Alonso lila első szektort futott, még gyorsabbat ment a közepesen, mint Leclerc az eggyel lágyabb keveréken – a live timing megtréfált minket, a monacói nem közepesen futotta meg az eddigi legjobb kört.

Kíváncsian várjuk, jönnek-e további gyorskörök a mezőny más tagjaitól.

Az egyetlen versenyző, aki ma nem kap szerepet, Logan Sargeant, de az F1TV tesz róla, hogy ő se unatkozzon, hiszen beültették kommentátornak.

Hohó, Leclerc újabb gyorskörre indul a lágyakon.

Erősen indul a kör, bár élesben valószínűleg elvennék négykerekes pályaelhagyás miatt... A második szektor után is egy tizeden belül saját legjobbjához képest, és így is ér be, a harmadik szektor lilára sikeredett.

Leclerc egyéni legjobb első, abszolút legjobb középső és utolsó szektor: 1:30,322 a nap új legjobbja – az első szektor viszont még mindig Alonsóé, aki javít is azon a szektoron most!

Alonso feljött a harmadik helyre, enyhe déja vu érzésünk lehet: az Aston Martin úgy csinál, mintha gyors lenne, akárcsak tavaly. De vajon ez most is valós...?

Miközben Piastri feljön a negyedik helyre, Fred Vasseur Carlos Sainzot méltatja a kamerák előtt.

Többen hosszú etapokat futnak most, köztük Hülkenberg és Zhou is. Nézői szempontból kevésbé élvezetes, mint a gyorskörök, de ha valahol, hát a teszten egyáltalán nem számít, mi érdekes a nézőknek és mi nem.

De egy jó kis csatát legalább láthattunk, Tsunoda előzte Hülkenberget, mielőtt a bokszba húzott.

Megy le a nap Bahreinben, 113 perc van még hátra az idei tesztszezonból. 

Kíváncsian várjuk, fut-e még valaki gyorsköröket lágy keveréken. Egyelőre csak Leclerc, Hamilton és Ricciardo csinált ilyet.

Szinte az összes autó a pályán, kicsit felpörgött most a teszt.

Alonso számos gyorskör után hosszú etapba kezdett.

Az egyetlen versenyző, aki az egész napot teljesíti, Alex Albon a 100. körét futja ma. A délelőtti csapatból Magnussen futotta a legtöbbet, 80 kört, a délutániak közül egyelőre Hülkenberg és Zhou a legszorgalmasabb 55-tel.

Verstappen bekeményített, mármint ami a gumikat illeti, és folytatja a hosszú meneteket – ezúttal már C1-esen.

Nagyon szomorú hír érkezett a teszt közben: 80 esztendős korában elhunyt Wilson Fittipaldi, a kétszeres világbajnok Emerson testvére, aki maga is versenyzett az F1-ben, s megalapította a Copersucar Fittipaldi istállót.

Russell és Tsunoda feljebb jött a köridőlistán, miközben Alonso a közepeseket hosszú etapja végén lágyra cserélte.

A Bahreini Nagydíj nyolc nap múlva pontosan ekkor kezdődik majd meg, nem csoda, hogy buzgón nyomják a hosszú etapokat a versenyzők!

Egy-egy gyorskört is látunk néha, most épp Tsunoda javította meg egyéni legjobbját.

A legtöbben, így például most Tsunoda, a középső, azaz a C3-as keveréken futják a gyorsköreiket, s a jövő heti futamot tekintve ez a leginkább reprezentatív – hiszen ez lesz majd a lágy keverék a Bahreini Nagydíjon.

Albon próbált meg egy ütős kört összerakni, ami részben sikerült is neki, hiszen az utolsó kanyarban elkövetett hibája ellenére is "csak" 1,7 másodperces lemaradással állt meg az óra.

Újabb gyorskörök érkeztek Russell közepesen jött fel a harmadik helyre, majd érkezett Tsunoda lágyon, és eggyel hátrébb tolta.

Egy apró kis zavar az erőben: Gasly autójának elejéről vált le egy darab. Összeszedték.

Verstappen a C2-esen köröz, Albon pedig feldobott egy lágy keveréket. Nézzük azt a Williamst!

Hát. Annyira nem volt mit nézni...

Hülkenberg megfogalmazta, milyen előnyökkel jár az új csapatfőnök, Ayao Komatsu mérnöki háttere: "A mérnökök nem tudják átb***ni, mert tudja, mi történik."

Albon felpattintott egy újabb lágy szettet, és feljött vele az ötödik helyre, és Tsunoda is javított, immár két századra megközelítette Verstappent.

De érkezik-e vajon erődemonstráció a Red Bull részéről...?

A Sztahanov-érdemrend ma a Haasé: Magnussen és Hülkenberg együttesen 165 körnél járnak.

Russell! Fél tizeden belül Leclerc-hez képest, lila utolsó szektor, második hely. Úgynevezett önbizalomnövelő kör.

VSC, majd safety car, majd piros, tesztelik a különböző rendszereket, ezzel ér véget a háromnapos kollektív teszt.

A végére a Saubertől is láthattunk egy ütősebb kört: Zhou a C4-es keveréken a 3. helyre ugrott fel Leclerc és Russell mögé.

Hopp, kicsit idő előtt hirdettük ki a teszt végét, bő tíz percre még kiengedik a mezőnyt – már aki még szeretne kimenni, hiszen Verstappen például már levette a sisakját.

Rajtpróba következik szűk nyolc nappal az "igazi" bahreini rajt előtt.

Újabb állórajt következik, az óra pedig szép csendben lepörög.

Újabb piros, kerékcseregyakorlat, majd irány a garázs, ezzel most már tényleg véget ért a háromnapos bahreini teszt. Köszönjük a figyelmet, tartsatok velünk a jövő héten a Bahreini Nagydíj élő közvetítésén is!